Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα

Κόρινθος

Η Κόρινθος αποτελεί μια σύγχρονη πόλη, ένα αξιόλογο διοικητικό, εμπορικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Κορινθίας με άρτια ρυμοτομία και δρόμους που όλοι τους οδηγούν σε παραθαλάσσιες περιοχές, φαρδείς δρόμους, πάρκα, πλατείες κι ένα γραφικό λιμάνι. Το κέντρο της πόλης, όντας πεζοδρομημένο στο μεγαλύτερο ποσοστό του, συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό των εμπορικών καταστημάτων και αποτελεί ιδανική επιλογή για βόλτες και χαλάρωση.

Πολλές αρχαιολογικές τοποθεσίες γύρω από την σημερινή πόλη της Κορίνθου μαρτυρούν την ένδοξη πολιτιστική ιστορία και ανάπτυξη της αρχαίας πόλης. Ο Ακροκόρινθος, το αρχαιότερο κάστρο της Πελοποννήσου, η Νεμέα με το ιερό του Δία και η Αρχαία Σικυών, ο αρχαιολογικός χώρος της Κορίνθου και της Ισθμίας, όπου τελούνταν οι αγώνες των Ισθμίων, είναι ένα μικρό δείγμα των επιλογών σας, κατά την επισκεψή σας στην περιοχή. Αποτελεί ιδανικό τόπο για καλοκαιρινές διακοπές αφού πολλές είναι οι υπέροχες παραλίες σε κοντινή απόσταση. Μικρά χωριά και πόλεις όπως το Βραχάτι, το Δερβένι, το Κιάτο και το Ξυλόκαστρο προσφέρουν ένα υπέροχο κλίμα σε συνδυασμό με τα καθαρά νερά της περιοχής. Η Κόρινθος αποτελεί ωστόσο ένα προορισμό για όλο το χρόνο. Τα ψηλά βουνά στην ευρύτερη περιοχή, οι ήρεμοι κολπίσκοι, τα πράσινα λιβάδια, οι λίμνες και η υπέροχη φύση σε συνδυασμό με τους αρχαίους μύθους να περιπλανώνται γύρω σας, το κομμάτι αυτό της Πελοποννήσου, θα γίνει κομμάτι των πιο φανταστικών αναμνήσεών και εξορμήσεών σας.
Η Κόρινθος, κατά τη μυθολογία, αποτέλεσε σημείο τριβής μαζί με τα Ίσθμια, μεταξύ του Ποσειδώνα και του Ήλιου. Οι υπόλοιποι θεοί που έκριναν τη διαμάχη αποφάσισαν ο Ήλιος να κρατήσει την περιοχή της Κορίνθου, ενώ ο Ποσειδώνας να κυριαρχήσει στην περιοχή του Ισθμού.

Περίπατος στην πόλη

Περπατήστε στην παραλιακή ζώνη, κυρίως γύρω από την πλατεία Ελ. Βενιζέλου με το εντυπωσιακό άγαλμα του Πήγασου, σύμβολο της πόλης, και το μικρό λιμάνι του Φλοίσβου με τη μαρίνα.
Πολύ κοντά, θα βρείτε τα Καλάμια, μια εκτεταμένη και οργανωμένη βοτσαλωτή παραλία, με πολλά καφέ και ταβέρνες κατά μήκος της για να απολαύσετε το μπάνιο σας, ή να απολαύσετε ένα καφέ και φαγητό με θέα τη θάλασσα.
Εναλλακτικά, στο κέντρο της πόλης στον πεζόδρομο της οδού Πυλαρινού Ζωγράφου βρίσκεται το πιο πολυσύχναστο σημείο συνάντησης των κατοίκων με εμπορικά καταστήματα, καφέ και μπαρ.

Η κεντρική πλατεία-πάρκο Περιβολάκια αποτελεί ιδανικό σημείο για στάση και ξεκούραση, καθώς λειτουργούν καφέ και εστιατόρια. Απέναντι (επί της οδού Εθνικής Αντίστασης) βρίσκεται το επιβλητικό Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, ενώ στην μικρή πλατεία ακριβώς μπροστά από τα δικαστήρια το άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού (1890-1949). Επισκεφθείτε τον μητροπολιτικό ναό του Αποστόλου Παύλου, στην ομώνυμη οδό, που οικοδομήθηκε μετά τους σεισμούς του 1928. Ο «Απόστολος των Εθνών» έζησε και δίδαξε εδώ για μικρό χρονικό διάστημα και είναι ο πολιούχος της πόλης.

Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο (κοντά στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου), όπου εκτίθενται 3.500 φορεσιές του 18ου και 19ου αι. απ΄ όλη την Ελλάδα. Το Εκκλησιαστικό Μουσείο, που ιδρύθηκε το 1973, περιλαμβάνει σημαντικά εκκλησιαστικά εκθέματα (χειρόγραφα, αρχιερατικά άμφια, φορητές εικόνες, ευαγγέλια, φωτογραφίες κ.ά.).Λειτουργεί επίσης δανειστική Δημοτική Βιβλιοθήκη (Πυλαρινού 84), με αξιόλογες συλλογές και η Δημοτική Πινακοθήκη (Κολοκοτρώνη 4).

Εκτός της πόλης της Κορίνθου, επισκεφθείτε το χωριό της Αρχαίας Κορίνθου με τον περίφημο ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στα 9 χλμ. ΝΔ από τη σύγχρονη πόλη. Μεταξύ άλλων, θα δείτε τα ερείπια της κρήνης Πειρήνης, τον περίβολο του Απόλλωνα, τα θεμέλια μεγάλης ρωμαϊκής βασιλικής, το ναό της θεάς Τύχης ή του Απόλλωνα Κλάριου, τα καταστήματα της αγοράς, το ναό του Απόλλωνα, τα ερείπια του θεάτρου και της κρήνης της Λέρνας.

Ο οικισμός του Ακροκορίνθου, στους πρόποδες του οποίου ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη, χρονολογείται γύρω στο 4000 π.Χ. Στον αρχαιολογικό χώρο λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο (οικοδομήθηκε το 1931-32) με συλλογή εκθεμάτων που ξεκινά από τα Προϊστορικά Χρόνια και φτάνει στους Ρωμαϊκούς και Βυζαντινούς Χρόνους. Αξίζει να δείτε το μεγάλο μυκηναϊκό κρατήρα (περίπου 1200 π.Χ.), τον κορινθιακό αμφορέα με πώμα (600 π.Χ.), αλλά και τους περίφημους δίδυμους Κούρους της Κλένιας, που αποτελούν το μοναδικό αρχαϊκό επιτύμβιο «σύνταγμα αγαλμάτων» στον ελλαδικό χώρο.

Ανεβείτε επίσης στην Ακροκόρινθο, την κατοικία του Θεού Ήλιου, 3,5 χλμ. Ν από την αρχαία Κόρινθο, στην κορυφή λόφου ύψους 575 μ., που αποτελούσε πάντοτε την οχυρωμένη ακρόπολη της Κορίνθου. Το κάστρο της Ακροκορίνθου αποτελεί το αρχαιότερο, το μεγαλύτερο και το πιο επιβλητικό της Πελοποννήσου. Τα τείχη του κτίστηκαν στα Μεσαιωνικά Χρόνια ενώ αξίζει να δείτε τα ερείπια από το ναό της Αφροδίτης, καθώς και τα λείψανα χριστιανικών ναών και τουρκικών οικοδομημάτων, στην κορυφή του λόφου. Πέραν της αρχαιολογικής του σπουδαιότητας, ο Ακροκόρινθος είναι ένας πλούσιος βοτανικός κήπος με πάμπολλα ενδημικά αγριολούλουδα της ελληνικής γης που ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο οικοτόπων «Natura 2000». Στον απέναντι λόφο (Πεντεσκούφι) υπάρχει μικρότερο μεσαιωνικό κάστρο (13ου αι.), με δύσκολη όμως πρόσβαση.

Καμία επίσκεψή σας στην ευρύτερη περιοχή δεν θα είναι ολοκληρωμένη χωρίς μια στάση στη διώρυγα της Κορίνθου. Την ιδέα για το κανάλι, που συνδέει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο, συνέλαβε ο Περίανδρος (6ος π.Χ. αι.), αλλά, τελικά, το κανάλι ανοίχτηκε μετά την ανεξαρτησία της Ελλάδας,από το 1882 έως το 1893. Έχει μήκος 6.346 μ., πλάτος 24,6 μ. στην επιφάνεια της θάλασσας και βάθος 8 μ. Επισκεφθείτε επίσης την Ποσειδωνία (στη δυτική πλευρά της διώρυγας, κοντά στον Κορινθιακό κόλπο), όπου θα δείτε τον Αρχαίο Δίολκο. Πρόκειται για λιθόστρωτο δρόμο που κατασκευάστηκε από την ανάγκη για γρήγορο πέρασμα των πλοίων από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό κόλπο και αντίστροφα. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 6ου π.Χ. αι. και συνδέεται με την τυραννία του Περίανδρου στην Κόρινθο. Το δυτικό άκρο του ανακατασκευάστηκε στις αρχές του 4ου π.Χ. αι.. Χρησιμοποιείτο για τη μεταφορά μικρών, κυρίως πολεμικών σκαφών. Τέτοια χρήση βεβαιώνεται από τις πηγές, ως τον 9ο αι. μ.Χ.

Στο Λέχαιο, ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό, 8 χλμ. Δ από την Κόρινθο μπορείτε να δείτε τα ερείπια του αρχαίου λιμανιού που διασώζονται έως σήμερα. Η περιοχή αναπτύχθηκε τον 6ο αι. π.Χ., καθώς το Λέχαιο ήταν -μαζί με τις Κεγχρεές- τα δύο λιμάνια της πόλης.
Είναι γνωστό εξάλλου ότι η οικονομική υπεροχή της Αρχαίας Κορίνθου στηριζόταν στο γεγονός της ύπαρξης δύο λιμανιών, το ένα του Λεχαίου για για ελέγχει το Κορινθιακό και ένα δεύτερο των Κεχρεών στο Σαρωνικό. Δυτικά του αρχαίου λιμανιού του Λεχαίου, οι ανασκαφές έφεραν στο φως ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, η οποία ανεγέρθηκε τον 5ο αι. μ. Χ. προς τιμή του μάρτυρα Λεωνίδη και των επτά Παρθένων που μαρτύρησαν στο διωγμό του Δεκίου το 251 μ.Χ.
Στο Λέχαιο βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Γερασίμου, καθώς εδώ ασκήτεψε ο Γεράσιμος Νοταράς. Στην ευρύτερη περιοχή, αναπτύσσεται ένας εύφορος κάμπος, όπου καλλιεργούνται οπωροφόρα και αμπέλια.

Ταξιδέψτε στην ορεινή Κορινθία με την αλπική φύση και τα πανέμορφα χωριά. Στολισμένη από δύο ορεινές λίμνες και πολλά γραφικά χωριουδάκια, η ορεινή Κορινθία απλώνεται –κατά το μεγαλύτερο μέρος της– στις πλαγιές της ελατόφυτης Ζήρειας (Κυλλήνη), του δεύτερου ψηλότερου βουνού της Πελοποννήσου, μετά τον Ταΰγετο. Τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε είναι η Στυμφαλία, τα Τρίκαλα, και ο Φενεός.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
© Getty Images/ Ideal Image

Ο ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ (1962)

To 480 π.Χ. ο Περσης βασιλιάς Ξέρξης εκστρατεύει κατά της Ελλάδας. Οι ελληνικές πόλεις αποφασίζουν να τον αντιμετωπίσουν από κοινού και να ανακόψουν την πορεία του στο στενό πέρασμα των Θερμοπυλών. Ο Βασιλιάς της Σπάρτης Λεωνίδας και οι 300 άνδρες της προσωπικής του φρουράς θα αντισταθούν σθεναρά στην εισβολή των υπεράριθμων εχθρικών δυνάμεων.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: RUDOLPH MATE
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΑΘΗΝΑ

IMDb
© Getty Images/ Ideal Image

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ (1957)

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αμερικανική παραγωγή που γυρίστηκε στην Ελλάδα, με πρωταγωνίστρια τη Σοφία Λόρεν. Άλλωστε, η σκηνή όπου η Ιταλίδα ηθοποιός βγαίνει από τη θάλασσα με το βρεγμένο διάφανο φόρεμά της στις ακτές της Ύδρας, έχουν μείνει στη συνείδηση του κοινού. Αλλά και καθιέρωσε τη Λόρεν και ως σύμβολο του σεξ.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: JEAN NEGULESCO
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΥΔΡΑ, ΑΘΗΝΑ, ΡΟΔΟΣ, ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΠΟΡΟΣ, ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΔΗΛΟΣ, ΔΕΛΦΟΙ

IMDb

Τοπικές συνταγές

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Εμπνευστείτε

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Τα 10 κορυφαία «κρυμμένα μυστικά» της Πελοποννήσου

Η Πελοπόννησος είναι παγκοσμίως γνωστή για την πλούσια ιστορία της, τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές της. Η «Νήσος του Πέλοπος», από όπου πήρε το όνομά της, διατηρεί ωστόσο ορισμένες γοητευτικές γωνιές, άγνωστες ακόμα στο ευρύ κοινό.

Top Φαράγγια της Ελλάδας

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά εξαιρετικής ομορφιάς φαράγγια, που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα, τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιωτικής χώρας, και προσφέρουν έντονες συγκινήσεις στους λάτρεις του canyoning.

ME IX
Από Αθήνα μέσω Ολυμπίας Οδ.,πάρτε την έξοδο για Κόρινθο,η διαδρομή είναι 2,5 ώρες.Από Θεσ/νίκη μέσω ΠΑΘΕ(Αθήνα-Θεσ/νίκη) συνεχίστε στην Ολυμπία Οδ. και πάρτε την έξοδο για Κόρινθο η διαδρομή διαρκεί 7,5 ώρες.

Άλλοι προορισμοί

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια