Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Άποψη του Ναυπλιόυ από το κάστρο του Παλαμηδίου
Ⓒ G. Filippini

Ναύπλιο

ΤΩΡΑ 28 °C

Ο καιρός για τις επόμενες 5 ημέρες

 • ΣΑΒ 41 °C
 • ΚΥΡ 38 °C
 • ΔΕΥ 37 °C
 • ΤΡΙ 40 °C
 • ΤΕΤ 41 °C

Μέσες τιμές 2010-2019

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Από τις ωραιότερες πόλεις της αργολικής γης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, η πόλη του Ναυπλίου – πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους από το 1823 έως το 1834 – χτίστηκε σύμφωνα με τη μυθολογία από το Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα και της Δαναΐδας Ανυμώνης.

Η πολιτιστική του αλυσίδα ξεκινά από την προϊστορική εποχή, συμμετείχε στην Αργοναυτική Εκστρατεία και στον Τρωικό Πόλεμο, παράκμασε στα ρωμαϊκά χρόνια και ανέκαμψε στα βυζαντινά∙ Φράγκοι, Ενετοί και Τούρκοι άφησαν τα σημάδια τους στην πόλη. Αρχαία τείχη, μεσαιωνικά κάστρα, μνημεία, αγάλματα, οθωμανικές κρήνες, βενετσιάνικα και νεοκλασικά κτήρια – όλα γοητευτικά ιστορικά αλλά και αρχιτεκτονικά κοσμήματα – επιφυλάσσουν μεγαλοπρεπή υποδοχή στον επισκέπτη.

Περιήγηση

Σημείο εκκίνησης της περιήγησής μας στ’ Ανάπλι, η Παλιά Πόλη με τη σαγηνευτική γοητεία των πλακόστρωτων στενών, τις ολάνθιστες βουκαμβίλιες να ξεχειλίζουν από τα μπαλκόνια, τις αυλές των κομψών νεοκλασικών και των καλοδιατηρημένων αρχοντικών και τις τούρκικες κρήνες.

Στην καρδιά του Ναυπλίου μάς υποδέχεται η ιταλικής αισθητικής Πλατεία Συντάγματος γεμάτη από μνημεία και ιστορικά κτήρια. Ξεχωρίζουν τα δύο τούρκικα τζαμιά –στο ένα, που σήμερα λειτουργεί ως κινηματοθέατρο, στεγάστηκε το πρώτο Αλληλοδιδακτικό Σχολείο ενώ στο άλλο συνεδρίαζε η Πρώτη Βουλή των Ελλήνων–, το Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα σπάνιας αξίας της Προϊστορικής και Μυκηναϊκής περιόδου, η Δημοτική Πινακοθήκη. Πολύ κοντά, με κατεύθυνση προς τη σύγχρονη πόλη, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, γνωστό σημείο από τη δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς και ο ναός του Αγίου Γεωργίου με σημαντικές εικόνες και τοιχογραφίες, όπως το αντίγραφο του «Μυστικού Δείπνου» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Συνεχίζοντας την περιήγησή μας σε χώρους ιστορικής μνήμης, 999 σκαλοπάτια μάς οδηγούν στο Κάστρο του Παλαμηδιού που ορθώνει τον επιβλητικό του όγκο 216 μέτρα πάνω από την πόλη. Βαθιά σημαδεμένο ιστορικά, τόπος καταδίκης σε θάνατο του οπλαρχηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σε ένα από τα σκοτεινά κελιά του, μοιάζει σαν να προστατεύει ακόμη και σήμερα την πόλη με τους προμαχώνες του βαπτισμένους με ονόματα αρχαίων πολεμάρχων (Θεμιστοκλής, Αχιλλέας, Φωκίων, Λεωνίδας, Επαμεινώνδας, Μιλτιάδης). Την καλύτερη θέα σε όλη τη θάλασσα του Αργολικού και τη μυκηναϊκή πεδιάδα χαρίζει το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα χτισμένο στην κορυφή του φρουρίου από τους Ενετούς κατακτητές.

Στις παρυφές του Παλαμηδιού, στεφανώνοντας την Παλιά Πόλη, απλώνεται η βραχώδης χερσόνησος της Ακροναυπλίας γνωστή και με την τούρκικη ονομασία της Ιτς Καλέ (=εσωτερικό κάστρο). Κατοικημένη από τα προϊστορικά χρόνια, αποτελείται εδαφολογικά από τρία επίπεδα στα οποία αναπτύσσεται ένα σύστημα τριών ανεξάρτητων κάστρων με αρχαιότερο το δυτικό, όπου κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η ακρόπολις οχυρωμένη με ένα πολυγωνικό κυκλώπειο τείχος.

Σημείο αναφοράς όμως του Ναυπλίου αποτελεί το πολυφωτογραφημένο φρούριο Μπούρτζι χτισμένο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Παλαιότερα, επί Ενετών, ενωνόταν με την Ακροναυπλία με μια τεράστια αλυσίδα που έφραζε την είσοδο του λιμανιού προσφέροντας προστασία στην πόλη από τα εχθρικά πλοία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1860, το Μπούρτζι ήταν τόπος διαμονής των δημίων που εκτελούσαν τους θανατοποινίτες του Παλαμηδιού. Επισκεφθείτε το με καραβάκια που φεύγουν –κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού– μπροστά από το λιμάνι και απολαύστε, αν είστε τυχεροί, κάποια από τις πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται εδώ.


Αξίζει ακόμη να επισκεφθείτε:

 • το κτήριο της πρώτης Σχολής Ευελπίδων που στεγάζει σήμερα το Πολεμικό Μουσείο
 • τα σπίτια του αντιβασιλέα Άρμανσμπεργκ και Μάουρερ
 • τον ανάγλυφο Βαυαρικό Λέοντα στην περιοχή Πρόνοια
 • το βραβευμένο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Μουσείο
 • το Παιδικό Μουσείο
 • το μοναδικό Μουσείο Κομπολογιού
 • το Δημαρχείο στην Πλατεία Ναυάρχων
 • τον ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια στην ομώνυμη πλατεία
 • το πάρκο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη με το επιβλητικό έφιππο άγαλμά του
 • την αναστηλωμένη Πύλη της Ξηράς.


Δραστηριότητες:

 • μια ρομαντική βόλτα το ηλιοβασίλεμα στο «Γύρο της Αρβανιτιάς», τον όμορφο αυτόν περιφερειακό πεζόδρομο γύρω από την Ακροναυπλία
 • ο γύρος του Ναυπλίου με τα γραφικά τρενάκια
 • αγορές αναμνηστικών – οπωσδήποτε κομπολογιών – από τα τουριστικά μαγαζάκια της Παλιάς Πόλης
 • φαγητό και καφές στην Πλατεία Συντάγματος
 • ποτό και «ρομάντζα» στο λιμάνι με θέα το κατάφωτο Μπούρτζι.

Παραλίες: Το καλοκαίρι θα κολυμπήσετε στην παραλία της Αρβανιτιάς, της Καραθώνας, στην παραλία της Νέας Κίου, στους Μύλους και το Κιβέρι. Επίσης, οργανωμένη μεγάλη παραλία υπάρχει στο Τολό, 15 περίπου λεπτά από την πόλη.


Κοντινές εξορμήσεις:

 • Στην Τίρυνθα (7 χλμ. Β), όπου αξίζει να επισκεφτείτε έναν από τους πλέον φημισμένους αρχαιολογικούς χώρους, αυτόν της αρχαίας Τύρινθας. Τα πρώτα κτίσματα ανάγονται στους Νεολιθικούς Χρόνους. Τα κυκλώπεια τείχη που κτίστηκαν το 14ο και 13ο αι. π.Χ. αγκαλιάζουν την άνω, τη μέση και την κάτω ακρόπολη. Γύρω από την ακρόπολη εκτείνεται η πόλη. Κοντά (1 χλμ. ΒΔ) βρίσκεται θολωτός μυκηναϊκός τάφος.
 • Στη Νέα Κίο (7 χλμ. Δ). Παραθαλάσσια πόλη, με μεγάλη τουριστική κίνηση, χτισμένη στην άκρη του όρμου του Ναυπλίου. Αξίζει να δείτε το Πνευματικό-Συνεδριακό Κέντρο (στην κεντρική πλατεία) και το Λασκαρίδειο Λαογραφικό Mουσείο. Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις γίνονται τις απόκριες, το καλοκαίρι («Μικρασιατικά» και «Κιανά») και το Σεπτέμβριο («Γιορτή της Παπαλίνας»).
 • Στους Μύλους (12 χλμ. ΝΔ) με τα ερείπια της αρχαίας Λέρνας, γνωστής από τη μάχη του Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα.

Διαμονή: Οι επιλογές είναι πολλές και για όλα τα «βαλάντια». Εδώ θα βρείτε: πολυτελή ξενοδοχεία – τα περισσότερα στην Ακροναυπλία με φανταστική θέα στο Μπούρτζι–, υπέροχα αρχοντικά, παραδοσιακοί ξενώνες και προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια εναρμονισμένα με το ύφος και το χαρακτήρα της όμορφης πόλης.

Προσεχείς εκδηλώσεις

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Μύθοι και Σύμβολα στη Νεοελληνική Τέχνη

ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ / ΝΑΥΠΛΙΟ

Εμπνευστείτε

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Τα 10 κορυφαία «κρυμμένα μυστικά» της Πελοποννήσου

Η Πελοπόννησος είναι παγκοσμίως γνωστή για την πλούσια ιστορία της, τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές της. Η «Νήσος του Πέλοπος», από όπου πήρε το όνομά της, διατηρεί ωστόσο ορισμένες γοητευτικές γωνιές, άγνωστες ακόμα στο ευρύ κοινό.

Ταξιδέψτε στην χειμωνιάτικη Ελλάδα

Η Ελλάδα αποτελεί αγαπημένο προορισμό διακοπών, όχι όμως μόνο καλοκαιρινών. Ο ηπειρωτικός κορμός της χώρας καλύπτεται από ένα σπάνιας ομορφιάς φυσικό ανάγλυφο...

Άσπρη άμαξα με άσπρο άλογο περνάει από παραλιακό δρόμο δίπλα σε γαλάζια θάλασσα με λιακάδα.

Top 10 ρομαντικές δραστηριότητες στην Ελλάδα

Καλώς ήρθατε στη χώρα όπου γεννήθηκε ο θεός έρωτας! Από τα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου, μέχρι τα λευκά όρη της Πίνδου, σας υποδέχεται ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς,...

ME IX
Από Αθήνα μέσω Ολυμπίας Οδού πάρτε την έξοδο για Νεμέα προς Ναύπλιο, η διαδρομή είναι 2 ώρες. Από Θεσ/νίκη μέσω ΠΑΘΕ (Αθήνα-Θεσ/νίκη) συνεχίστε στην Ολυμπία Οδό πάρτε την έξοδο για Νεμέα προς Ναύπλιο η διαδρομή διαρκεί 6,5 ώρες.

Άλλοι προορισμοί

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ