Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Πέτρινο γεφύρι με ένα τόξο πάνω από ήρεμο ποτάμι με πυκνή βλάστηση. Επάνω του περπατούν δυο άνθρωποι.
Ⓒ Π. Μεράκος

Ήπειρος

Ταξιδέψτε στο ΒΔ τμήμα της Ελλάδας μεταξύ της οροσειράς της Πίνδου και του Ιονίου Πελάγους για να γνωρίσετε την Ήπειρο μια περιοχή που συνδυάζει εντυπωσιακά ορεινά τοπία και γοητευτικές παραθαλάσσιες τοποθεσίες. Οι παρθένοι ορεινοί όγκοι της Πίνδου με τα μεγάλα απάτητα δάση, οι παραμυθένιες Δρακόλιμνες και οι άγριες ορθοπλαγιές των βουνών προσφέρονται για ποικίλες δραστηριότητες, όπως ορειβασία, αναρρίχηση, σκι, πεζοπορία, κ.ά., σε τοπία μοναδικής ομορφιάς, ενώ τα ποτάμια της Ηπείρου Άραχθος και Βοιδομάτης αποτελούν ιδανικό πεδίο για πολλά αθλήματα όπως καγιάκ, ράφτινγκ, κανό κ.ά. 

Αυτή η μοναδική φύση «φιλοξενεί» μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, υπέροχα κάστρα, αρχαία θέατρα, μοναστήρια, εκκλησίες και παραδοσιακά χωριά. Επισκεφθείτε τα πανέμορφα και ξακουστά Ζαγοροχώρια, ένα σύμπλεγμα 48 χωριών χτισμένων αμφιθεατρικά στην ευρύτερη ορεινή περιοχή της Τύμφης, της Πίνδου και του Μιτσικελίου. Σε κοντινή απόσταση, μπορείτε να διασχίσετε το Φαράγγι του Βίκου, το δεύτερο βαθύτερο στον κόσμο που φιλοξενεί 1.700 είδη χλωρίδας και 182 είδη πανίδας. Διασχίστε τα ιστορικά πέτρινα τοξωτά γεφύρια της Ηπείρου, όπου οι θρύλοι και οι τοπικές παραδόσεις έχουν αφήνουν ανεξίτηλο το σημάδι τους πάνω σε αυτά τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα. Επισκεφθείτε τη Δωδώνη, με το φημισμένο μαντείο και το διάσημο θέατρό της, το μεγαλύτερο στην αρχαιότητα, ενώ μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις εξαιρετικές ηπειρώτικες γεύσεις με τις πίτες και τα γευστικά τυριά της να ξεχωρίζουν.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ
RAFTING
ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ
ΒΑΘΥΤΕΡΟ ΦΑΡΑΓΓΙ

Ιδανική περιοχή για κάθε είδους εναλλακτικό τουρισμό

Η Ήπειρος θεωρείται, διεθνώς, ιδανική περιοχή για κάθε είδους εναλλακτικό τουρισμό. Οι παρθένοι ορεινοί όγκοι της Πίνδου με τα μεγάλα απάτητα δάση, οι ορεινές λίμνες (δρακόλιμνες) και οι άγριες ορθοπλαγιές των βουνών προσφέρονται για ποικίλες δραστηριότητες (ορειβασία, αναρρίχηση, σκι, πεζοπορία, κάμπινγκ κ.ά.) σε τοπία μοναδικής ομορφιάς, ενώ τα ποτάμια της Ηπείρου αποτελούν ιδανικό πεδίο για πολλές δράσεις (καγιάκ, ράφτινγκ, κάνιονινγκ κ.ά.). Ειδικά ο Αώος θεωρείται από τα πιο όμορφα και δύσκολα ποτάμια για καγιάκ, ενώ ο Βοϊδομάτης διασχίζει το εντυπωσιακό φαράγγι του Βίκου. Όλα αυτά συνυπάρχουν αρμονικά με αρχαιολογικούς χώρους, κάστρα, μοναστήρια, εκκλησίες και παραδοσιακά χωριά.
Λίγο από ιστορία

Οι πρώτοι κάτοικοι της Ηπείρου ήταν οι Πελασγοί. Ο Όμηρος αναφέρεται σε ηπειρωτικά φύλλα όπως οι Θεσπρωτοί και οι Σελλοί. Αργότερα οι βασιλείς τους ισχυρίζονταν ότι κατάγονται από τον Αχιλλέα. Η Ήπειρος εμφανίζεται στην ελληνική ιστορία τον 7ο αι. π.Χ. Στα Ρωμαϊκά Χρόνια χωρίζεται σε παλιά και νέα. Τους αιώνες που ακολουθούν δέχεται επιδρομές Γότθων, Ούννων και βουλγαρικών φύλων. Αργότερα, ο Βασίλειος Βουλγαροκτόνος απομακρύνει τους Βούλγαρους.
Με την εμφάνιση των Φράγκων δημιουργείται το Δεσποτάτο της Ηπείρου, με πρωτεύουσα την Άρτα, η οποία γίνεται κέντρο εθνικής αντίστασης και βυζαντινού πνευματικού πολιτισμού. Το 1431 οι Τούρκοι καταλαμβάνουν τα Ιωάννινα και την Ήπειρο. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, τα ορεινά χωριά της αποκτούν πολλά προνόμια και αυτονομία στη διοίκηση, ενώ, παράλληλα, οι κάτοικοί τους αναπτύσσουν το εμπόριο, ταξιδεύοντας στα Βαλκάνια και στην κεντρική Ευρώπη. Οι ξενιτεμένοι -εύποροι πλέον- Ηπειρώτες φέρνουν στις πατρίδες τους πλούτο και πολιτισμό από την Ευρώπη. Από τις πιο ακμαίες εκείνα τα χρόνια περιοχές είναι τα Ζαγοροχώρια, στα οποία δημιουργούνται αξιόλογα μνημεία, με μεγάλη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, όπως τοξωτά πέτρινα γεφύρια και αρχοντικά σπίτια.
Χτιστάδες της Ηπείρου, πρωτομάστορες, γλύπτες, αγιογράφοι και ξυλουργοί ταξιδεύουν οργανωμένοι σε σινάφια, για να δουλέψουν σε όλα τα Βαλκάνια. Ένα μεγάλο μέρος από τον πολιτισμό της Ηπείρου του 18ου και 19ου αι. που σώθηκε μέχρι σήμερα μαρτυρά τη μεγάλη ακμή της λαϊκής τέχνης και της αρχιτεκτονικής σε αυτήν την περιοχή της Ελλάδας. Η Ήπειρος απελευθερώθηκε έως την Άρτα το 1881, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της το 1913 οπότε και ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος.

Γεύσεις

από Ήπειρο

ΔΕΙΤΕ
Γεύσεις

Τοπικές συνταγές

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Ιδέες για το ταξίδι σας

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Mountain biking στην Ήπειρο

Η Ήπειρος είναι η περιοχή της Ελλάδας με το εντυπωσιακό και επιβλητικό ανάγλυφο, όπου βουνά και ποτάμια κατεξοχήν προσφέρονται για τους φανατικούς της ορεινής ποδηλασίας!

Κοκκινοπηλός Πρέβεζας

Στην Πρέβεζα, κοντά στα χωριά Άγιος Γεώργιος και Ριζοβούνι και μόλις 10 χλμ. από τη Φιλιππιάδα, θα συναντήσετε ένα μαγικό τοπίο απόκοσμης ομορφιάς που θα σας ταξιδέψει σε ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας!

Οι λίμνες της Ελλάδας

Εντυπωσιακοί καθρέφτες ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, οι λίμνες της Ελλάδας αντικατοπτρίζουν στα νερά τους τη μοναδική ομορφιά του ελληνικού τοπίου.