Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Άποψη του εντυπωσιακού γεφυριού της πόλης, με τον ποταμό και ανάμεσα από τις δύο όχθες τα παραδοσιακά σπίτια με τις κεραμοσκεπές

Άρτα

Kλιματικά δεδομένα

Μέσες τιμές 2010-2019

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Η Άρτα με το διάσημο γεφύρι

Χτισμένη στις παρυφές του λόφου της Περάνθης, στις όχθες του ποταμού Άραχθου (από τον οποίο αρδευόταν η αρχαία Αμβρακία), η Άρτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το διάσημο γεφύρι της. Ο θρύλος θέλει εντοιχισμένη στα θεμέλιά του τη γυναίκα του πρωτομάστορα, προκειμένου αυτό να στεριώσει.

Πρωτεύουσα, συγκοινωνιακός κόμβος, καθώς και εμπορικό και διοικητικό κέντρο του ομώνυμο Νομού, η πόλη της Άρτας σήμερα είναι διάσπαρτη με αρχαιότητες, γεμάτη ζωή, με ευχάριστους πεζοδρόμους, μοντέρνα εμπορικά καταστήματα, καφέ και μπαράκια.

Περιήγηση στην Άρτα

 • Στο περιώνυμο γεφύρι της Άρτας, διάσημο για τη μοναδική αρχιτεκτονική του, που ενώνει τις όχθες του Άραχθου. Χτίστηκε στα χρόνια του Δεσποτάτου της Ηπείρου και έχει μήκος 145 μ.
 • Στα τμήματα των τειχών της αρχαίας Αμβρακίας.
 • Στο βυζαντινό κάστρο (13ου αι.), όπου κατά την Τουρκοκρατία φυλακίστηκε ο στρατηγός κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, Γ. Μακρυγιάννης με τους συντρόφους του.
 • Στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο, κοντά στην είσοδο του κάστρου, όπου υψώνεται και ο πύργος του ρολογιού.
 • Στο Λαογραφικό Μουσείο Σκουφά, στο δυτικό τμήμα του γεφυριού, σε ιδιόκτητο νεοκλασικό οίκημα του 1864.
 • Στο Ιστορικό Μουσείο Σκουφά.
 • Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Τόπος συγκέντρωσης των κατοίκων με εμπορικά καταστήματα, καφέ και μπαράκια.
 • Στην εκκλησία της πολιούχου Αγίας Θεοδώρας, αξιόλογο βυζαντινό μνημείο (13ου αι.).
 • Στην εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, μονόκλιτη βασιλική (14ου αι.).
 • Στην εκκλησία της Παναγίας της Παρηγορίτισσας (13ου αι.), από τις σημαντικότερες βυζαντινές εκκλησίες του ελλαδικού χώρου. Στην τράπεζά της στεγάζεται η αρχαιολογική συλλογή της πόλης.
 • Στη βιβλιοθήκη του συλλόγου «Σκουφάς».
 • Στο δημοτικό εκθεσιακό κέντρο.
 • Στο συνεδριακό κέντρο «Διώνη».
 • Στο Φαΐκ Τζαμί, πτωχοκομείο του 15ου αι., που περιστοιχίζεται από αιωνόβια δέντρα.
 • Στο δάσος του λόφου της Περάνθης, όπου λειτουργεί τουριστικό περίπτερο.
 • Στη Μονή Κάτω Παναγιάς (13ου αι.), στους πρόποδες του λόφου.

Δραστηριότητες


 • Ιαματικά μπάνια στις οργανωμένες ιαματικές πηγές Χανοπούλου, κατάλληλα για δερματικές, γυναικολογικές και αρθριτικές παθήσεις.
 • Πεζοπορία.
 • Ποδήλατο.

Αξίζει να περιηγειθείτε:


Στη Γραμμενίτσα, 4 χλμ. βόρεια, μέσα στους ελαιώνες και τα εσπεριδοειδή, με όμορφη θέα στην Άρτα. Στο χωριό Βλαχέρνα υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας της Βλαχέρνας, του 12ου αι., με δύο τάφους όπου είναι θαμμένοι πιθανόν δεσπότες της Ηπείρου. Στο κοντινό φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού του Πουρναρίου δημιουργήθηκε η ομώνυμη γραφική τεχνητή λίμνη.

Στο Πέτα, 8 χλμ. ανατολικά, χωριό με παραδοσιακά σπίτια, χτισμένο αμφιθεατρικά σε λόφο με θέα στην πόλη της Άρτας. Αξίζει να επισκεφθείτε την τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Γεωργίου (18ου αι.), στην όμορφη πλατεία με τα πλατάνια και τα παραδοσιακά καφενεία, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε ντόπιο τσίπουρο και λικέρ. Στο Μοναστήρι της Παναγίας (18ου αι.), θα δείτε ένα μικρό χρυσοκέντητο επιτάφιο του 1643, δύο επίχρυσες λειψανοθήκες και ευαγγέλιο του 1833.

Στην Aνέζα, 12 χλμ. νοτιοδυτικά, κωμόπολη χτισμένη σε κοιλάδα με πολλά υδρόβια πουλιά. Θα δείτε ερείπια οχυρωματικού κτίσματος της αρχαίας Αμβρακίας στον όρμο του Φιδόκαστρου.

Στο Kομπότι, 14 χλμ. νοτιοανατολικά, κωμόπολη χτισμένη σε περιοχή με ελαιόδεντρα, με αρκετά παραδοσιακά λιθόκτιστα σπίτια και δημόσια κτίρια. Είναι πατρίδα ενός από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, του Νικολάου Σκουφά. Περίφημη είναι η εκκλησία του Αγ Γεωργίου, του 1741.

Στο Kομμένο, 16 χλμ. νοτιοανατολικά. Πεδινό γεωργικό χωριό κοντά σε μικρό ποτάμι που εκβάλλει στη λιμνοθάλασσα του Αμβρακικού Κόλπου.

Στον Αμμότοπο, 17,5 χλμ. βορειοδυτικά, όπου θα δείτε τα ερείπια του αρχαίου οικισμού Ορράον. Στην ευρύτερη περιοχή πραγματοποιείται εξόρυξη της ονομαστής αρτινής πλάκας.

Εμπνευστείτε

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Ράφτινγκ στην Ήπειρο

Τα ξακουστά Ζαγοροχώρια, τα περίφημα Τζουμέρκα, τα ιστορικά Iωάννινα και όλη η περιοχή της Ηπείρου σας περιμένει για να σας μαγέψει με τα ομορφότερα ποτάμια της χώρας, τα παρθένα καταπράσινα δάση...

Ταξιδέψτε στην χειμωνιάτικη Ελλάδα

Η Ελλάδα αποτελεί αγαπημένο προορισμό διακοπών, όχι όμως μόνο καλοκαιρινών. Ο ηπειρωτικός κορμός της χώρας καλύπτεται από ένα σπάνιας ομορφιάς φυσικό ανάγλυφο...

Ευρωπαϊκές Ποδηλατικές Διαδρομές - Eurovelo στην Ελλάδα

Η περιήγηση με ποδήλατο είναι μια δραστηριότητα που σας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψετε τον περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πλούτο μιας περιοχής με τον πιο ευχάριστο και οικολογικό τρόπο. Η αίσθηση ξεγνοιασιάς και ελευθερίας που προσφέρει η βόλτα ή η εξερεύνηση ενός τόπου με το ποδήλατο έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μια ολόκληρη ταξιδιωτική κουλτούρα.

ME IX
Από Αθήνα μέσω Ολυμπίας Οδ. προς ΕΟ Άρτας-Τρικάλων,η διαδρομή είναι 4 ώρες.Από Θεσ/νίκη μέσω Εγνατίας Οδού προς ΕΟ Άρτας-Τρικάλων η διαδρομή διαρκεί 3,5 ώρες.

Άλλοι προορισμοί

ΗΠΕΙΡΟΣ