Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα

Συχνές ερωτήσεις

Ποιο είναι το νόμισμα στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ευρώ είναι το επίσημο νόμισμα της Ελλάδας από το 20001. Αν έχετε ορισμένα ευρώ στην τσέπη σας όταν φτάσετε, μπορείτε να μείνετε ήσυχοι για την έναρξη του ταξιδιού σας. Οι τράπεζες θα έχουν τις καλύτερες συναλλαγματικές ισοτιμίες, αλλά το καλύτερο στοίχημα για να λάβετε το τοπικό νόμισμα είναι να χρησιμοποιήσετε την χρεωστική σας κάρτα μέσω των ΑΤΜ που βρίσκονται σε κάθε σημείο σε όλη την Ελλάδα.

Ποια είναι η επίσημη γλώσσα στην Ελλάδα; Μιλούν αγγλικά οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα;

Παρόλο που η επίσημη γλώσσα είναι η ελληνική, η πλειοψηφία των ατόμων που ασχολούνται με την τουριστική βιομηχανία μιλούν αγγλικά. Τα αγγλικά αποτελούν επίσης μέρος της συνήθους σχολικής διδακτέας ύλης, οπότε οι περισσότεροι Έλληνες θα έχουν καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας καθώς και μερικών άλλων γλωσσών (για παράδειγμα, γαλλικά, γερμανικά ιταλικά κλπ.)

Η ελληνική είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη γλώσσα για να τη μάθετε, επομένως κανείς δεν πρόκειται να αναστατωθεί αν δεν μιλάτε ελληνικά. Οι Έλληνες είναι φιλικοί άνθρωποι οι οποίοι είναι πάντοτε πρόθυμοι να βοηθήσουν και τους αρέσει πολύ όταν ακούν έναν αλλοδαπό να μιλάει τη γλώσσα τους. Επομένως, όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας στην Ελλάδα, προσπαθήστε να μάθετε μερικές συνήθεις ελληνικές λέξεις όπως "παρακαλώ", "ευχαριστώ" και "γεια σου" και θα έχετε ευνοϊκή ανταπόκριση καθώς προσπαθείτε να επικοινωνήσετε με τους ντόπιους.

Οι οδικές πινακίδες στις πόλεις είναι συνήθως σε δύο γλώσσες, αλλά αν κατευθυνθείτε μακρύτερα, αξίζει τον κόπο να μάθετε και το ελληνικό αλφάβητο, ώστε να σας βοηθήσει να περιηγηθείτε.

Σε ποια ζώνη ώρας ανήκει η Ελλάδα;

Ώρα Ανατολικής Ευρώπης (EET), UTC +2

Θερινή Ώρα Ανατολικής Ευρώπης (EEST), UTC +3) ξεκινά στις 28 Μαρτίου 2021

Ποιος είναι ο κωδικός κλήσης της Ελλάδας;

Ο κωδικός κλήσης για την Ελλάδα είναι +30 ο οποίος θα σας επιτρέψει να πραγματοποιήσετε μια διεθνή κλήση στην Ελλάδα από άλλη χώρα. Ο τηλεφωνικός κωδικός 30 της Ελλάδας καλείται μετά τη ΔΑΚ (Διεθνής Απευθείας Κλήση). Ο κωδικός χώρας της Ελλάδας +30 ακολουθείται από τον κωδικό περιοχής και τον αριθμό τηλεφώνου.

Εθνικές εορτές & δημόσιες αργίες

Η Ελλάδα έχει δημόσιες αργίες οι οποίες διαχωρίζονται σε σταθερές (συγκεκριμένη ημερομηνία) και κινητές.

Δημόσιες αργίες στην Ελλάδα οι οπόίες είναι σταθερές

 • Πρωτοχρονιά: 1η Ιανουαρίου
 • Θεοφάνια: 6η Ιανουαρίου
 • 25η Μαρτίου: Ημέρα Ανεξαρτησίας & Εορτασμός του Ευαγγελισμού
 • 1η Μαίου. Εργατική Πρωτομαγιά:  Γιορτές των λουλουδιών σε όλη την Ελλάδα.
 • 15η Αυγούστου: Ανάληψη της Παρθένου Μαρίας
 • 28η Οκτωβρίου: Εθνική Επέτειος
 • Χριστούγεννα: 25η-26η Δεκεμβρίου

Δημόσιες Αργίες στην Ελλάδα που αλλάζουν κάθε χρόνο
 • Καθαρά Δευτέρα: 41 ημέρες πριν το Πάσχα. Είναι η ημέρα κατά την οποία οι άνθρωποι ξεκινούν τη Σαρακοστή. Την Καθαρά Δευτέρα οι Έλληνες πετούν χαρταετό, τρώνε φαγητό χωρίς κρέας και εορτάζουν τα Κούλουμα.
 • Πάσχα: Από τη Μεγάλη Παρασκευή έως τη Δευτέρα του Πάσχα.
 • Πεντηκοστή: Εορτάζεται 50 ημέρες  μετά το Πάσχα.

Χρειάζομαι βίζα για να επισκεφθώ την Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει υπογράψει τη Συνθήκη του Σένγκεν. Ενώ ταξιδεύετε στην Ε.Ε., θα χρειαστείτε μόνο την ταυτότητά σας. Ωστόσο, το διαβατήριο είναι απαραίτητο για μια σειρά από άλλες συναλλαγές, όπως συνάλλαγμα, αγορές κλπ. Οι Ευρωπαίοι πολίτες από χώρες που ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν δεν χρειάζονται θεωρήσεις βίζα. Η Ελλάδα ως μέλος της Συνθήκης Σένγκεν έχει καταργήσει τους ελέγχους σε κοινές εσωτερικές περιοχές, σε σύνορα από αέρα και θάλασσα και επιτρέπει σε υπηκόους των κρατών μελών να ταξιδεύουν παντού χωρίς βίζα για σύντομο διάστημα παραμονής μέχρι τρεις (3) μήνες. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι οι αεροπορικές εταιρείες και άλλοι μεταφορείς απαιτούν έγκυρο διαβατήριο ή/και δελτίο ταυτότητας. Οι πολίτες που προέρχονται από χώρες που δεν ανήκουν ακόμη στη Ζώνη Σένγκεν ενδέχεται να χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στην Ελλάδα. Οι επισκέπτες στην Ε.Ε. από αυτές τις χώρες μπορούν να αποκτήσουν περαιτέρω πληροφορίες από τις Πρεσβείες ή τα Προξενεία της Ελλάδας στις χώρες τους, ή από τους ταξιδιωτικούς πράκτορές τους. Πριν επισκεφθείτε την Ελλάδα, σας ζητάμε να  συμβουλευθείτε τις λεπτομερείς πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και να μάθετε αν χρειάζεστε βίζα.

Σημείωση: Κατά τη διαμονή σας στην Ελλάδα, αν χρειάζεστε βίζα, σας συμβουλεύουμε να διαθέτετε κατάλληλη ασφαλιστική κάλυψη για επείγουσες ιατρικές ή άλλες ανάγκες.

Πρεσβείες και Προξενεία στην Ελλάδα 

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιώματα του ταξιδιώτη;

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των ταξιδιωτών στην Ελλάδα μπορείτε να επισκεφθείτε την παρακάτω ιστοσελίδα: https://eeke.gr/en/traveler-primer/.

Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα για να ταξιδέψω;

Η Ελλάδα θεωρείται μία από τις ασφαλέστερες χώρες προορισμού παγκοσμίως. Ασφαλώς, συνιστάται στους ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν τις συνήθεις προφυλάξεις που θα χρησιμοποιούσαν σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Υπάρχουν υγειονομικές απαιτήσεις για να επισκεφθώ την Ελλάδα;

Δεν χρειάζονται ειδικοί εμβολιασμοί ή ανοσοποιήσεις όταν ταξιδεύετε στην Ελλάδα.
Προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην αναγκαία υγειονομική περίθαλψη, οι τουρίστες από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα πρέπει να διαθέτουν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας (ΕΚΥ) ή οποιοδήποτε άλλο νόμιμο κοινοτικό έγγραφο που έχει εκδοθεί από την αρμόδια υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης. Οι τουρίστες από τρίτες χώρες που δεν ανήκουν στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συμβουλευθούν την υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης της χώρας τους για πληροφορίες πριν ταξιδέψουν.

Ποιοί είναι οι πιο σημαντικοί αριθμοί τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης που πρέπει να θυμάστε όταν ταξιδεύετε στην Ελλάδα;

 • Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης: 112
 • Υπηρεσία ασθενοφόρων: 166
 • SOS Ιατροί : 1016
 • Εφημερεύοντα νοσοκομεία και κλινικές: 1434
 • Φαρμακεία: 1434
 • Πρώτες Βοήθειες Κέντρου Δηλητηριάσεων: 210 77 93 777
 • Αστυνομία: 100
 • Τουριστική Αστυνομία: 1571

Έχω προστασία ως καταναλωτής-τουρίστας στην Ελλάδα;

Ως καταναλωτής τουρίστας έχετε προστασία από την ελληνική νομοθεσία αναφορικά με την προστασία καταναλωτή για όλες τις συναλλαγές σας ενώ ταξιδεύετε στη χώρα. Σε περίπτωση παράλειψης ή παραβίασης των ανωτέρω, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στην Τουριστική Αστυνομία στο 1571. Σε περίπτωση που χρειαστείτε να υποβάλλετε καταγγελία, σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην παρακάτω διεύθυνση touristcomplaints@mintour.gr.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθώ την Ελλάδα;

Η Ελλάδα έχει μεσογειακό κλίμα με πολύ ήλιο, ήπιες θερμοκρασίες και περιορισμένη ποσότητα βροχών. Ο ήλιος λάμπει στην Ελλάδα όλο το χρόνο. Το κλίμα είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, με ήπιους χειμώνες και πολύ ζεστά καλοκαίρια, ιδανικό για τουρισμό. Επομένως μπορείτε να επισκεφθείτε την Ελλάδα όποτε θέλετε και σας βολεύει προκειμένου να ανακαλύψετε την ιστορία και την κουλτούρα της και να επισκεφθείτε τις ομορφιές της!

Το καλοκαίρι, οι ξηρές ζεστές ημέρες αποκτούν δροσιά από τους  ανέμους της εποχής που ονομάζονται μελτέμι, ενώ οι ορεινές περιοχές έχουν γενικά χαμηλότερες θερμοκρασίες. Οι χειμώνες είναι ήπιοι σε πεδινές περιοχές, με ελάχιστη ποσότητα χιονιού και πάγου, ωστόσο, τα βουνά συνήθως είναι καλυμμένα με χιόνι. Επιπλέον, ένα συνηθισμένο φαινόμενο είναι η εμφάνιση διαφορετικών κλιματικών συνθηκών κατά τη διάρκεια της ίδιας εποχής (για παράδειγμα, ήπια ζέστη σε παραθαλάσσιες περιοχές και ψυχρές θερμοκρασίες σε ορεινές περιοχές.

Αν επιθυμείτε να ταξιδεψετε στα ελληνικά νησιά προκειμένου να αποφύγετε την υψηλή τουριστική περίοδο ή/και την ζέστη του καλοκαιριού, σας συνιστούμε να την επισκεφθείτε το φθινόπωρο, από τον Σεπτέμβριο έως τα μέσα Οκτωβρίου, ή την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού, από τα μέσα Απριλίου έως τα τέλη Μαίου.

Αν χρειάζεστε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον καιρό, σας παρακαλούμε να ελέγξετε τον καιρό στη σελίδα προορισμού ή να επικοινωνήσετε ξανά μαζί μας. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Τι ισχύει σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα και τη χρήση του περιεχομένου του visitgreece.gr;

Όλα τα κείμενα καθώς και το φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό της ιστοσελίδας του ΕΟΤ visitgreece.gr αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσιευσή του συνόλου ή μέρους αυτού με οποιαδήποτε τρόπο.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης εδώ: https://www.visitgreece.gr/el/terms-of-use/

Σχετικά με τις φωτογραφίες που πιθανώς χρειάζεστε παρακαλώ δείτε την image bank που διαθέτουμε για να εξυπηρετηθείτε από αυτήν: https://www.visitgreece.gr/el/media-kit/image-bank/

Μπορώ να ταξιδέψω με το κατοικίδιό μου στην Ελλάδα;

\Με ασφαλές αγροτικό περιβάλλον και ωραία φύση, τα ελληνικά νησιά και οι προορισμοί της ηπειρωτικής χώρας αποτελούν φανταστικά μέρη για τα κατοικίδια. Σας δίνουμε ορισμένους πρακτικούς κανόνες και νομικούς κανονισμούς σχετικά με το ταξίδι σας με κατοικίδιο στην Ελλάδα.

Οι συνήθεις προϋποθέσεις για τη μεταφορά του κατοικιδίου σας στην Ελλάδα είναι το κατοικίδιο να έχει μικροτσίπ και να είναι καταχωρημένο, να έχει κάνει εξετάσεις αίματος και πρέπει να έχει εμβολιασθεί κατά της λύσσας εντός των τελευταίων 12 μηνών, για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών πριν το ταξίδι.

Οι γάτες και οι σκύλοι που ταξιδεύουν στην Ελλάδα θα χρειασθεί να συμμορφώνονται με το Σχέδιο Διαβατηρίου Κατοικιδίου. Σε όλη την ΕΕ υπάρχουν τυπικοί κανόνες για την έκδοση διαβατηρίου κατοικιδίου και τα ζώα που ταξιδεύουν στο εσωτερικό της ΕΕ απαιτείται να διαθέτουν ένα διαβατήριο

Είναι η Ελλάδα ιδανικός προορισμός για διακοπές με παιδιά;

Τα παιδιά σας μπορούν πραγματικά να περάσουν φανταστικές στιγμές στην Ελλάδα. Τα χαμογελαστά πρόσωπα  και η φιλοξενία, η οικογενειακή θαλπωρή κι η ηρεμία, η ασφάλεια, η απαράμιλλη φύση και το θαυμάσιο φαγητό παρέχουν ένα μοναδικό συνδυασμό, καθιστώντας την Ελλάδα τον νούμερο ένα οικογενειακό προορισμό παγκοσμίως. Όπως και να έχει, μαμάδες και μπαμπάδες, προετοιμαστείτε να χαλαρώσετε και να περάσετε καλά σε μια χώρα όπου όλοι, νέοι και μεγαλύτεροι γίνονται παιδιά.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω τις ηλεκτρικές συσκευές μου στην Ελλάδα;

Το "πρότυπο" στην Ελλάδα είναι 230V AC (50Hz). Για τις συσκευές από τη Βόρεια Αμερική χρειάζεστε ένα μετατροπέα και για τις συσκευές από την Αγγλία έναν προσαρμογέα.