Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Κορυφή βραχώδους βουνού και πιο κοντά μικρό καταφύγιο στο φως του δειλινού.

Μακεδονία

Ταξιδέψτε στη ξακουστή Μακεδονία και εξερευνήστε απαράμιλλης ομορφιάς τοπία, εκεί που η Ανατολή συναντάται με τη Δύση. Ανεβείτε στον Όλυμπο, το φημισμένο και πιο ψηλό βουνό της Ελλάδας, που στέκει επιβλητικός- και σχεδόν πάντα χιονισμένος- αλλά και το εξίσου γοητευτικό Παγγαίο Όρος, το Βόρα (Καιμάκτσαλαν) και το Φαλακρό Όρος, για να κάνετε ορειβασία, αλλά και σκι ή snowboard τους χειμερινούς μήνες. Το υγρό στοιχείο είναι πανταχού παρόν, με σημαντικά ποτάμια, λίμνες αλλά και χιλιόμετρα ακτογραμμής να συνυπάρχουν σε αυτό το κομμάτι της Ελλάδας.

Επισκεφθείτε την Αρχόντισσα του Βορρά, τη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που με τους είκοσι τρεις αιώνες ιστορίας της, είναι «έτοιμη» να αφηγηθεί τη συναρπαστική διαδρομή της στο χρόνο, που άφησε ανεξίτηλα σημάδια στα μνημεία, στην αρχιτεκτονική αλλά και… στις γεύσεις της! Το σύγχρονο στοιχείο συνυπάρχει αρμονικά με την ιστορία, τις διαφορετικές θρησκείες και τους πολιτισμούς, και αποτυπώνεται στους αρχαιολογικούς χώρους, στους ναούς και στα ενδιαφέροντα μνημεία της. Χτισμένη αμφιθεατρικά, με θέα στο βουνό των Δώδεκα Θεών να ξεπροβάλλει στον ορίζοντα, η Θεσσαλονίκη σφύζει από ζωή όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ το βράδυ αποκτά ένα άλλο χρώμα, χάρη στη νυχτερινή διασκέδαση που προσφέρει. Επισκεφθείτε τη μαγευτική Χαλκιδική με τα πεντακάθαρα νερά και τις χρυσές αμμουδιές, μικρα νησάκια και καταπράσινα πεδιά, ένας μαγικός προορισμός για τις διακοπές σας. Μη χάσετε τη μοναδικής ομορφιάς φύση των Σερρών, τις γραφικές πόλεις της Δράμας και της Καβάλας ανατολικά, της Καστοριάς και της Νάουσας στα δυτικά.

5 ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ UNESCO
ΟΛΥΜΠΟΣ - ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΙΩΝ
ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

Ανακαλύψτε τη Μακεδονία

Στη Μακεδονία, εικόνες με τοπία μοναδικά εναλλάσσονται με ταχύτητα κινηματογραφική. Απέραντες αμμουδιές οδηγούν σε πεντακάθαρες θάλασσες στην Πιερία, τη Χαλκιδική, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο. Επιβλητικοί - και σχεδόν μονίμως χιονισμένοι - ορεινοί όγκοι σπάνιας ομορφιάς, με πρωταγωνιστή το ψηλότερο βουνό της χώρας, τον «θεϊκό» Όλυμπο, αλλά και των ισάξια εκπληκτικών ορεινών όγκων του Παγγαίου, του Καϊμακτσαλάν (Βόρας), του Φαλακρού και της οροσειράς της Ροδόπης σμιλεύουν το γεωφυσικό ανάγλυφο.
Η περιοχή διαθέτει, επίσης, οικοσυστήματα υψηλής αξίας, καθώς φιλοξενεί υδροβιότοπους και οικότοπους εξαιρετικής σημασίας για το σύνολο της ευρωπαϊκής χλωρίδας και πανίδας. Η Μακεδονία διασχίζεται από σημαντικούς ποταμούς, τους μεγαλύτερους της Ελλάδας (Αξιός, Αλιάκμονας, Στρυμόνας, Γαλλικός ή Λουδίας και Νέστος) οι οποίοι μαζί με τις λίμνες της (Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, Βεγορίτιδα, Χειμαδίτιδα, Δοϊράνη, Κερκίνη, Ορεστιάδα) οριοθετούν τη διαίρεσή της σε τρία χωριστά τμήματα: στη Δυτική, την Κεντρική και την Ανατολική.
Η εύφορη μακεδονική γη ενσωματώνει όλες τις περιόδους του ελληνικού πολιτισμού. Ιστορικά κληροδοτήματα παγκόσμιας ακτινοβολίας καθώς και λαμπρά εκκλησιαστικά σύνολα συνθέτουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Οι Μακεδόνες, λαός υπερήφανος αλλά και φιλόξενος, τιμούν αυτή την πολύτιμη παρακαταθήκη μέσα από τις εκφάνσεις της καθημερινής τους ζωής, στις χιλιόχρονες παραδόσεις, στην ιδιαίτερη γαστρονομία…

Δυτική Μακεδονία

Περιλαμβάνει τους νομούς Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας.

Μην παραλείψετε να:
 • Ανακαλύψετε τα αμέτρητα πέτρινα γεφύρια (ξεχωρίζει αυτό της Πορτίτσας) στην περιοχή των Γρεβενών.
 • Επισκεφθείτε τα Μαστοροχώρια (ΒΔ της πόλης των Γρεβενών), σύνολο 25 χωριών που πήραν το όνομά τους από τους μάστορες της πέτρας που τα έχτισαν από τον 18ο έως τα μισά του 20ου αιώνα.
 • Κάνετε αθλήματα χιονιού στο Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας (45 χλμ. Δ των Γρεβενών) ή στη Βίγλα Πισοδερίου (23 χλμ. Δ της Φλώρινας), πεζοπορία και διαδρομές 4Χ4 στη Βάλια Κάλντα και ορειβατικές εξορμήσεις με αφετηρία τη Δεσκάτη (62 χλμ. ΝΑ των Γρεβενών).
 • Επισκεφθείτε την Αρχαία Αιανή (22 χλμ. Ν της Κοζάνης), τον σπουδαιότερο αρχαιολογικό χώρο της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και την καστροπολιτεία των Σερβίων (27 χλμ. ΝΑ της Κοζάνης), με τα αξιόλογα βυζαντινά μνημεία.
 • Κάνετε αθλήματα νερού στη λίμνη Ορεστιάδα (Καστοριάς) ή τον γύρο της με ποδήλατο.
 • Επισκεφθείτε το Δισπηλιό (7 χλμ. ΝΑ της Καστοριάς), πασσαλόκτιστο λιμναίο οικισμό, από τους αρχαιότερους στην Ευρώπη.
 • Παρακολουθήσετε το river party στο Νεστόριο (1ο δεκαήμερο του Αυγούστου), συνδυάζοντάς το με αθλήματα περιπέτειας.
 • Επισκεφθείτε το νησάκι Άγιος Αχίλλειος στη Μικρή Πρέσπα και τον παραδοσιακό οικισμό του Νυμφαίου (53 χλμ. ΝΑ της Φλώρινας).

Κεντρική Μακεδονία

Περιλαμβάνει τους νομούς Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής και την περίφημη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους.

Μην παραλείψετε να:
 • Επισκεφθείτε τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο στο Δίον Πιερίας, το φράγκικο κάστρο του Πλαταμώνα (40 χλμ. Ν της Κατερίνης) και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου στη Βέροια.
 • Κάνετε πεζοπορία ή ορειβασία στον Όλυμπο και αθλήματα χιονιού στα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου, Τρία – Πέντε Πηγάδια και Καϊμακτσαλάν.
 • Δείτε την αρχαία πόλη των Αιγών, την πρώτη πρωτεύουσα του βασιλείου της Μακεδονίας στην περιοχή της Βεργίνας. Οι αμέτρητες αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας τοποθεσίες επιβεβαιώνουν το λόγο που η UNESCO το 1996 χαρακτήρισε την περιοχή ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
 • Καμαρώσετε τους εντυπωσιακούς καταρράκτες της Έδεσσας.
 • Χαλαρώσετε στα ιαματικά Λουτρά Πόζαρ.
 • Περιηγηθείτε στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ένα εξ’ ολοκλήρου ανοικτό μουσείο. Αρχαιοελληνικές μνήμες, ρωμαϊκές επιρροές, βυζαντινό μεγαλείο αποτελούν ένα σαγηνευτικό μωσαϊκό. Η UNESCO έχει ανακηρύξει 15 παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναγνωρίζοντας την πόλη ως μία από τις σπουδαιότερες σε ό,τι αφορά την ιστορική μνήμη της ανθρωπότητας.
 • Κολυμπήσετε στις αναρίθμητες ακρογιαλιές της Χαλκιδικής και να θαυμάσετε το παγκοσμίου φήμης Σπήλαιο των Πετραλώνων (45 χλμ. Δ από τον Πολύγυρο), στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκε κρανίο αρχανθρώπου.
 • Επισκεφθείτε τους απέραντους αμπελώνες της Γουμένισσας, όπου παράγονται μερικά από τα διασημότερα Ο.Π.Α.Π κρασιά της Μακεδονίας.


Ανατολική Μακεδονία

Περιλαμβάνει τους νομούς Δράμας, Σερρών, Καβάλας.

Μην παραλείψετε να:
 • Επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης (60 χλμ. ΝΑ από τις Σέρρες) και των Φιλίππων (15 χλμ. ΒΔ της Καβάλας), ο οποίος από το 2016 περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
 • Κάνετε παρατήρηση πουλιών στη λίμνη Κερκίνη.
 • Θαυμάσετε το εντυπωσιακό σπήλαιο της Αλιστράτης (2 χλμ. ΝΑ της ομώνυμης κωμόπολης).
 • Κάνετε πεζοπορία στο όρος Παγγαίο και στο Αισθητικό Δάσος των Στενών του Νέστου.

Γεύσεις

από Μακεδονία

ΔΕΙΤΕ
Γεύσεις

Τοπικές συνταγές

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Ιδέες για το ταξίδι σας

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

48 ώρες στη Θεσσαλονίκη

H Θεσσαλονίκη αποτελεί ιδανικό προορισμό αν θέλετε να πραγματοποιήσετε μια «απόδραση» για ένα σαββατοκύριακο ή ένα τριήμερο.

Η Θεσσαλονίκη των Τεχνών

Η μοναδική αυτή πόλη είναι από μόνη της ένα μεγάλο, ζωντανό έκθεμα. Με την απέραντη ιστορία της, τα αναρίθμητα μνημεία της και το αυτοκρατορικό της πρόσωπο αποτελεί η ίδια ένα εξελισσόμενο έργο τέχνης.