Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΔΡΑΜΑ

Σπήλαιο Αγγίτη

Σε απόσταση 25χλμ. περίπου από την πόλη της Δράμας, κοντά στην Προσοτσάνη βρίσκεται το μεγαλύτερο σε μήκος και όγκο σπήλαιο της Ελλάδας. Πρόκειται για το σπήλαιο Μααρά, (γνωστό ως Σπήλαιο πηγών Αγγιτη) στους νότιους πρόποδες του Φαλακρού, όπου μέσα από τα έγκατα της γης πηγάζει ο παγωμένος ποταμός Αγγίτης.

Τo σπήλαιο ανακαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 1978 από ομάδα Ελλήνων και Γάλλων σπηλαιολόγων, οι οποίοι ξεκινώντας από ορισμένα φυσικά φαινόμενα, υποστήριζαν ότι τα νερά των πηγών του ποταμού Αγγίτη πρέπει να περνούν από σπήλαιο. Για να το αποδείξουν επιχείρησαν κατάδυση με σκάφανδρα στις πηγές. Σε βάθος 7 μ. βρήκαν δίοδο προς το σπήλαιο. Αποκαλύφθηκε τεράστια στοά μήκους τουλάχιστον 500 μ. Η οροφή της είναι γεμάτη σταλακτίτες, ορισμένοι έχουν διάμετρο 2 μ. και φτάνουν ώς την επιφάνεια του νερού. Τα χρώματά τους καταπληκτικά, τα οποία οφείλονται στην ύπαρξη μεταλλευμάτων (μαγγάνιο, σίδηρος, χαλκός κ.ά.).

Η προϊστορία του σπηλαίου ξεκινά ήδη πριν από 30.000 χρόνια, ενώ οι ανασκαφές στο σπήλαιο και τη γύρω περιοχή, που έχουν ξεκινήσει απο το 1992, έχουν φέρει στο φως λίθινα εργαλεία και οστά προϊστορικών ζώων (ρινόκερου, μεγάκερου, μαμούθ), κάποια από τα οποία εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο Δράμας.

Στην «αίθουσα του τροχού», σε ένα μικρό πλάτωμα στην αριστερή όχθη του ποταμού ανακαλύφθηκαν λείψανα εγκαταστάσεων της Νεολιθικής Περιόδου (3.000 π.Χ.), ενώ ακριβώς απέναντι υπάρχει ένας υδροτροχός (αρχικά ήταν ξύλινος, αργότερα σιδερένιος), καθώς και ένα σύστημα αγωγών που κάλυπτε τις ανάγκες ύδρευσης της περιοχής στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Εντυπωσιακή είναι η αίθουσα "Ακρόπολη". Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αίθουσα που έχει ανακαλυφθεί σε ελληνικό σπήλαιο (μήκους 120, πλάτους 65 και ύψους 45 μέτρων), που εντυπωσιάζει με το μέγεθος, τον διάκοσμο, αλλά και το ποτάμι που τη διαρρέει, δημιουργώντας υπόγειες όχθες και βραχώδεις σχηματισμούς, συνθέτοντας ένα πραγματικά απόκοσμο σκηνικό.Χρήσιμες πληροφορίες:

Το σπήλαιο Μααρά είναι ανοικτό 365 μέρες το χρόνο. Το αντίτιμο για να επισκεφτείτε το αξιοποιημένο του κομμάτι είναι 6 ευρώ (φοιτητικό 3 ευρώ). Οι ώρες λειτουργίας για τη χειμερινή περίοδο είναι 10:30 – 17:00 από Δευτέρα έως Σάββατο και 10:00 – 16:30 τις Κυριακές και τις αργίες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλ. 25220 60460.