Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Πίνακες που εκτίθενται στο εσωτερικό του μουσείου
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας
ΦΛΩΡΙΝΑ

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας

Στην πόλη της Φλώρινας, ένα μουσείο σταθμός για τα πολιτισμικά δρώμενα της βόρειας Ελλάδας σας προσκαλεί να γνωρίσετε σημαντικά έργα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εικαστικά ιδρύματα της πόλης και της χώρας.

Άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1975 έχοντας αλλάξει πολλές φορές στέγη μέσα στο πέρασμα του χρόνου ενώ σήμερα θα το επισκεφθείτε στο εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο δίπλα στον ποταμό Σακουλέβα.

Η ιστορία
Μια επίσκεψη σας στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας θα σας αποκαλύψει την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία ίδρυσης του μουσείου, η οποία υπήρξε καρπός της οργανωμένης πρωτοβουλίας των μελών της Στέγης Φιλοτέχνων Φλώρινας με όραμα να αναδείξουν τη μεγάλη καλλιτεχνική δραστηριότητα της πόλης. Στη προσπάθεια αυτή είχαν συμμάχους τέσσερις από τους σπουδαιότερους Έλληνες εικαστικούς, τον Δημήτρη Μυταρά, τον Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα, τον Παναγιώτη Τέτση και τον Δημοσθένη Κοκκινίδη, οι οποίοι το 1977 παρουσίασαν έργα τους στο νεοσύστατο μουσείο.

Η συλλογή
Κάντε μία στάση στη Φλώρινα για να θαυμάσετε τους εικαστικούς θησαυρούς του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και να δείτε από κοντά μερικά έργα των συγκεκριμένων καλλιτεχνών, έργα αποκαλυπτικά για τη μεγάλη σημασία της εικαστικής τους παρακαταθήκης.
Περιδιαβαίνοντας την αίθουσα του μουσείου όπου φιλοξενείται το πιο σημαντικό κομμάτι της μόνιμης συλλογής, σταθείτε μπροστά σε τρία καθηλωτικά σχέδια με κάρβουνο του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, την “Προσδοκία”, την “Καθιστή γυναίκα με πράσινο φόρεμα” και τη “Δαφνοστεφανωμένη νέα”, τρία θαυμάσια σκίτσα που μαγνητίζουν με τη συγκινητική ομορφιά τους. Πρόκειται για έργα φιλοτεχνημένα σε διαφορετικές δεκαετίες, τα οποία φανερώνουν ταυτόχρονα την εξέλιξη στα τεχνικά μέσα του Έλληνα δημιουργού. Παράλληλα, άλλα δύο έργα τα οποία προσέφερε ο ίδιος ο καλλιτέχνης στο μουσείο, “Ύδρα” και “Μικρόσπιτα”, αποκαλύπτουν την προσωπική του ματιά πάνω στη φιλοσοφία του κυβισμού.

Λίγο παρακάτω, δύο έργα του Υδραίου εικαστικού Παναγιώτη Τέτση αποτελούν φόρο τιμής στο νησί που τόσο αγάπησε. Οι δύο πίνακες που αναπαριστούν τοπία της όμορφης Σίφνου φανερώνουν την προσέγγιση του Τέτση στο κίνημα του εξπρεσιονισμού του οποίου υπήρξε, άλλωστε, βασικός και καθοριστικός εκπρόσωπος στα εγχώρια καλλιτεχνικά δρώμενα. Επίσης, παρατηρήστε ένα σχέδιο με μολύβι πάνω σε χαρτί, το σκίτσο “Τρεις σπουδές γυμνού” του Δημοσθένη Κοκκινίδη που προσέφερε ο ίδιος στο εικαστικό ίδρυμα της Φλώρινας.

Ακόμα, στο μουσείο μπορείτε να δείτε το έργο “Τα μήλα της γνώσεως” του Αλέκου Φασιανού φιλοτεχνημένο το 1994, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα ολόκληρης της συλλογής.
Αξίζει επίσης να σταθείτε στα δύο πανέμορφα έργα του Κώστα Τσόκλη, το χαρακτικό “Δοχείο στο χώρο” και την υπέροχη “Θαλασσογραφία”. Όλα τα παραπάνω έργα αποτελούν τμήμα της μόνιμης συλλογής με την ονομασία «Φόρος τιμής στον Γκρέκο», η οποία έφτασε στη Φλώρινα το 1995 έπειτα από μία μεγάλη δωρεά του Ελληνικού Δημοσίου.

Στη συγκεκριμένη συλλογή συγκαταλέγεται εκτός των άλλων και το σπουδαίο έργο, “Άγιος Πέτρος” του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που ανήκει σε μία μεγάλη σειρά από προσωπογραφίες των δώδεκα Αποστόλων. Το έργο αποκτήθηκε αρχικά από την Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας το 1990 και έφτασε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, εμπλουτίζοντας τη συλλογή των εκθεμάτων του. Παρατηρήστε τον υπέροχο αυτό πίνακα όπου ο Άγιος Πέτρος κοιτάζει με φλογισμένο μα την ίδια στιγμή γαλήνιο βλέμμα τον επισκέπτη. Στα χέρια του έχει τα κλειδιά που του έδωσε ο ίδιος ο Ιησούς, τη στιγμή που οι πτυχώσεις στο ρούχο και το παιχνίδισμα του φωτός διαχέονται πάνω στον καμβά με την ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη τεχνική του Ελ Γκρέκο.
Η συλλογή «Φόρος τιμής στον Γκρέκο» περιλαμβάνει συνολικά 137 έργα τα οποία δωρίστηκαν στο μουσείο με σκοπό να του δώσουν μία νέα, δυναμικότερη πνοή.

Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει και για τη μικρή, αλλά ενδιαφέρουσα, συλλογή από γλυπτά τα οποία στεγάζονται στο μουσείο, όπως και για τους πίνακες των σύγχρονων καλλιτεχνών της βόρειας Ελλάδας, με την πόλη της Φλώρινας να παραμένει πάντα στο επίκεντρο. Μάλιστα, τα τέσσερα έργα του Φλωρινιώτη εικαστικού Γιώργου Γαζέα παρουσιάζουν τη Φλώρινα μέσα από τα δικά του μάτια, μία Φλώρινα δοσμένη με εξπρεσιονιστικά μέσα παραδοσιακή και καταπράσινη, γραφική και έντονη.

Στη μόνιμη συλλογή του μουσείου θα δείτε και 44 ξεχωριστά χαρακτικά από τη Φλωρεντία, ενώ υπάρχει και ειδικά διαμορφωμένος τομέας κατασκευών και εγκαταστάσεων, ένα τμήμα που προωθεί ακόμα περισσότερο την παρουσία της σύγχρονης δημιουργίας στην Ελλάδα.

Το μουσείο στεγάζει αυτή τη στιγμή περισσότερα από 900 έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών αποτελώντας μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση για όσους θέλουν να ανακαλύψουν περισσότερα για τον κόσμο των εικαστικών τεχνών.