Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΑΘΗΝΑ

Αρχαιολογικά Ευρήματα στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Η Μόνιμη Έκθεση των Αρχαιολογικών Ευρημάτων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, δίνει στον ταξιδιώτη μια διαχρονική εικόνα του ελληνικού χώρου, περιλαμβάνοντας 172 αντικείμενα που χρονολογούνται από τη Νεολιθική και Πρωτοελλαδική μέχρι και τη Μεταβυζαντινή περίοδο. Αποτελεί έτσι μια ιδανική εισαγωγή για τον επισκέπτη της χώρας μας, ο οποίος μπορεί να πάρει από τις πρώτες στιγμές της παρουσίας του στην Ελλάδα, μια ωραία πρόγευση πολιτισμού.

Πρόκειται για ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, κυρίως κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αεροδρομίου. Η Έκθεση, που καταλαμβάνει 200 τετραγωνικά μέτρα, χρηματοδοτήθηκε από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού (B' Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων).

Πριν ή μετά από το αεροπορικό σαςταξίδι, θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε και ένα μαγευτικό «ταξίδι» στο χρόνο. Θα θαυμάσετε εικόνες και αντικείμενα (πέτρινα εργαλεία και ευρήματα χονδροειδούς κεραμικής) από τον οικισμό της εποχής του χαλκού, που βρέθηκε στην κορυφή του λόφου Ζάγανι, αγγεία από την εποχή του πρώιμου και του ώριμου γεωμετρικού ρυθμού (9ος-8ος αι. π.Χ.), προερχόμενα από ένα νεκροταφείο στο βόρειο άκρο του αεροδρομίου καθώς και άλλα ευρήματα της κλασσικής εποχής που καταδεικνύουν την αξία των εκθεμάτων τα οποία έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και εκτίθενται στη μόνιμη αυτή έκθεση.

Πρόπλασμα του πρωτοελλαδικού οικισμού στο λόφο Ζάγανι

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν το πυκνό πλέγμα των αττικών δρόμων του 5ου και 4ου αι. π.Χ., που αποτέλεσε ουσιαστική προϋπόθεση για τη λειτουργία της αθηναϊκής δημοκρατίας και εμπλουτίζουν τη γνώση μας για τη μορφή του αττικού δήμου της κλασσικής περιόδου.

Αντίγραφο της Σφίγγας των Σπάτων

6ος αι. π.Χ. (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

Στη συνέχεια, γίνεται σαφής ο χαρακτήρας του ευρύτερου ελληνικού χώρου ως πέρασμα κατακτητών και σταυροδρόμι πολιτισμών: Σλάβοι, Λατίνοι και Αρβανίτες διέσχισαν, εγκαταστάθηκαν ή και λεηλάτησαν την περιοχή. Εκθέματα από τη ρωμαϊκή και φράγκικη κυριαρχία και τις αγροικίες που δημιουργήθηκαν στην περιοχή ή από την καταλανική παρουσία, μας δίνουν μια διαφορετική, ξεχασμένη εικόνα της Αττικής. Το ιστορικό νήμα μάς μεταφέρει έως τα πρώιμα μεταβυζαντινά χρόνια, μετά την οθωμανική κατάκτηση, όταν και ιδρύθηκε το εκκλησάκι των Αγίου Πέτρου και Παύλου, που μεταφέρθηκε σε νέα θέση, 340 μέτρα δυτικότερα, για τις ανάγκες κατασκευής του δυτικού αεροδιαδρόμου του Αερολιμένα.