Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Μεγάλη σύγχρονη κρεμαστή γέφυρα πάνω από θάλασσα που οδηγεί σε δεντρόφυτη έκταση και στο βάθος μια πόλη.

Εύβοια

Πολύ κοντά στο νομό Αττικής, είναι το δεύτερο σε έκταση νησί της Ελλάδας και το τρίτο της ανατολικής Μεσογείου. Είναι, όμως, ένα κάπως «στεριανό» νησί, αφού δύο γέφυρες -η σύγχρονη καλωδιωτή και η παλαιότερη συρταρωτή- τη συνδέουν με τη Στερεά Ελλάδα. Ο νομός Εύβοιας (που περιλαμβάνει και το νησί της Σκύρου) συνορεύει με το νομό Βοιωτίας και βρέχεται Α και Ν από το Αιγαίο Πέλαγος, Β και ΒΔ από τον Παγασητικό και τον Μαλιακό κόλπο, ενώ Δ και ΝΔ από τον βόρειο και το νότιο Ευβοϊκό κόλπο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ
ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ
ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Στα βυζαντινά χρόνια η Εύβοια γνώρισε μεγάλη ακμή

Διαθέτει υπέροχες παραλίες, πυκνά πευκοδάση- ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα-ευχάριστο κλίμα, διάσημα μνημεία, πολλές ιαματικές πηγές και καλό φαγητό. Για το λόγο αυτό αποτελεί δημοφιλή και κοντινό προορισμό για τους Αθηναίους. Έχει έκταση 3.580 τ.χλμ., μήκος ακτών 680 χλμ. και πληθυσμό 220.000 κατοίκους.

Πολυάριθμα ευρήματα σε διάφορα σημεία (Ιστιαία, Κήρινθος, Ψαχνά, Αμάρυνθος, Αρτάκη, Κάρυστος κ.α.) μαρτυρούν ότι η Εύβοια κατοικείται ήδη από τους παλαιολιθικούς χρόνους. Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα έχουν ανασκαφεί και από την εποχή του χαλκού. Στο Λευκαντί του Βασιλικού και στη Μάνικα της Χαλκίδας εντοπίστηκαν απομεινάρια της πρωτοελλαδικής περιόδου, ενώ από τους Ωρεούς και το Αλιβέρι υπάρχουν ευρήματα της μεσοελλαδικής περιόδου.

Τέλος, σε διάφορες περιοχές της Χαλκίδας έχουν δει το φως τάφοι και λείψανα της υστεροελλαδικής ή μυκηναϊκής περιόδου. Αρχαίες πόλεις της Εύβοιας δημιούργησαν σπουδαίες αποικίες στη Μεσόγειο (Χαλκιδική, Μικρά Ασία, Κάτω Ιταλία), ενώ στα κλασικά χρόνια η Ερέτρια ήταν από τις ισχυρότερες ελληνικές πόλεις.

Στα βυζαντινά χρόνια, η Εύβοια υπαγόταν στο Θέμα της Ελλάδας και γνώρισε μεγάλη ακμή. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, παρέμεινε στα χέρια των Τούρκων, ακόμα και μετά την άφιξη του Καποδίστρια, και μόνο με φιρμάνι της 13ης Ιουνίου 1830 παραχωρήθηκε στην Ελλάδα.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη Νέα Αρτάκη και τη Νέα Λάμψακο, καθώς και σε προσφυγικούς συνοικισμούς στη Χαλκίδα και την Αμάρυνθο. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, η Εύβοια βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς, ενώ έντονη ήταν η αντιστασιακή δράση των κατοίκων της.

Γεύσεις

από Εύβοια

ΔΕΙΤΕ
Γεύσεις

Κινηματογραφώντας στην Εύβοια

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ (2022)

Ένα ζευγάρι διάσημων μοντέλων, ο Carl (Harris Dickinson) και η Yaya (Charlbi Dean), είναι προσκεκλημένο σε μια υπερπολυτελή κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά, με καπετάνιο τον (Woody Harrelson). Αυτό που στην αρχή φαινόταν ως μια καταπληκτική ευκαιρία για προβολή και selfies στο Instagram, τελειώνει καταστροφικά, αφήνοντας τους επιζώντες αποκλεισμένους σε ένα έρημο νησί που θα παλέψουν για την επιβίωσή τους, "παρέα" με πολλούς δισεκατομμυριούχους. Η ταινία έχει διακριθεί με το Χρυσό Φοίνικα στο 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και 4 Ευρωπαϊκές διακρίσεις και τη Χρυσή Σφαίρα στα βραβεία BAFTA.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: RUBEN ÖSTLUND
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΧΑΛΚΙΔΑ

IMDb

Ιδέες για το ταξίδι σας

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Αγροτουρισμός

Οικολογία∙ επαφή με τη φύση, τις αγροτικές εργασίες, την τοπική γαστρονομία, τα πολιτισμικά στοιχεία του τόπου∙ καθαρός αέρας, απλότητα, ηρεμία∙ ζεστή φιλοξενία… είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα του αγροτουρισμού, της εναλλακτικής μορφής τουρισμού, που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γίνει ένα με τη μάνα γη και τους ανθρώπους της.

Κάστρα στην Ελλάδα

Κάθε ταξίδι στην Ελλάδα σημαίνει μια μοναδική εμπειρία, όπου ο μύθος, η παράδοση και ο πολιτισμός παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Καταδύσεις στην Ελλάδα

Τα κρυστάλλινα νερά των ελληνικών θαλασσών, η εντυπωσιακή μορφολογία των βυθών και ο τεράστιος υποθαλάσσιος πλούτος κάνουν την κατάδυση στη χώρα μας μια συγκλονιστική εμπειρία.