Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Άποψη της παραλίας της πόλης με πολλά άτομα να κοιτάζουν το ηλιοβασίλεμα
Ⓒ Π. Μεράκος

Θεσσαλονίκη

ΤΩΡΑ 31 °C

Ο καιρός για τις επόμενες 5 ημέρες

  • ΣΑΒ 33 °C
  • ΚΥΡ 35 °C
  • ΔΕΥ 35 °C
  • ΤΡΙ 34 °C
  • ΤΕΤ 31 °C

Μέσες τιμές 2010-2019

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Η Αρχόντισσα του Βορρά

Η Θεσσαλονίκη μια μεγάλη πόλη, με πάνω από 1 εκατ. κατοίκους, είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας. Βρίσκεται στην εύφορη γη που αναπτύσσεται γύρω από τα ποτάμια Αξιό, Γαλλικό και Λουδία, τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, αλλά και τις θάλασσες του Θερμαϊκού και του Στρυμονικού Κόλπου.

Κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια και στην περιοχή υπάρχουν ίχνη ζωής από εκείνη την εποχή. Το σύγχρονο ωστόσο στοιχείο της πόλης αναμειγνύεται αρμονικά με την ιστορία, όπως αυτή αποτυπώνεται στους αρχαιολογικούς χώρους, στις βυζαντινές της εκκλησίες και στα ενδιαφέροντα μνημεία της, διαφορετικών περιόδων που σώζονται σήμερα στην πόλη σε μια σπάνια και γοητευτική συνύπαρξη και αποτυπώνουν με τον εμφατικότερο τρόπο αυτή τη διαχρονικά πολυπολιτισμική και κοσμοπολίτικη φυσιογνωμία της.

Η πόλη σφύζει από ζωή όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ ιδιαίτερα το βράδυ αποκτά ένα άλλο χρώμα.
"Κανείς δε μένει χωρίς πατρίδα, όσο θα υπάρχει Θεσσαλονίκη". (Νικ. Χούμνος, Βυζαντινός αξιωματούχος & λόγιος του 14ου αι.)

Περιήγηση στην πόλη

Γνωρίστε την πόλη της Θεσσαλονίκης κάνοντας ένα περίπατο στο κέντρο και εξερευνώντας κοντινούς προορισμούς.

Ξεκινήστε τη βόλτα σας παραλιακά από το σύμβολο της πόλης που δεν είναι άλλο από το Λευκό Πύργο που φιλοξενεί στο εσωτερικό του, έκθεση για την ιστορία της Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της ως το 1922 καθώς και θαυμάσιες συλλογές που αφορούν την βυζαντινή ιστορία της πόλης. Ο οχυρωματικός κυλινδρικός πύργος με ύψος 33,9 μ. και διάμετρο 22,7 μ,. που χτίστηκε επί Σουλεϊμάν Β΄ του Μεγαλοπρεπούς περίπου στα τέλη του 15ου αι., αποτελούσε μέρος της παραλιακής οχύρωσης της πόλης, ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκε από τους Οθωμανούς ως τόπος εκτελέσεων (ονομαζόταν Κανλί Καστέλι, που σημαίνει «πύργος του αίματος»). Τη σημερινή ονομασία του την πήρε τον 19ο αι.

Στην πλατεία του Πύργου, επισκεφθείτε επίσης το Βασιλικό Θέατρο, κτίσμα του 1940, το οποίο αποτελεί την έδρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Το τριώροφο ανακαινισμένο κτίριο, επιφάνειας 11.000 τ.μ., διαθέτει πολυτελείς αίθουσες και μια από τις πιο σύγχρονες σκηνές της Ευρώπης.

Έπειτα κατευθυνθείτε στην πλατεία Αριστοτέλους, την κεντρικότερη πλατεία της πόλης με μνημειακά μέγαρα, που σχεδιάστηκε από την επιτροπή Έρμπαρ, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες πλατείες στην Ελλάδα με θέα στον Θερμαϊκό κόλπο! Όταν η ατμόσφαιρα είναι διαυγής διακρίνεται ο ορεινός όγκος του Ολύμπου.  Περπατήστε επίσης στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης (παλιά παραλία) που εκτείνεται από το λιμάνι της πόλης (στα Δ) ως το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (στα Α), με πολλά καφέ, μπαρ και καταστήματα. Αποτελεί έναν από τους πλέον προσφιλείς περιπάτους των κατοίκων και των επισκεπτών.

Μια στάση που πρέπει να κάνετε στη βόλτα σας είναι στο ανακτορικό συγκρότημα του Γαλερίου. Περιλαμβάνει το Οκτάγωνο (προοριζόταν για αίθουσα θρόνου) με τα περίφημα ψηφιδωτά, το Νυμφαίο, την αψίδα του Γαλερίου, γνωστή ως Καμάρα, η οποία χτίστηκε το 305 μ.Χ., και την επιβλητική Ροτόντα, το κυκλικό θολοσκέπαστο κτίσμα με τα εντυπωσιακά παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά (τέλη 4ου αι.)

Γνωρίστε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο της ιστορίας της πόλης με μια επίσκεψή σας στην Αρχαία Αγορά, που λειτούργησε από τον 3ο αι. π.Χ. έως και τον 5ο αι. μ.Χ. Έχουν αποκαλυφθεί η αγορά της πόλης, το νομισματοκοπείο, το ωδείο, μια αίθουσα που μοιάζει να αποτελούσε το αρχείο της πόλης, τμήμα του βαλανείου, με λουτρά, ταβέρνα και πορνείο, καθώς και πολλά κινητά ευρήματα. Επίσης στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου, κάτω από την οποία αποκαλύφθηκε αρχαίος ναός και παλαιοχριστιανικοί τάφοι (4ος-7ος αι.).

Μια άλλη πτυχή της ιστορίας της πόλης θα γνωρίσετε κάνοντας μια στάση στο Βυζαντινό Λουτρό, κοντά στην πλατεία Κουλέ Καφέ. Χρονολογείται στα τέλη του 13ου αι. και αποτελεί ένα από τα σπανιότατα δείγματα βυζαντινών λουτρών.

Επισκεφθείτε ακόμα το Ισάκ Πασά Τζαμί (1484), κοντά στην οδό Κασσάνδρου, και το Χαμτζά Μπέη Τζαμί (1467). Το τελευταίο καταστράφηκε από σεισμό και ξαναχτίστηκε το 1620. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου. Επίσης, μην παραλείψετε να δείτε το Μπέη Χαμάμ (1444), την Εγνατία οδό, το Πασά Χαμάμ (1520), το Παζάρ και το Γενί Χαμάμ.

Η Θεσσαλονίκη, όμως, φημίζεται και για την αγορά της. Οι κεντρικοί δρόμοι για ψώνια είναι η Τσιμισκή, η Ερμού, η Εγνατία και η Μητροπόλεως με όλες τις κάθετες οδούς που τις διασταυρώνουν. «Αγορά», όμως, δεν σημαίνει μόνο ρούχα και αξεσουάρ. Η βόλτα στις στοές Μοδιάνο και Καπάνι (σκεπαστές αγορές) αποτελεί ευκαιρία για να γνωρίσετε τη Θεσσαλονίκη των περασμένων δεκαετιών. Εδώ ο χρόνος σταμάτησε και η παράδοση συνεχίζει να είναι βίωμα των σύγχρονων εμπόρων και των πελατών. Θεωρούνται οι κεντρικότερες αγορές της πόλης, καθώς συνδυάζουν την αφθονία, τις καλές τιμές και την ποικιλία. Η ομορφιά της περιπλάνησης συμπληρώνεται και από τα συμπαθητικά καφενεδάκια και μεζεδοπωλεία του ιστορικού κέντρου της πόλης, που φιλοξενούνται σε αυτές τις στοές.

Εάν αγαπάτε τα υφάσματα, μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στο Μπεζεστένι, στο κέντρο της αγοράς (Βενιζέλου και Σολωμού), όπου πωλούνταν πολυτελή υφάσματα. Είναι ένα ορθογώνιο κτίριο με τέσσερις εισόδους. Χτίστηκε στα τέλη του 15ου αι.

Αφιερώστε χρόνο για να εξερευνήσετε το λιμάνι της πόλης. Στο τελωνείο, και τις αποθήκες (1910), σήμερα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου και στεγάζονται το Μουσείο Κινηματογράφου και το Μουσείο Φωτογραφίας.

Κατευθυνθείτε στα κοντινά Λαδάδικα, την ιστορική συνοικία κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους που διασώθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917. Τα αναπαλαιωμένα κτίρια λειτουργούν ως εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα.


Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε :
  • το Μέγαρο της Χριστιανικής Αδελφότητας (ΧΑΝΘ), στην ομώνυμη πλατεία
  • τον Πύργο του ΟΤΕ (1969), που βρίσκεται στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης. Η θέα από ψηλά είναι υπέροχη!
  • το Μνημείο Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αφιερωμένο στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εξοντώθηκαν από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
  • Και φυσικά μια βόλτα στις πολλές και όμορφες εκκλησίες και τα μουσεία της πόλης θα συμπληρώσουν την περιήγησή σας στην όμορφη Θεσσαλονίκη!

Κινηματογραφώντας τη Θεσσαλονίκη

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΞΕΝΙΑ (2014)

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του δεκαεξάχρονου Ντάνυ και του δεκαοκτάχρονου αδελφού του, Οδυσσέα, οι οποίοι μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους αποφασίζουν να συναντήσουν τον Έλληνα πατέρα τους που τους έχει εγκαταλείψει όταν ήταν ακόμη παιδιά. Η ταινία μετά την πρεμιέρα της στο “Ένα κάποιο Βλέμμα” στις Κάννες, κέρδισε τις εντυπώσεις και επιλέχτηκε και στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: ΠΑΝΟΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

IMDb

ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ (2022)

Ένας από τους top εκτελεστές στο Μαϊάμι, ανακαλύπτει πως η «φαμ φατάλ» αφεντικίνα του εμπλέκεται σε κύκλωμα cybersex trafficking . Αποφασίζει να ρισκάρει τα πάντα για να σώσει ένα νεαρό κορίτσι που έχει πέσει στα δίκτυα της εγκληματικής οργάνωσης για την οποία δούλευε και ο ίδιος μέχρι τότε. Πρωταγωνιστούν οι Antonio Banderas, Kate Bosworth και Mojean Aria.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: RICHARD HUGHES
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

IMDb

Προσεχείς εκδηλώσεις

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ

60 χρόνια | 60 στιγμές

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

EuroPride 2024 Θεσσαλονίκη

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τοπικές συνταγές

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Ιδέες για το ταξίδι σας

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

48 ώρες στη Θεσσαλονίκη

H Θεσσαλονίκη αποτελεί ιδανικό προορισμό αν θέλετε να πραγματοποιήσετε μια «απόδραση» για ένα σαββατοκύριακο ή ένα τριήμερο.

ME IX
Από Αθήνα μέσω ΠΑΘΕ(Αθήνα-Θεσ/νίκη)και η διαδρομή διαρκεί 5 ώρες περίπου.
ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
Η θεσσαλονίκη συνδέεται με το Διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών,η πτήση διαρκεί 50 λεπτά αλλά και με άλλα αεροδρόμια της Ελλάδος.

Άλλοι προορισμοί

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια