Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Ⓒ Π. Μεράκος

Κοζάνη

Kλιματικά δεδομένα

Μέσες τιμές 2010-2019

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Η αρχοντιά της ορεινής Ελλάδας

Αλπικές κοιλάδες, απότομες πλαγιές και χαράδρες, ψηλά βουνά με πυκνή βλάστηση, ποταμοί, καταρράκτες και λίμνες δημιουργούν το σύνολο των εντυπωσιακών τοπίων που προσφέρει η επίσκεψη στην Κοζάνη. Η θέση της Κοζάνης, σε κομβικό σημείο των χερσαίων διαδρομών που ένωναν την Ανατολή με την Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδήγησαν την περιοχή σε οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη. Τόσο η ίδια η Κοζάνη όσο και η Σιάτιστα φημίζονται για τα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής αρχοντικά τους, χτισμένα μεταξύ 18ου και 19ου αιώνα, πολλά από τα οποία έχουν ανακαινισθεί και είναι επισκέψιμα, με θαυμάσιες τοιχογραφίες, ξυλόγλυπτα και οροφές.
Το μεγαλύτερο δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών της Ελλάδας βρίσκεται εδώ, με διαφορετική δυσκολία το καθένα, που συνδέουν χωριά μεταξύ τους, καταλήγουν σε βουνοκορφές ή σε κοιλάδες, μια διαδρομή συνολικά 185 χιλιομέτρων.

Έθιμα & Παραδόσεις

ΑΠΟΚΡΙΑ

Δεκάδες δρώμενα και παιχνίδια, τα οποία διαρκούν 12 ημέρες, από την Τσικνοπέμπτη μέχρι την Καθαρά Δευτέρα.

ΦΑΝΟΙ

Ανάβουν την Κυριακή της μεγάλης Αποκριάς, και όλη η πόλη, συγκεντρωμένη γύρω από φωτιές γλεντάει ξέφρενα.

ΛΑΣΣΑΝΕΙΑ

Γιορτή προς τιμήν του λόγιου και πολιτικού Γεώργιου Λασσάνη (1793-1870), με σειρά ποικίλων πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο.

ΡΟΥΓΚΑΤΣΑΡΙΑ

Ομάδες μεταμφιεσμένων με παραδοσιακές στολές ή με αυτοσχέδιες μάσκες, ξεσηκώνουν τον κόσμο με τα τραγούδια και τα πειράγματά τους.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Αντί για χαρταετούς, οι κάτοικοι αφήνουν στον ουρανό πολύχρωμα χειροποίητα αερόστατα.

ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ

Γιόρτη στο Βελβεντό που πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο.

Το χαρακτηριστικό της κοζανίτικης αποκριάς είναι οι Φανοί. Είναι φωτιές που ανάβουν στις γειτονιές της πόλης και γύρω τους στήνεται ένα γλέντι με χορό και προπαντός τραγούδι.

Εξερευνήσεις

Άγνωστη ακόμα σε πολλούς ταξιδιώτες, η Κοζάνη προσφέρεται για διαδρομές με το αυτοκίνητο που οδηγούν σε όμορφες ανακαλύψεις και αισθητικές συγκινήσεις. Δίκτυα μονοπατιών που παλιότερα επέτρεπαν την επικοινωνία μεταξύ των χωριών αποτελούν σήμερα σημεία έλξης περιηγητών, ενώ οι δύο τεχνητές λίμνες της, εκείνη του Βυθού και εκείνη του Πολυφύτου, συμπληρώνουν το τοπίο. Σημαντικοί υδροβιότοποι και οι δύο, προσφέρονται για bird watching και ψάρεμα, αλλά αποτελούν και λόγο επίσκεψης στην περιοχή. Στο χωριό Νεράιδα, που κτίστηκε μετά τη δημιουργία της λίμνης και όπου λήγει η μήκους 1.372 μέτρων γέφυρα, υφίσταται μια ιδιότυπη «παραλία». Καφέ και ταβέρνες στη σειρά δηλαδή, με πλάτη στον δρόμο και απεριόριστη θέα στη λίμνη και τη γέφυρα, σημείο συνάντησης ντόπιων και ξένων όλον τον χρόνο.

Το ταξίδι θα αποζημιώσει τον δραστήριο ταξιδιώτη με εξορμήσεις για συλλογή μανιταριών, παρατήρηση άγριων ζώων στο Πάρκο των Ελαφιών και πίστες motocross. Στην ίδια την Κοζάνη, η παλιά πόλη απλώνεται γύρω από το τοπόσημό της, το επταώροφο ρολόι της κεντρικής πλατείας της, όπου μέχρι σήμερα χτυπά η εμπορική καρδιά της.
Ολοήμερα καφέ, μπαρ, μεζεδοπωλεία, ταβέρνες και εστιατόρια γεμίζουν τους κεντρικούς δρόμους, δημιουργώντας μια ευχάριστη κίνηση. Για εκείνους που νιώθουν αστοί ακόμη και στις διακοπές, η πρωτεύουσα πέρα από τις θεατρικές παραστάσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και τις ταινίες στους κινηματογράφους, προσφέρει πολλές δυνατότητες αναψυχής και ψυχαγωγίας, από τις πρωινές ώρες μέχρι αργά το βράδυ.

Όσο για τη Σιάτιστα, ο μικρότερος πληθυσμός της επέτρεψε να διατηρήσει πιο ζωντανό τον οικιστικό χαρακτήρα που είχε την περίοδο της ακμής της προσφέροντας στον ταξιδιώτη ένα ταξίδι στον χρόνο. Προορισμός στα οπωσδήποτε ο Βελβεντός, όχι μόνο για τις πολλές παραδοσιακές κατοικίες που απλώνονται στην παλιά πόλη, αλλά και για το καλό φαγητό στις ταβέρνες του και φυσικά τα εξαιρετικά φρούτα και τα σιροπιαστά γλυκά του.

Άλλοι προορισμοί

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ