Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Ν. Κόκκας
ΚΟΖΑΝΗ

Δραστηριότητες στην Κοζάνη

Τόποι για πεζοπορία σε παρθένες περιοχές

Η Κοζάνη προσφέρει στον επισκέπτη ενδιαφέρουσες και απολαυστικές δραστηριότητες καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Η φύση και τα όμορφα τοπία αποτελούν το κατάλληλο σκηνικό για πλήθος δραστηριοτήτων, οι οποίες θα σας χαρίσουν μοναδικές εμπειρίες.

Το όρος Βόιο και η ευρύτερη περιοχή του αποτελεί τον παράδεισο όσων αγαπούν την πεζοπορία, αφού διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών στην Ελλάδα. Μονοπάτια διαφορετικής δυσκολίας, άλλα που οδηγούν σε ψηλές βουνοκορφές και άλλα εύκολα που συνέδεαν παλαιότερα ορεινά χωριά, αλλά ενώνονται και μεταξύ τους, σχηματίζουν μια συνεχόμενη διαδρομή 120 χλμ περίπου στο Βόιο και μια δεύτερη, μικρότερη, με 65 χιλιόμετρα, στο όρος Ασκιο ή Σινιάτσικο. Συνολικά, 185 χιλιόμετρα πεζοπορικών διαδρομών που περνούν από  πυκνά δάση, γεφύρια, ποτάμια και καταρράκτες, περιμένουν να τις ανακαλύψετε. 

Το όρος Βούρινος ή Μπούρινος, που αποτελεί συνέχεια του Ασκιου προς τα νότια, έχει ενταχθεί ολόκληρο στο δίκτυο Natura 2000, λόγω της μεγάλης ποικιλίας της χλωρίδας της, που περιλαμβάνει περισσότερα από 500 είδη, κάποια απολύτως ενδημικά και κάποια πολύ σπάνια. Προσφέρεται για πεζοπορία και ορειβασία. Στην απέναντι πλευρά του Αλιάκμονα, στις πλαγιές των Καμβουνίων, το ελατόδασος της Ελάτης προσελκύει επίσης πολλούς φίλους της φύσης, ενώ το Φαράγγι των Σερβίων, στο οποίο υπάρχει περιπατητικός διάδρομος που το κάνει βατό ακόμα και για παιδιά, εντυπωσιάζει με τα σχήματα των βράχων του, τους μικρούς καταρράκτες και τους γεωλογικούς σχηματισμούς του.   

Για τους φίλους των μανιταριών, ο κύκλος των οποίων μεγαλώνει γρήγορα τα τελευταία χρόνια, τα δάση του Βοΐου κρύβουν αληθινούς θησαυρούς. Τις εποχές που συνήθως εμφανίζονται, τέλος της άνοιξης και μέσα του φθινοπώρου, οργανώνονται εξορμήσεις για συλλογή μανιταριών από ολόκληρη σχεδόν τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και πιο μακριά.

Το ψάρεμα στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου επιφυλάσσει συγκινήσεις, καθώς φιλοξενεί πολλά είδη του γλυκού νερού, ενώ ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι τεχνητές λίμνες Περδίκκα, Ιλαρίωνα και Σισανίου. Το Πάρκο Ελαφιών του Αγίου Παντελεήμονος, κοντά στο χωριό Άγιος Δημήτριος, στις πλαγιές του Βερμίου, με τα πάνω από 70 εξημερωμένα ζώα, θα ενθουσιάσει σίγουρα τους μικρούς επισκέπτες.
 

Τέλος, οι πίστες motocross στο Καλονέρι, στο Μικρόκαστρο, στην Πτολεμαΐδα και  κυρίως τα Πετρανά, οι Γιορτές της Γης, ένα οικολογικό φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε Ιούλιο, από το 2001, στη Βλάστη, και η Γιορτή Βουνού στο Πολυκάστανο, συνήθως στα τέλη Ιουλίου, που περιλαμβάνει πεζοπορία και διανυκτέρευση στην κορυφή Παλιοκριμήνι, στα 1.800 μέτρα, είναι μερικές ακόμα από τις δραστηριότητες που μπορείτε να δοκιμάσετε στην Κοζάνη και να γεμίσετε όμορφες εικόνες.

© Γ. Ζαρζώνης

© Γ. Ζαρζώνης

© Γ. Ζαρζώνης

© Ν. Κόκκας

© Γ. Ζαρζώνης