Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΣΚΥΡΟΣ

Birdwatching στη Σκύρο

Ένα ορνιθολογικό υπερθέαμα

Η Σκύρος, ένας τόπος γεμάτος αντιθέσεις και ζώνες ειδικής προστασίας της ορνιθοπανίδας, μέρος του δικτύου NATURA 2000, αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις των πουλιών. Αραιοκατοικημένη, με μεγάλες φυσικές εκτάσεις, πολλές ακατοίκητες νησίδες, βραχώδης, με έντονο ανάγλυφο στο νότιο τμήμα της και με μια ποικιλία βιότοπων είναι ιδανική για birdwatching, αφού διαθέτει 205 καταγεγραμμένα είδη πουλιών από 48 φτερωτές οικογένειες. Οι επίδοξοι birdwatchers μπορούν απλώς να εξοπλιστούν με ένα ζευγάρι κιάλια, έναν οδηγό αναγνώρισης και ένα σημειωματάριο και να ξεχυθούν στους βιότοπους του νησιού, έτοιμοι να απολαύσουν μια μοναδική φυσιολατρική εμπειρία.


Ο «βασιλιάς» του νησιού και η εντυπωσιακή ορνιθολογική ποικιλία

Ένα από τα πτηνά που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη Σκύρο είναι ο Μαυροπετρίτης, ένα μεταναστευτικό γεράκι που έρχεται στη Μεσόγειο για να αναπαραχθεί και το οποίο δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση στη χώρα μας, καθώς το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού του φιλοξενείται στην Ελλάδα. Το σπάνιο αρπακτικό πουλί αγαπά, όμως, και τη Σκύρο και έχει φτιάξει στο νησί τη μεγαλύτερη αποικία του παγκοσμίως, με περισσότερα από 1.050 ζευγάρια να την επισκέπτονται για να φωλιάσουν από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, όταν και επιστρέφουν στην Ανατολική Αφρική.

Στο αρχιπέλαγος της Σκύρου μπορείτε να θαυμάσετε όμως και όλα τα αναπαραγόμενα θαλασσοπούλια της Ελλάδας, όπως είναι ο Θαλασσοκόρακας, ο Αρτέμης και ο Αιγαιόγλαρος, ενώ στο οικοσύστημα του νησιού βρίσκουν μόνιμη ή προσωρινή κατοικία σπιζαετοί, ερωδιοί, πάπιες, ημερόβια και νυκτόβια αρπακτικά, παρυδάτια, γλάροι, γλαρόνια, περιστερόμορφα, χελιδόνια, κελάδες, πετρόκληδες, σουσουράδες, τσιροβάκοι, ποταμίδες, τσίχλες, φυλλοσκόποι, κορακοειδή, σπίζες και τσιχλόνια.Τα κορυφαία σημεία στη Σκύρο για μια αξέχαστη birdwatching εμπειρία

Όρος Κόχυλας
Ο επιβλητικός όγκος του Κόχυλα, του ψηλότερου βουνού της Σκύρου με ανώτατη κορυφή τον Προφήτη Ηλία στα 792μ., αποτελεί ιδανικό σημείο για το φώλιασμα των εκατοντάδων διαφορετικών ειδών πτηνών του νησιού και φημισμένο προορισμό για τους παρατηρητές πουλιών. Βρισκόμενος στο νότιο τμήμα του νησιού, κατά μήκος της ακτογραμμής του, ο Κόχυλας και ο βιότοπος που αναπτύσσεται στις εκτάσεις του, δημιουργούν έναν φιλόξενο χώρο διέλευσης, στάθμευσης, ξεκούρασης και τροφοληψίας των μεταναστευτικών πουλιών. Μεταξύ άλλων τα είδη που θα συναντήσετε εδώ είναι ο σπιζαετός, οι σπίζες, τα τσιχλόνια, οι σύλβιες και φυσικά ο μαυροπετρίτης.

Καλαμίτσα
Ο υδροβιότοπος της περιοχής της Καλαμίτσας, ο μεγαλύτερος του νησιού, λειτουργεί ιδανικά ως σταθμός των μεταναστευτικών πουλιών. Η μεγάλη του έκταση, που αγγίζει τα 700 στρ., η γεωγραφική του θέση, αλλά και τα εκατοντάδες δέντρα, θάμνοι καθώς και οι καλλιέργειες που εκτείνονται περιμετρικά κεντρίζουν το ενδιαφέρον αρκετών υδρόβιων πουλιών, όπως είναι ο καλαμόκιρκος, ο λευκοτσικνιάς και ο πορφυροτσικνιάς, οι κεφαλάδες, τα μαυροκιρκίνεζα, οι καστανολαίμηδες, οι πετροκλήδες, και οι νυχτοκόρακες.

Παραλία Ασπούς
Πέντε χλμ. νότια της πόλης της Σκύρου βρίσκεται η Ασπούς, μια παραλία με πλήθος βράχων κατά μήκος της ακτογραμμής και δυο όρμους που προσφέρονται για μια γαλήνια παρατήρηση των πουλιών που συχνάζουν σε αυτή. Στον όρμο Ασπούς και τον γειτονικό όρμο Αχίλλι, οι birdwatchers μπορούν με προσεκτικές κινήσεις και αργό βηματισμό να δουν τους θαλασσοκόρακες και αιγαιόγλαρους που φτάνουν εκεί σε ανεύρεση τροφής, αλλά και για να ξεκουραστούν στα βράχια. Αραιότερα εμφανίζονται αλκυόνες και ακτίτες, αλλά και κορμοράνοι, οι οποίοι προτιμούν την μικρή προβλήτα που βρίσκεται στο Αχίλλι.

Ρεματιά Φερέκαμπου
Σε κοντινή απόσταση από το πυκνό πευκοδάσος της Σκύρου στέκει ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους του νησιού. Η Ρεματιά του Φερέκαμπου γίνεται, κυρίως κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο, σημείο συνάντησης μεταναστευτικών πουλιών κάθε είδους. γερακίνες, γλάροι και γλαρόνια. Χαλκόκοτες, πουλάδες και πάπιες. Καλαμόκιρκοι, αλλά και ερώδιοι, που φτάνουν εδώ τον χειμώνα. Ο χωματόδρομος στη νότια πλευρά αποτελεί ιδανική επιλογή, μια και προσφέρει μια αμφιθεατρική θέα στη ρεματιά. Οσοι επιθυμούν να απομακρυνθούν από το σημείο θα αποζημιωθούν. Στα χωράφια και τους αγρούς που περιβάλλουν τον υγρότοπο τους περιμένουν βραχοκιρκίνεζα, κατσουλιέρηδες, κορακοείδή, τσιχλόνια, σπίζες και μαυρολαίμηδες.

Παλαμάρι - Τραχύ
Στο βόρειο τμήμα του νησιού, σε απόσταση αναπνοής από το αεροδρόμιο της Σκύρου, βρίσκεται ένα δίπολο γειτονικών περιοχών που αποτελεί απαραίτητο προορισμό για τους birdwatchers. Η εκβολή του ρέματος στο Παλαμάρι και ο κάμπος στο Τραχύ οριοθετούν μια περιοχή λίγων εκατοντάδων στρεμμάτων με εναλλαγές τοπίων και μορφολογίας εδάφους που έλκουν ετερόκλητα είδη πουλιών. Δεν είναι τυχαίο πως έχουν καταγραφεί πτηνά που προτιμούν το γλυκό νερό, άλλα που αρέσκονται στις επίπεδες εκτάσεις, είδη των θαμνώνων και των φρυγανότοπων, καθώς και αρπακτικά πουλιά και θαλασσοπούλια. Πουλιά που φωλιάζουν, όπως οι πετροτουρλίδες, οι μελισσοφάγοι, τα ψευταηδόνια και οι ποταμοσφυριχτές. Μεταναστευτικά πτηνά, σαν τις τρύγγες, τις σφυριχτές, τους μαχητές και τα παρυδάτια. Αλλα που ξεχειμωνιάζουν, όπως τα μπεκατσίνια, οι πάπιες και τα διαβατάρικα γλαρόνια.

Επιπλέον στα χωράφια οι παρατηρητές των πλασμάτων του ουρανού θα συναντήσετε καστανολαίμηδες, τσαλαπετεινούς, χελιδόνια, πετρόκληδες, κελάδες και κιτρινοσουσουράδες. Θα εντυπωσιαστείτε από το πέρασμα των λιβαδόκιρκων, των μαυροκιρκίνεζων και των στεπόκιρκων, ενώ η έκπληξη έρχεται από τις κουκουβάγιες, οι οποίες είναι ορατές ακόμα με το φως της ημέρας σε ένα νησί που προσφέρει ένα ορνιθολογικό υπερθέαμα.