Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Π. Μεράκος
ΠΗΛΙΟ

Ιππασία στο Πήλιο

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το Πήλιο ήταν η εστία των μυθικών Κενταύρων, πλάσματα που απεικονίζονται ως μισοί άνθρωποι μισοί άλογα. Ήρωες και ημίθεοι της αρχαίας Ελλάδας, όπως ο Αχιλλέας, ο Ιάσονας, ο Θησέας κ.ά., συνέρρεαν στο Πήλιο για να μαθητεύσουν κοντά στο σοφό Κένταυρο Χείρωνα.

Στις μέρες μας πια, καθώς ο ταξιδιώτης εισέρχεται στο Πήλιο, όλες οι αισθήσεις του ξυπνούν, πρόθυμες να έρθουν σε επαφή με έναν κόσμο ανέγγιχτο από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Η περιπλάνηση με τα άλογα ξεκινά από την Αργαλαστή, ένα πανέμορφο χωριό σε ένα κατάφυτο μέρος στα νότια της χερσονήσου της Μαγνησίας, μακριά από τις πολύβουες τουριστικές διαδρομές. Από την Αργαλαστή, ο επισκέπτης έχει πρόσβαση σε παραδείσιες ακτές ένθεν και ένθεν της χερσονήσου – Αιγαίο πέλαγος ή Παγασητικός κόλπος–, όπου και θα απολαύσει τις χαρές της θάλασσας και του ήλιου, πριν από το γευστικό διάλειμμα σε κάποιο από τα γραφικά ταβερνάκια πάνω στο κύμα• ή ακόμη να κάνει ένα πικνίκ στην αγκαλιά της φύσης πριν από την επιστροφή στην Αργαλαστή αργά το απόγευμα.

Η ευρύτερη περιοχή είναι καταπράσινη με χαμηλούς λόφους• κυριολεκτικά χάνεται κανείς μέσα στους απέραντους ελαιώνες με τα αιωνόβια δέντρα που εναλλάσσονται με δασώδεις περιοχές και ρεματιές με πλατάνια. Τα καλντερίμια που κάποτε συνέδεαν τα χωριά θυμίζουν αλλοτινές εποχές, ενώ κατεξοχήν προσφέρονται για ιππασία.

Με αφετηρία την Αργαλαστή, ξεκινούν δύο καλντερίμια προς τον Κάλαμο (6 χμ Δ) και το Λεφόκαστρο (6 χμ ΒΔ) αντίστοιχα. Σε πολλά σημεία η βλάστηση είναι τόσο πυκνή που εξασφαλίζει πλούσια σκιά και δροσιά ακόμη και στο κατακαλόκαιρο. Επιπλέον, κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες κοντά στην Αργαλαστή είναι προσβάσιμες με άλογα, όπως η Πάλτση (13 χμ Α), τα Ποτιστικά (10 χμ Α) και η Μελανή (10 χμ Α), από την πλευρά του Αιγαίου, και το Μάρμαρο, από την πλευρά του Παγασητικού κόλπου. Η Πάλτση είναι μια απόμερη και ήσυχη παραλία• τα Ποτιστικά είναι τεράστια παραλία με άμμο, όπου πανύψηλοι βράχοι ορθώνονται κάθετα στην ακροθαλασσιά. Στην αμμώδη ακρογιαλιά της Μελανής οδηγεί ένας χωματόδρομος ιδανικός για βόλτα με τα άλογα. Τέλος, στη δυτική ακτή του Πηλίου, μέσα στον κόλπο, βρίσκεται η παραλία Μάρμαρο, η ομορφότερη ίσως παραλία του Παγασητικού.