Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Φθινοπορινή λήψη σπιτιών δεξιά και αριστερά ενός ποταμού.

Φλώρινα

Ο καιρός για τις επόμενες 5 ημέρες

  • ΠΑΡ 23 °C
  • ΣΑΒ 24 °C
  • ΚΥΡ 17 °C
  • ΔΕΥ 22 °C
  • ΤΡΙ 24 °C
  • ΤΕΤ 24 °C

Μέσες τιμές 2010-2019

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Η Γη των Λιμνών

Ένα υπέροχο φυσικό τοπίο που διατρέχεται από έξι πανέμορφες λίμνες (Βεγορίτιδα, λίμνη των Πετρών, Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα), παραλίμνια χωριά με εικόνες και μνημεία που χάνονται στα βάθη του χρόνου, πέτρινοι διατηρητέοι οικισμοί και μια πρωτεύουσα που επίσης χαρακτηρίζεται έντονα από το υγρό στοιχείο συνθέτουν το «αγγελοπουλικό» τοπίο της περιοχής της Φλώρινας, της περιοχής που ενέπνευσε τον αξέχαστο σκηνοθέτη να υμνήσει την ομορφιά και την ζωή.

Έθιμα και παραδόσεις

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΦΩΤΙΕΣ

Αποτελεί έθιμο-σήμα κατατεθέν της Φλώρινας και πραγματοποιείται στις 23 Δεκεμβρίου.

ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ

Το αρχαιοελληνικό τελετουργικό συμβαίνει στο χωριό του Αγίου Παντελεήμονα αναβιώνει στις 27 Ιουλίου.

ΓΙΟΡΤΗ ΠΙΠΕΡΙΑΣ

Κάθε χρόνο η κόκκινη πιπεριά έχει την τιμητική της, με την Γιορτή πιπεριάς που διοργανώνεται από το δήμο Αετού.

Γνωρίστε τη Φλώρινα

Η πόλη της Φλώρινας γνώρισε έντονη πολιτιστική ανάπτυξη γύρω στο 1893, όταν έγινε η σιδηροδρομική της σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη και η ακμή αυτή αντικατοπτρίζεται θαυμάσια στα εκλεκτικιστικά κτήρια των αρχών του 20ού αι. Αρχίστε την περιήγησή σας στην πόλη από το Αρχαιολογικό Μουσείο, δίπλα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό. Σε ένα από τα παλιά κτήρια του σταθμού στεγάζεται η Πινακοθήκη, όπου εκτίθενται έργα Φλωριναίων δημιουργών. Από την οδό Ιωάννου Άρτη ξεκινά ο Σακουλέβας, το ποτάμι της Φλώρινας. Στην αριστερή πλευρά του ποταμού μπορείτε να θαυμάσετε το 2ο Δημοτικό Σχολείο, το σπίτι του Τέγου Σαπουντζή (ο πρώτος Δημάρχος της πόλης, 1912), εργαστήρια δύο Φλωριναίων ζωγράφων, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το σπίτι του Βογιατζή όπου γυρίστηκαν αρκετές σκηνές της ταινίας «ο Μελισσοκόμος». Απέναντι στέκει ακόμη το τριώροφο σπίτι του «Πέιου», ένα από τα παλαιότερα παραδοσιακά αρχοντικά της πόλης. Συνεχίστε την περιήγησή σας στην Πλατεία Δικαιοσύνης με τα περιποιημένα δημόσια κτήρια, τις εγκαταλειμμένες παλιές φυλακές και το τουρκικό λουτρό (χαμάμ). Στον πεζόδρομο της οδού Μελά κάντε μια στάση για καφέ ή φαγητό.

Πριν φύγετε, αγοράστε φημισμένα προϊόντα της περιοχής, όπως πιπεριές Φλωρίνης- καυτερές «τσούσκες»- φασόλια Πρεσπών, τσάι του βουνού, γλυκά του κουταλιού αλλά και τα μοναδικά πλεχτά κεριά των κηροπλαστών της Φλώρινας. Οι λάτρεις του σκι μπορούν να εξασκήσουν το αγαπημένο τους άθλημα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας στο χωριό Πισοδέρι (19 χλμ. από τη Φλώρινα και σε υψόμετρο 1.600-1.900 μ).

Εκδηλώσεις

  • Οι Φωτιές της Φλώρινας, τα μεσάνυχτα της 23ης Δεκεμβρίου, στην πλατεία Ηρώων.
  • Αναβίωση του εθίμου «Μπαμπάρια», κάθε Πρωτοχρονιά.
  • «Λυγκήστεια», το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Εμπνευστείτε

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Ρομαντικές Διακοπές

Στην Ελλάδα, μια χώρα στενά συνυφασμένη με την ιδέα του κάλλους, είναι λογικό οι έννοιες του έρωτα και του ρομαντισμού να φλερτάρουν με την εκπληκτική ομορφιά της ελληνικής γης.

Παρέα με τους φίλους σου

Ήλιος, θάλασσα και εκπληκτικές παραλίες, ξέφρενη διάθεση με σπορ και δραστηριότητες για κάθε γούστο και κάθε εποχή, έντονη νυχτερινή ζωή αλλά και εξαίσιες γαστρονομικές εμπειρίες.

ME IX
Από Αθήνα μέσω ΠΑΘΕ(Αθήνα-Θεσ/νίκη),πάρτε την έξοδο για Εγνατία Οδό και συνεχίστε προς Φλώρινα,η διαδρομή είναι 6,5 ώρες.Από Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας Οδό,η διαδρομή διαρκεί 2,5 ώρες περίπου.

Άλλοι προορισμοί

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ