Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
© Γ. Καλαϊτζιάν
ΖΑΓΟΡΙ

Rafting στον πoταμό Boϊδομάτη

Στον ποταμό του Παραδείσου!

Ο Βοϊδομάτης είναι ποταμός του νομού Ιωαννίνων, παραπόταμος του Αώου. Οι κύριες πηγές του βρίσκονται κάτω από το χωριό Βίκος. Στην διαδρομή του δέχεται και άλλα υδάτινα ρεύματα που σχηματίζονται στις πλαγιές της Τύμφης ή προέρχονται από το Φαράγγι του Βίκου και τελικά συμβάλει στον Αώο κοντά στην Κόνιτσα. Ο ποταμός έχει συνολικό μήκος 15 χλμ.

Ο Βοϊδόμάτης χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης και δεν είναι τυχαίο ότι η ονομασία του ποταμού προέρχεται από το Σλάβικο Μπόντε - Ματ, που σημαίνει "καλό νερό". Διασχίζει μία από τις ομορφότερες ορεινές τοποθεσίες της Ελλάδας, η οποία έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός από το 1973, αλλά και το φαράγγι του Βίκου, που αποτελεί μνημείο φυσικής ομορφιάς. Κατά μήκος του Βοιδομάτη συναντώνται ορισμένα από τα ομορφότερα μονότοξα, ηπειρώτικα γεφύρια. Το πιο διάσημο είναι το γεφύρι της Κλειδωνιάς (ή Κλειδωνιάβιστας), που βρίσκεται στν έξοδο της χαράδρας του Βίκου. Γνωρίστε τις φυσικές ομορφιές του ποταμού και της ευρύτερης περιοχής μέσα από διάφορα αθλήματα, όπως καγιάκ και ραφτινγκ μιας και ο Βοϊδομάτης είναι κατάλληλος ποταμός ακόμα και για αρχάριους.


Καγιακ, ράφτινγκ, hot dog στον Βοϊδομάτη

Με αφετηρία το φαράγγι του Βίκου, ο Βοϊδομάτης ποταμός, μέσα από μια εντυπωσιακή υδάτινη διαδρομή στεφανωμένη από αιωνόβια πλατάνια που υποκλίνονται στο διάβα του και παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια, ενώνει τα κρυστάλλινα νερά του με τον Αώο ποταμό στον κάμπο της Κόνιτσας.

Σημείο συνάντησης και εκκίνησης των φανατικών του rafting ή του καγιάκ στον ποταμό είναι το γεφύρι της Αρίστης, κοντά στο ομώνυμο Ζαγοροχώρι, στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου. Τα 5 χλμ. της διαδρομής κυλούν χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις και δυσκολίες, μέσα σε ένα καταπράσινο φυσικό σκηνικό στολισμένο με φυσικές πηγές, μικρούς καταρράχτες και πέτρινα γεφύρια.

Στη μέση περίπου της διαδρομής του σας περιμένει μια έκπληξη: το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων του 16ου αιώνα. Η γύρω τοποθεσία με τους κάθετους βράχους και τις σπηλιές, που κάποτε λειτουργούσαν ως ασκηταριά, θα σας κόψει κυριολεκτικά την ανάσα! Το σώμα και η ψυχή παίρνει νέες δυνάμεις προτού ξεχυθείτε προς το τελευταίο στάδιο της διαδρομής, κωπηλατώντας κάτω από το μονότοξο γεφύρι της Κάτω Κλειδωνιάς, το δακτυλίδι – κόσμημα του ποταμού.Μια αναζωογονητική βουτιά για τους τολμηρούς στα παγωμένα νερά ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την αξέχαστη αυτή εμπειρία.

Τελευταίες οδηγίες από τον οδηγό της βάρκας και με επιδέξιους χειρισμούς περνάτε τον τεχνητό καταρράχτη. Ένα πράγμα είναι σίγουρο! Φτάνοντας στο τέλος, θα εύχεστε να γυρίσετε και πάλι στην αρχή της διαδρομής!

Πρόσβαση


Για να απολαύσετε rafting ή kayak στον Βοϊδομάτη θα πρέπει να φτάσετε μέχρι την μοναδική Ήπειρο. Ως βάση σας μπορείτε να έχετε τα Ιωάννινα, την Κόνιτσα αλλά και τους πανέμορφους πετρόχτιστους οικισμούς του Ζαγορίου που διαθέτουν όμορφους ξενώνες και αρχοντικά. Συμβουλευτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του ΖΕΝ -Δίκτυο Αριστείας Ζαγορίου (Zagori Excellence Network) για να ανακαλύψετε όλα τα υπέροχα μυστικά που μπορεί να σας προσφέρει ο ξεχωριστός αυτός τόπος και να οργανώσετε τις Ζαγορίσιες διακοπές που ονειρεύεστε!