Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα

Κοκκινοπηλός Πρέβεζας

Εξερεύνηση στο ερυθρό οροπέδιο

Στην Πρέβεζα, κοντά στα χωριά Άγιος Γεώργιος και Ριζοβούνι και μόλις 10 χλμ. από τη Φιλιππιάδα, θα συναντήσετε ένα μαγικό τοπίο απόκοσμης ομορφιάς που θα σας ταξιδέψει σε ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας!

Ακολουθώντας την Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Πρέβεζας, εισέρχεστε στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου και από εκείνο το σημείο θα διανύσετε περίπου 20 μ. νότια της σήραγγας του Αρχαίου Ρωμαϊκού Υδραγωγείο Νικόπολης. Εκεί θα πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητο σας και να περπατήσετε για 500 μ. δυτικά μέχρι να δείτε να απλώνεται μπροστά σας το εντυπωσιακό και σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο του Κοκκινοπηλού, ένα κατακόκκινο σύμπλεγμα από λόφους ύψους από 100 έως 150 μ.

Αφεθείτε στη μαγεία του τοπίου, ενός αληθινά φωτογενούς σκηνικού που θα μπορούσε να είναι στις ηφαιστειογενείς κοιλάδες του πλανήτη Άρη.Όμως οι πράσινοι θάμνοι γύρω σας, είναι το σημάδι ότι βρίσκεστε ακόμη στη Γη, καθώς φύονται στο πορφυρό οροπέδιο, δημιουργώντας μια έντονη χρωματική αντίθεση! Και ήρθε η ώρα για δράση! Ανεβείτε στα βουναλάκια για να φωτογραφηθείτε και για να θαυμάσετε από ψηλά τη θέα του ιδιότυπου βυθίσματος που χρονολογείται πίσω στην προϊστορία.

Σήμερα ο Κοκκινοπηλός θεωρείται μνημείο φύσης και γεώτοπος μεγάλης γεωλογικής αξίας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Το φαινόμενο εντυπωσιάζει σε τέτοιο βαθμό τους ερευνητές παγκοσμίως που μελέτες γύρω από την προέλευση των ερυθρών λόφων εξακολουθούν να γίνονται σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, το κοκκινόχωμα που αποτελεί τα βουνά του Κοκκινοπηλού έφτασε στη νότια Μεσόγειο με τη μορφή σκόνης από την Αφρική. Δυνατοί νότιοι άνεμοι τη μετέφεραν πάνω από τη θάλασσα μέχρι τα μέρη μας από τις ευρύτερες περιοχής της Σαχάρας και του Σαχέλ. Οι έντονες εναλλαγές των καιρικών φαινόμενων δημιούργησαν σταδιακά τους παράξενους σχηματισμούς στο ερυθρό περιβάλλον του Κοκκινοπηλού (Terra Rossa), το οποίο οφείλει το χρώμα του στους αργίλους και στα οξείδια του σιδήρου που εντοπίζονται στο υπέδαφος. Το φαινόμενο είναι τόσο έντονο που αν διασχίσετε την πεδιάδα της Στεφάνης την ώρα που οργώνονται τα χωράφια, θα δείτε το ερυθρό υλικό που έχει μεταφερθεί εκεί μέσω της βροχής, να ξεπροβάλλει στην επιφάνεια!


Ξέρετε ότι;
Ο Κοκκινοπηλός εντοπίστηκε μεν το 1962 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Έρικ Χιγκς, μετά από αρχαιολογική ανασκαφή στην οποία συμμετείχε και ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής Αρχαιολογίας Σωτήριος Δάκαρης, ωστόσο όλα τα «μυστικά» της περιοχής αποκαλύφθηκαν το 1991 και 1992 μετά από μία ακόμα σειρά ανασκαφών από Αμερικανούς αρχαιολόγους.


Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
Μετά την «αναρρίχηση» σας στους ερυθρούς λόφους σας προτείνουμε να πραγματοποιήσετε μία επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (σε απόσταση 60 χλμ.), όπου θα μάθετε περισσότερα για την ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, στην πρώτη από τις επτά συνολικά αίθουσες του Μουσείου, θα δείτε σημαντικά ευρήματα από την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου στην Ήπειρο. Συγκεκριμένα, ένας λίθινος πέλεκυς 250.000 ετών αποτελεί το πιο σημαντικό εύρημα στο οροπέδιο του Κοκκινοπηλού, μαρτυρώντας ότι το σημείο ήταν κατοικημένο ήδη από την κατώτερη Παλαιολιθική εποχή. Στην ίδια αίθουσα θα δείτε από κοντά κι άλλα πολύτιμα αντικείμενα από την Εποχή του Χαλκού, όπως σκεύη φαγητού και εργαλεία καθημερινής χρήσης.

Παράλληλα, θα εξερευνήσετε πολλά ακόμα εκθέματα που εντοπίστηκαν σε σπήλαια, οικισμούς και χώρους ταφής και τα οποία αποκαλύπτουν άγνωστες λεπτομέρειες για τις συνήθειες των ανθρώπων της 3ης και 2ης χιλιετίας π.Χ. Πρόκειται για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία που φανερώνει και την αρχαιολογική σημασία της ευρύτερης περιοχής, η οποία θα κάνει το ταξίδι σας ακόμα πιο συναρπαστικό. Ανάμεσα στα πολύ σημαντικά ευρήματα στην περιοχή συγκαταλέγεται και το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, μία μεγάλη κατασκευή με συνολικό μήκος 50 χλμ. το οποίο διερχόταν από τον Κοκκινοπηλό.


Εναλλακτική διαδρομή για πεζοπόρους & λάτρεις της περιπέτειας
Για τους πιο περιπετειώδεις, αλλά και για όσους αγαπούν την πεζοπορία σε δύσβατες περιοχές, υπάρχει μία εναλλακτική διαδρομή για να φτάσετε στον Κοκκινοπηλό, η οποία θα σας επιτρέψει να απολαύσετε ακόμα περισσότερο τη φυσική ομορφιά αυτού του ξεχωριστού τοπίου.

Ακολουθώντας την οδό Λίμνη Ζηρού-Ριζοβούνι-Στεφάνη θα στρίψετε δεξιά στον τέταρτο ασφαλτοστρωμένο δρόμο που θα συναντήσετε. Εκεί, καταπράσινα δάση σαγηνεύουν κάθε ταξιδιώτη, ενώ μετά από λίγο θα δείτε ότι αρχίζει να αχνοφαίνεται μπροστά σας το κόκκινο τοπίο του Κοκκινοπηλού. Μετά από περίπου 2 χλμ. οδήγησης, θα πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητο σας και να κάνετε πεζοπορία σε ορεινή περιοχή υψηλών απαιτήσεων για περίπου 1 χλμ. Αν επιλέξετε τη δεύτερη διαδρομή, μην παραλείψετε να φορέσετε αντιολισθητικά άρβυλα και να έχετε μαζί σας προμήθειες που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες στο βουνό.

Ώρα για έμπνευση

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Top προορισμοί για rafting στην Ελλάδα!

Γιλέκο, κράνος, κουπί στο χέρι, θέση στη βάρκα και… φύγαμε για μια μοναδική εμπειρία στα υδάτινα μονοπάτια της ελληνικής φύσης! Ιδανικό μέσο για να βρεθείτε σε μέρη μοναδικής ομορφιάς...

Καλλιεργώντας τον «κόκκινο χρυσό»

Η αφετηρία καλλιέργειας του κρόκου στον ελλαδικό χώρο τοποθετείται χρονικά πριν από 3.000 χρόνια, στη Μινωική Κρήτη, όπου το πανέμορφο άνθος αποτελούσε σύμβολο της Μεγάλης Θεάς Φύσης.