Search
Map
Choose skin

Καλλιεργώντας τον «κόκκινο χρυσό»

Η αφετηρία καλλιέργειας του κρόκου στον ελλαδικό χώρο τοποθετείται χρονικά πριν από 3.000 χρόνια, στη Μινωική Κρήτη, όπου το πανέμορφο άνθος αποτελούσε σύμβολο της Μεγάλης Θεάς Φύσης. Σήμερα καλλιεργείται και αναπτύσσεται κάτω από τον ήλιο της Μακεδονίας σε μια περιοχή που περιλαμβάνει πολλά μικρά χωριά του Νομού Κοζάνης, όπου πριν από 300 χρόνια έμποροι της περιοχής τον μετέφεραν από την Ευρώπη.

Από τότε και κάθε καλοκαίρι οι κάτοικοι φυτεύουν τους βολβούς κρόκου που ανθοφορούν το φθινόπωρο και μετατρέπουν με μαγικό τρόπο τις ξηραμένες ωχρές εκτάσεις σε μια θάλασσα από απέραντο μοβ!

Σας προτείνουμε λοιπόν να επισκεφτείτε τα κροκοχώρια της Κοζάνης από τα μέσα Οκτωβρίου για να ζήσετε από κοντά τη μοναδική εμπειρία της συλλογής του άνθους του πιο ακριβού μπαχαρικού στον κόσμο. Από νωρίς το πρωί θα τους συναντήσετε παραγωγούς με τις οικογένειές τους σε συντροφιές, γονατισμένους να συλλέγουν προσεκτικά τους ανθούς μέσα στις ποδιές τους, κάνοντας μέχρι το τέλος της ημέρας το τοπίο να μοιάζει «ολόγυμνο». Και όμως με μαγικό τρόπο, το επόμενο πρωί, θα έχει ανθοφορήσει και πάλι!

Για 20-25 ημέρες από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου με υπομονή και δεξιοτεχνία οι κάτοικοι συνεχίζουν την κοπιαστική αυτή εργασία. Στο τέλος της ημέρας, και παρά την κούρασή τους, μεταφέρουν στα σπίτια τους ανθούς που έχουν συγκεντρώσει σε μεγάλα κοφίνια για να ξεκινήσει η διαδικασία διαχωρισμού των πετάλων από τα στίγματα και τους στήμονες, προτού αυτά μαραθούν.

Ακολουθεί στη συνέχεια η ξήρανση της σοδειάς. Αυτή είναι και η πιο σημαντική και λεπτή διαδικασία για να διατηρηθούν αναλλοίωτες όλες οι πολύτιμες ιδιότητές του κρόκου και να βελτιωθεί η ποιότητά του, χωρίς να χαθεί η χρωστική του δύναμη και το αιθέριο έλαιό του. Σε μια θερμοκρασία μέχρι 40οC ο κρόκος στεγνώνει σε 8-12 ώρες. Μετά την αποξήρανση συσκευάζεται μέσα σε πλαστικές σακούλες και οι γυναίκες της περιοχής ασχολούνται υπομονετικά με το διαχωρισμό των κόκκινων στιγμάτων από τους κίτρινους στήμονες, τη γύρη και τις ξένες προσμείξεις. Η εργασία αυτή που γίνεται με το χέρι, χωρίς τη συμβολή της τεχνολογίας, διαρκεί από 20 μέχρι και 60 ημέρες. Τότε πλέον το προϊόν είναι έτοιμο να παραδοθεί στο Συνεταιρισμό Κρόκου Κοζάνης για να συσκευαστεί και να φτάσει στα δικά σας χέρια.

Απομένει σε εσάς να τον αξιοποιήσετε με όποιον τρόπο επιλέξετε!

Ώρα για έμπνευση

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Ρομαντικές Διακοπές

Στην Ελλάδα, μια χώρα στενά συνυφασμένη με την ιδέα του κάλλους, είναι λογικό οι έννοιες του έρωτα και του ρομαντισμού να φλερτάρουν με την εκπληκτική ομορφιά της ελληνικής γης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι εδώ γεννήθηκε ο φτερωτός θεός Έρως, ένας από τους πλέον παντοδύναμους της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, που με τα βέλη του ενέπνευσε ανά τους αιώνες την πένα των σημαντικότερων ποιητών, επηρεάζοντας γενικότερα την τέχνη και τον πολιτισμό σε κάθε τους έκφραση.

Ευεξία

Οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς και φιλόσοφοι εξυμνούσαν το νερό των ιαματικών πηγών, όπου οι Νύμφες πρόσφεραν τα θεϊκά δώρα της υγείας, της ευημερίας, της ευεξίας, της ρώμης και της πνευματικής ανάτασης. Με ένα από τα καλύτερα κλίματα στον κόσμο, με μια μοναδική σε ποικιλία φύση, καθώς και με μια από τις πιο υγιεινές διατροφικές παραδόσεις, η Ελλάδα είναι η ιδανική πρόταση για ψυχική και σωματική υγεία και αναζήτηση ευεξίας!