Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Η μικρή πόλη του Λεωνίδιου με τα παραδοσιακά σπίτια και τα δέντρα και τους βράχους που την περιβάλλουν

Λεωνίδιο

Η πρωτεύουσα της επαρχίας της Κυνουρίας, το Λεωνίδιο, μόλις τρεις ώρες από την Αθήνα, απλώνεται μεγαλόπρεπα από τη θάλασσα μέχρι τους πρόποδες του Πάρνωνα. Τα φράγκικης αισθητικής αρχοντόσπιστα, που χτίστηκαν μετά την ολοσχερή καταστροφή του χωριού από τον Ιμπραήμ το 1826, κοσμούν τους δρόμους του χωριού και οι μοσχομυριστές πετρόχτιστες αυλές με τα γεράνια, τα αγιοκλήματα και τις λεμονιές μαγεύουν τον ταξιδιώτη.

Στον εύφορο κάμπο της περιοχής καλλιεργείται η περιβόητη γλυκιά τσακώνικη μελιτζάνα, προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, που έχει κάθε Αύγουστο την τιμητική της. Επισκεφτείτε το φεστιβάλ της τσακώνικης μελιτζάνας και γευτείτε τα βασισμένα στη μελιτζάνα λαχταριστά εδέσματα που ετοιμάζουν για σας οι ντόπιες μαγείρισσες. Αναζητήστε, επίσης, τις εύγευστες χυλοπίτες, το μέλι και τα τραγανά παξιμάδια.
Ανάμεσα στα αρχοντικά, ξεχωρίζουν ο Πύργος του Τσικαλιώτη, όπου διοργανώνονται περιοδικές εκθέσεις, αλλά και τα αρχοντικά του Πολύτιμου και του Κατσικογιάννη.

Περιήγηση

Αν καθώς προχωράτε στα σοκάκια του Λεωνιδίου και των διπλανών χωριών ακούσετε κάποιους να μιλούν κάποια άγνωστη γλώσσα, μην εκπλαγείτε! Είναι τα περιβόητα τσακώνικα, μια παραφθορά της αρχαίας δωρικής διαλέκτου. Σήμερα θεωρείται η αρχαιότερη διάλεκτος στον κόσμο και υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 κάτοικοι της περιοχής μιλούν και γράφουν τσακώνικα.

Για τους λάτρεις της θάλασσας, η κοσμοπολίτικη παραλία της Πλάκας προσφέρει ιδανικές συνθήκες για μπάνιο και θαλάσσια σπορ, ενώ οι παραλίες των γειτονικών χωριών, Πούλιθρα (ή Πούληθρα), Τηγάνι και Φωκιανό, απευθύνονται σε αυτούς που αναζητούν καταγάλανα νερά και ηρεμία.

Ολοκληρώστε την περιήγησή σας στο Λεωνίδιο με μια επίσκεψη στο καταπράσινο χωριό του Αγίου Βασιλείου, τα παραδοσιακά Πούλιθρα αλλά και τη σκαρφαλωμένη στους βράχους του Πάρνωνα, Πελέτα.

Εμπνευστείτε

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Τα 10 κορυφαία «κρυμμένα μυστικά» της Πελοποννήσου

Η Πελοπόννησος είναι παγκοσμίως γνωστή για την πλούσια ιστορία της, τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές της. Η «Νήσος του Πέλοπος», από όπου πήρε το όνομά της, διατηρεί ωστόσο ορισμένες γοητευτικές γωνιές, άγνωστες ακόμα στο ευρύ κοινό.

Top Φαράγγια της Ελλάδας

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά εξαιρετικής ομορφιάς φαράγγια, που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα, τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιωτικής χώρας, και προσφέρουν έντονες συγκινήσεις στους λάτρεις του canyoning.

ME IX
Από Αθήνα μέσω Ολυμπίας Οδ προς Λεωνίδιο,η διαδρομή είναι 3,5 ώρες.Από Θεσ/νίκη μέσω ΠΑΘΕ(Αθήνα-Θεσ/νίκη) συνεχίστε στην Ολυμπία Οδ. προς Λεωνίδιο η διαδρομή διαρκεί 8 ώρες.

Άλλοι προορισμοί

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ