Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Γ. Σκουλάς

Top Φαράγγια της Ελλάδας

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά εξαιρετικής ομορφιάς φαράγγια, που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα, τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιωτικής χώρας, και προσφέρουν έντονες συγκινήσεις στους λάτρεις του canyoning.

Στα απρόσιτα τοιχώματά τους φυτρώνουν σπάνια αγριολούλουδα ή βρίσκουν ασφαλείς θέσεις φωλιάσματος πολλά πουλιά. Μικρότερα ή μεγαλύτερα σε μέγεθος, θα κερδίσουν το θαυμασμό σας όταν τα διασχίσετε καθώς συνδυάζουν πεζοπορία, αναρρίχηση, κατάβαση βράχων, πέρασμα ποταμιών, κολύμπι ή ακόμα και άλματα από ύψος στο νερό, όταν στη διαδρομή σας συναντήσετε καταρράκτες.

Η Ομάδα του Visit Greece κατέγραψε τα σημαντικότερα φαράγγια με τις απαραίτητες λεπτομέρειες για να τα διασχίσουμε παρέα με τα ποδια ή τον αγαπημένο μας οδοντωτό!

Φαράγγι της Σαμαριάς

Αναμφισβήτητα το πιο γνωστό από τα ελληνικά Φαράγγια. Βρίσκεται στην Κρήτη, στα Χανιά και «υποδέχεται» χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η UNESCO το έχει αναδείξει ως μοναδικό «απόθεμα βιόσφαιρας». Η βόρεια είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται στη θέση Ξυλόσκαλο του οποίου η ονομασία δεν είναι τυχαία, καθώς προέρχεται από έναν κορμό κυπαρισσιού που παλαιότερα είχε διαμορφωθεί σαν σκάλα. Η έντονη κλίση χαρακτηρίζει τα πρώτα στάδια της διαδρομής. Βαθιές και επιβλητικές χαράδρες, πηγές με τρεχούμενο νερό και εντυπωσιακές ρεματιές δημιουργούν ένα ανυπέρβλητο σκηνικό, ενώ το τέλος της διαδρομής μάς επιφυλάσσει μια απρόσμενη έκπληξη, μια συναρπαστική συνάντηση με τα νερά του Λιβυκού πελάγους!

Μήκος: 16χλμ.
Tips: Για να το διασχίσετε απαιτούνται κατάλληλα υποδήματα και καλή φυσική κατάσταση, αφού πρόκειται για μια διαδρομή τουλάχιστον 6 ωρών. Το φαράγγι είναι επισκέψιμο στο σύνολό του από την 1η Μαΐου ως το τέλος Οκτωβρίου, βοηθούντων και των καιρικών συνθηκών, ενώ μετά τις 7 το απόγευμα πρέπει να έχουν εξέλθει όλοι οι επισκέπτες, καθώς απαγορεύεται η διανυκτέρευση.

Φαράγγι του Βίκου

Το φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στον πυρήνα της περιοχής Βίκου-Αώου στα βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων, στο βορειοδυτικό τμήμα του Ζαγορίου, στα όρια με την Κόνιτσα, στην Ήπειρο. Καθιερώθηκε ως Εθνικός Δρυμός το 1973. Εκτείνεται από τα χωριά Μονοδέντρι και Κουκούλι, ως το γεφύρι της Κλειδωνιάς.
Πρόκειται για μια μαγευτική τοποθεσία με μεγάλη οικολογική αξία. Άλλωστε, βρίσκεται στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα-μόλις 1100μ. στο στενότερο σημείο του- ενώ ταυτόχρονα είναι ένα από τα βαθύτερα φαράγγια με βάθος που ξεπερνά τα 900μ.! Έχει κατακόρυφες, απότομες και βραχώδεις πλαγιές, κατάφυτες από σπάνια λουλούδια και βότανα. Το πλάτος του κυμαίνεται από 30 μέχρι 100μ. Το ποτάμι που το διασχίζει, ο Βοϊδομάτης, παραπόταμος του Αώου, είναι ένας από τους πιο καθαρούς ποταμούς στην Ευρώπη και αποτελεί ιδανική επιλογή για να αποκτήσετε τις πρώτες σας εμπειρίες στο rafting! Καλύτερη εποχή για το πέρασμα του φαραγγιού είναι το καλοκαίρι - πάντα, βέβαια, με τη συντροφιά κάποιου έμπειρου συνοδού.

Μήκος: 12χλμ.
Tip: Το φαράγγι του Βίκου φημίζεται και για τα βότανά του, οι φαρμακευτικές ιδιότητες των οποίων ήταν γνωστές στους "εμπειρικούς" γιατρούς των γύρω χωριών, τους «Βικογιατρούς». Οι «Βικογιατροί» περιόδευαν σε διάφορες περιοχές των Βαλκανίων και η φήμη τους είχε εξαπλωθεί παντού!

Φαράγγι του Λούσιου

Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αρκαδίας, ένας τόπος ιδιαίτερα φορτισμένος ιστορικά και θρησκευτικά. Το Φαράγγι του Λούσιου είναι μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς! Αναφέρεται και ως "Άγιον Όρος" της Πελοποννήσου και έχει χαρακτηριστεί ως «περιοχή ενιαίου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος», λόγω των πολλών και ιστορικών μοναστηριών της Βυζαντινής και ύστερης Βυζαντινής περιόδου, ασκηταριών και εκκλησιών κατά μήκος του. Το όνομά του το οφείλει στο Λούσιο ποταμό- παραπόταμος του Αλφειού- που το διασχίζει, όπου στα νερά του σύμφωνα με την μυθολογία λούστηκε κρυφά ο νεογέννητος Δίας, από από τις νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα.

Μια μοναδική διαδρομή μέσα από ιτιές, λεύκες, λυγαριές και πλατάνια σας υποδέχεται. Πλαγιές γεμάτες από πουρνάρια, δάφνες, βάγια, αγριελιές, σφεντάμια, αριές, αφάνες, σφάκες, κουτσουπιές, μυρτιές και διάφορα άλλα αναρριχητικά φυτά μαζί με μια εξαιρετικά πλούσια πανίδα γεμίζουν το τοπίο, το οποίο ιδιαίτερα την άνοιξη δίνει ένα πλούτο χρωμάτων και μεθυστικών αρωμάτων, που θα σας σαγηνεύσουν. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη διάσχιση του φαραγγιού από τη Δημητσάνα, το κεφαλάρι του Αη-Γιάννη, τη Μονή Προδρόμου, το Ελληνικό και την Αρχαία Γόρτυνα.

Μήκος: 15χλμ.
Tip: Ο Λούσιος, εκτός από την πεζοπορία, προσφέρεται και για άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Στο παλιό πέτρινο γεφύρι του Ατσίχολου κοντά στην Καρύταινα ξεκινούν από εταιρίες εναλλακτικού τουρισμού οργανωμένες καταβάσεις με rafting και kayak. Άλλες φτάνουν μέχρι τη συμβολή του ποταμού με τον Αλφειό, και άλλες διανύουν τον τελευταίο, προσελκύοντας πολλούς λάτρεις του είδους για αξέχαστες εμπειρίες σε μια φύση, μαγευτική και παρθένα!

Φαράγγι του Βουραϊκού
Το φαράγγι του Βουραϊκού – στολίδι της Αχαΐας - αποτελεί ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της ελληνικής φύσης, που αξίζει να επισκεφτείτε την άνοιξη. Ανεβείτε στον οδοντωτό σιδηρόδρομο που ξεκινά από το Διακοφτό και μέσα από μια εντυπωσιακή διαδρομή 22χλμ. - χαρακτηρισμένη ως η θεαματικότερη με τρένο σ’ ολόκληρη την Ευρώπη - θα οδηγηθείτε στα Καλάβρυτα, σε υψόμετρο 750 μ από την επιφάνεια της θάλασσας. Απόκρημνοι βράχοι και διαδοχικές χαράδρες θα καθηλώνουν το βλέμμα σας με την άγρια ομορφιά τους, καταρράκτες και ορμητικοί χείμαρροι κυλούν τα αφρισμένα νερά τους, υγρά σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, οργιώδης βλάστηση και σπάνια είδη φυτών συνθέτουν τη μοναδικότητα αυτού του τόπου.

Μήκος: 20χλμ.
Tip: Μην αφήσετε να σας παραπλανήσουν οι μεγάλες εκτάσεις γεμάτες λεμονιές και ελιές στη αρχή της διαδρομής… Σύντομα το σκηνικό αυτό αλλάζει και η πορεία σας αποκτά… άγριο ενδιαφέρον! Αλλεπάλληλα τούνελ και ψηλές κόκκινες ορθοπλαγιές, διαβρωμένες εμφανώς από την αδιάκοπη ροή του νερού, ορθώνονται μπροστά στα μάτια σας. Το υψόμετρο ανεβαίνει αισθητά και το πρώτο «δόντι» του συρμού εμπλέκεται υποχρεωτικά για να του προσφέρει την απαραίτητη υποβοήθηση!

Στενά του Αχέροντα

“Τον Αχέροντα δεν αρκεί απλά να τον δεις και να τον ακούσεις. Πρέπει να τον διασχίσεις και μάλιστα με τα πόδια” λένε οι ντόπιοι. Με αφετηρία λοιπόν το Κέντρο Πληροφόρησης της Γλυκής ξεκινήστε μια σύντομη ευκολοδιάβατη διαδρομή με κατεύθυνση τη θέση Σκάλα Τζαβέλαινας. Ακολουθώντας το περίφημο μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν και οι Σουλιώτες, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, κατηφορίστε την καταπράσινη πλαγιά μέχρι την όχθη του ποταμού. Σταθείτε για λίγο στην Σπηλιά του Δράκου – σημείο όπου αναβλύζουν γάργαρες πηγές. Βαθύσκιωτα δάση με πλατάνια, αναρριχώμενα φυτά και πυκνές φτέρες κατά μήκος του ποταμού θα σας οδηγήσουν πίσω στη Γλυκή. Αφού έχετε πάρει μια μικρή μόλις γεύση από την ομορφιά της περιοχής, επιχειρήστε να την ανακαλύψετε σε όλο της το μεγαλείο! Μια από τις πιο εντυπωσιακές πεζοπορίες ξεκινά από τη θέση Σκάλα Τζαβέλαινας με τελικό προορισμό το Οροπέδιο Σουλίου (χωριό Σαμονίβα).
Στη διαδρομή θα αντικρύσετε το επιβλητικό φαράγγι του Αχέροντα που θα σας σαγηνεύσει από τις υπέροχες εναλλαγές του τοπίου.

Tip: Σε κάποιο σημείο, το ποτάμι στενεύει πολύ και τα πανύψηλα βράχια μοιάζουν να απαγορεύουν την πρόσβαση. Παλαιότερα, οι βράχοι ήταν ενωμένοι στην κορυφή, δίνοντας την εντύπωση τρομερής πύλης- της «Πύλης του Άδη»!

Φαράγγι του Βυρού

Βρίσκεται λίγο έξω από την Καρδαμύλη στη Μεσσηνιακή Μάνη. Η άγρια ομορφιά του θυμίζει το φαράγγι της Σαμαριάς. Το φαράγγι του Βυρού, περικυκλώνεται από διάφορες σηματοδοτημένες διαδρομές, οι οποίες περνούν όλες από γραφικά χωριά με βυζαντινά εκκλησάκια και υπέροχα πέτρινα κτίσματα. Μπορείτε να το περπατήσετε ως τις πηγές του Βυρού ποταμού ­ 2 ώρες 30'. Μετά το φαράγγι γίνεται δυσκολοδιάβατο. Κοντά στις πηγές του Βυρού σώζονται αρκετοί παλαιοί αλευρόμυλοι. Η διαδρομή ξεκινάει από την παλιά Καρδαμύλη, ανηφορίζοντας μέσα ακριβώς στο φαράγγι. Μετά από μία ώρα περίπου θα βρείτε λευκοκόκκινη σήμανση αριστερά που οδηγεί στη Μονή Λυκάκη. Συνεχίζοντας στην κοίτη του φαραγγιού, μετά από μία ώρα θα φτάσετε στη Μονή Σωτήρος, η οποία βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του φαραγγιού. Από εκεί υπάρχει ευδιάκριτο μονοπάτι, το οποίο ανηφορίζει και οδηγεί απευθείας στον οικισμό Πεδινό.

Μήκος: 20 χλμ
Tip: Το φαράγγι του Βυρού σχηματίζεται από τα ρέματα που κυλούν στις πλαγιές της κορφής του «Χαλασμένου Βουνού» και από το σπάνιο οροπέδιο με το πανέμορφο δάσος της Βασιλικής. Ήταν η φυσική οδός επικοινωνίας των βασιλέων της Σπάρτης με το επίνειό τους, την Καρδαμύλη, όπου καταλήγει το φαράγγι. Σε πολλά σημεία διατηρούνται τμήματα της Βασιλικής οδού από πελεκητές πέτρες πλάτους 2μ. περίπου.

Ώρα για έμπνευση

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ
Σκύλος οδηγός δίπλα σε άνθρωπο με πρόβλημα όρασης

Tαξίδια χωρίς αποκλεισμούς στην Ελλάδα

Ταξίδι σημαίνει χαρά, ενθουσιασμός, ανακάλυψη και κυρίως αξέχαστες εμπειρίες για όλους, ανεξάρτητα από σωματικούς ή πνευματικούς περιορισμούς, αναπηρίες ή ηλικία.

Θεσσαλονίκη: Μια πόλη ανοιχτή σε όλους

Πολυπολιτισμική, πολύχρωμη και πολυφωνική. Η Θεσσαλονίκη σας καλωσορίζει με χαμόγελο και ζεστασιά σε μια πόλη που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και σας προσκαλεί σε έναν από τους 20 πιο φιλικούς προορισμούς στον κόσμο για τους ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες, σύμφωνα με την αμερικανική ταξιδιωτική ιστοσελίδα Travelpulse.