Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα

Σπάρτη

Kλιματικά δεδομένα

Μέσες τιμές 2010-2019

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Μοναδική φυσική ομορφιά, σ’ενα γοητευτικό τόπίο, ιδανικό για περιήγηση και αναζήτηση, η Σπάρτη, πλαί στον ποταμό Ευρώτα, αποτελεί ένα σύγχρονο αστικό κέντρο, με πλατείς και δεντροφυτεμένους δρόμους, μεγάλες πλατείες, και νεοκλασικές οικοδομές, που θα σας προσφέρει μια αξέχαστη διαμονή.

Η πεδιάδα που απλώνεται γύρω της είναι καταπράσινη από ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, μουριές και άλλα δέντρα. Στα νοτιοδυτικά, υψώνεται ο Ταΰγετος με τις πανύψηλες κορυφές και την άγρια ομορφιά του, ενώ στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται η οροσειρά του Πάρνωνα, κατάφυτη από έλατα και άλλα δέντρα.
Ανακάλυψα τον Ευρώτα με τα νερά που έλαμπαν. Τριγυρνάω ανάμεσα στις καλύβες που σκεπάζουν, καθώς λένε τη Σπάρτη των ηρώων. Παντού οπωροφόρα δέντρα και ποταμάκια...Η Σπάρτη, το βράδυ που έφτασα, μοσχομύριζε ανθισμένη πασχαλιά (“Le voyage de Sparte”, του Maurice Barrès).

Περιήγηση στη Σπάρτη

Ταξιδέψτε στη γη του Μενέλαου και της Ωραίας Ελένης και γνωρίστε την μακραίωνη ιστορία αυτού του τόπου. Μεταξύ άλλων, επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης για να δείτε από κοντά εκθέματα, που καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τη νεολιθική μέχρι την ύστερη ρωμαϊκή εποχή! Γνωρίστε από κοντά ευρύματα από τις σπουδαιότερες προϊστορικές θέσεις της Λακωνίας, έργα γλυπτικής από τα αρχαϊκά έως και τα ρωμαϊκά χρόνια, προερχόμενα από διάφορες περιοχές του νομού, καθώς και ευρήματα των σωστικών ανασκαφών ανάμεσα στα οποία εξέχουσα θέση κατέχουν, τα τμήματα ψηφιδωτών δαπέδων των ρωμαϊκών χρόνων από τη Σπάρτη. Τέλος, στην έκθεση του Μουσείου περιλαμβάνονται λίγα επιγραφικά κείμενα τα οποία φωτίζουν μερικές πλευρές της ιστορίας της Σπάρτης.

Ένα διαφορετικό Μουσείο μακριά από τα συνηθισμένα, σας περιμένει λίγο πιο έξω από την πόλη. Στο Μουσείο της Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού θα μάθετε την ιστορία της ελιάς και του λαδιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, καθώς και την εξέλιξη της τεχνολογίας των ελαιοτριβείων στην Ελλάδα από τους μεταβυζαντινούς χρόνους ως το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Κατά την παραμονή σας στην Σπάρτη, μπορείτε να επισκεφθείτε την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη, παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, για να περιηγηθείτε στη μόνιμη έκθεση με ελαιογραφίες μεγάλων Ευρωπαίων ζωγράφων από το 16ο έως και τον 20ο αιώνα.

Εκδρομή σε κοντικούς προορισμούς

Με ορμητήριο την πόλη της Σπάρτης μπορείτε να οργανώσετε πολλές εκδρομές στους κοντινούς προορισμούς της Λακωνικής γης.
Ξηροκάμπι, Κουμουστά και Αναβρυτή.
Τα τρια αυτά χωριά σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του Ταϋγέτου είναι μοναδικά και αξίζει να τα επισκεφτείτε. Στο Ξηροκάμπι μπορείτε να δείτε τα παλαιά πέτρινα σπίτια της περιοχής και το ναό του Αγίου Νίκωνα, με τοιχογραφίες των αρχών του 14ου αιώνα. Κοντά στο χωριό υπάρχει το γεφύρι της Ρασίνας, ένα αρχαίο πέτρινο τοξωτό γεφύρι, έργο των ελληνιστικών χρόνω, πάνω στον αρχαίο δρόμο που οδηγούσε από τη Σπάρτη στην Καρδαμύλη. Στη Κουμουστά, μη ξεχάσετε να πιείτε νερό από τις παλιές πέτρινες βρύσες απ’ όπου αναβλύζει δροσερό νερό ή να γεμίσετε το παγούρι σας για να συνεχίσετε την περιήγησή σας στη μαγευτική Λακωνία.

Γύρω από τη Σπάρτη, επισκεφτείτε το γραφικό χωριό Αναβρυτή, με τρεχούμενα νερά και μαγευτική θέα στην κοιλάδα του Ευρώτα, καθώς επίσης το δισυπόστατο ναό των Αγίου Νικολάου και Δημητρίου και τη Μονή της Φανερωμένης. Σε κοντινή αποσταση, μην αμελήσετε να επισκεφτείτε το κατάφυτο φαράγγι της Σκοτιάς, ένα ξεχωριστής ομορφιάς τοπίο, με τρεχούμενα νερά που οδηγεί στον Μυστρά. Πανέμορφο είναι και το γραφικό χωριό Χρυσάφα, όπως και τα ορεινά χωριά Καστρί και Καστόρειο. Σαν αετοφωλιά είναι το χωριό Γεωργίτσι με πλατάνια, καρυδιές, καστανιές και βρύσες με τρεχούμενα νερά και το φημισμένο υπεραιωνόβιο πλατάνι στην πλατεία του Αγίου Αθανασίου. Ιστορικά χωριά είναι τα χωριά Πελλάνα και Λογκανίκος.

Θα σας μαγέψει η διαδρομή Σπάρτη - Καλαμάτα δια μέσου του Ταΰγετου. Στην ίδια διαδρομή, στα όρια με το νομό Μεσσηνίας αξίζει να επισκεφθείτε το ορειβατικό πάρκο Λαγκαδάς!

Δυο βυζαντινές καστροπολιτείες

Σκαρφαλωμένη στην πλαγιά του Ταΰγέτου, 5χλμ. από την πόλη της Σπάρτης, βρίσκεται ο Μυστράς, η ερειπωμένη βυζαντινή πολιτεία, ατενίζει σιωπηλά τα νερά του Ευρώτα. Κατά την εποχή της ακμής του, ήταν πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής και συγκέντρωνε σοφούς, καλλιτέχνες και λόγιους. Εδώ, το 1400 μ.Χ. ο Γεώργιος Πλήθων ή Γεμιστός ίδρυσε την περίφημη φιλοσοφική σχολή του. Παρά το πέρασμα των αιώνων, τα κάστρα, το Παλάτι των Δεσποτών, τα σπίτια των αρχόντων αλλά και των κατοίκων, τα μοναστήρια και οι εκκλησίες, διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση, μεταφέροντάς σας σε μιαν άλλη εποχή!

Η Μονεμβασιά, σε αντίθεση με τον Μυστρά, καταφέρνει να επιβιώσει μέσα στους αιώνες και σήμερα αποτελεί μια από τις πιο καλοδιατηρημένες και ζωντανές καστροπολιτείες στην Ελλάδα. Ενωμένος με μια λεπτή λουρίδα στεριάς, με μια και μοναδική είσοδο (μόνη εμβασία), ο κόκκινος βράχος της Μονεμβασιάς, σάς καλεί να ζήσετε πίσω από τα τείχη του ένα ανεπανάληπτο παραμύθι που ξετυλίγεται με γοργούς ρυθμούς: πέτρινα καλντερίμια, βυζαντινές εκκλησίες, όμορφα σπίτια με κεραμίδια και πλακώστρωτες αυλές με θέα στη θάλασσα, στενά δρομάκια της πολής! Εδώ που σμίγει ο Μεσαίωνας με το Βυζάντιο, μπορείτε να γευτείτε τα ίδια προϊόντα όπως κρασί, λάδι και μετάξι, με τα οποία τροφοδοτούσε η περιοχή τις μεγάλες αγορές της Δύσης, κατά τον Μεσαίωνα.

Σε κοντινή απόσταση από τη Σπάρτη μπορείτε να επισκεφθείτε τα Σπήλαια του Διρού. Σπήλαια με πανάρχαια ιστορία και διαχρονική ομορφιά, τα Σπήλαια του Διρού θα σας οδηγήσουν σ’ένα μαγευτικό κόσμο χρωμάτων και σχημάτων.

Ο Ταΰγετος θα σας προσφέρει από τις ομορφότερες ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές, καθώς εκτός από τη μοναδική φύση, το βουνό έχει υποδειγματική σηματοδότηση των μονοπατιών, ακόμα για τους λιγότερο έμπειρους από εσάς ορεινούς πεζοπόρους. Για τους λάτρεις της αναρρίχησης, στη Λαγκάδα υπάρχει αναρριχητικό πεδίο που περιλαμβάνει τέσσερις μικρές ορθοπλαγιές με διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης. Σημειώστε ότι ορειβατικό καταφύγιο βρίσκεται στη θέση Βαρβάρα σε υψόμετρο 1600 μ., στα περίπου 12 χλμ μετά το χωριό Ανώγεια.

Είστε λάτρεις της ορειβασίας; Καλως ήρθατε στο βοτανικό παράδεισο του Πάρνωνα, με εκατοντάδες είδη της ελληνικής χλωρίδας και πλήθος ειδών του ζωικού βασιλείου που έχουν την κατοικία τους εδώ ή επισκέπτονται το βουνό κατά το ετήσιο μεταναστευτικό ταξίδι τους. Ανεβείτε στην κορυφή Μεγάλη Τούρλα (1.935 μ.) από τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας μέχρι το καταφύγιο στη θέση Αρνόμουσγα (1.450 μ.) με αυτοκίνητο σε δύσκολο δρόμο και από εκεί με τα πόδια στην κορυφή, μετά από πεζοπορία δύο ωρών.

Ώρα για βουτιές 

Η λακωνική γη τους καλοκαιρινούς μήνες σάς καλεί να απολαύσετε πολύ όμορφες και καθαρές παραλίες, συνήθως μικρές αλλά γραφικές αμμουδιές που απλώνονται κατά μήκος της Λακωνίας, στους δυο μεγάλους κόλπους, τον Λακωνικό και τον Μεσσηνιακό. Σε απόσταση 45 λεπτών από τη Σπάρτη, θα βρείτε την παραλία Μαυροβουνίου. Υπέροχη και πεντακάθαρη παραλία που εκτείνεται σε μήκος 5 χλμ, συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, ωστόσο το μεγάλο μήκος της, σας επιτρέπει να κάνετε ήσυχα το μπάνιο σας αν δε θέλετε πολύ κόσμο γύρω σας! Σε ίδια απόσταση από τη Σπάρτη, θα βρείτε το Βαθύ μια επίσης όμορφη και καθαρή παραλία. Άλλες σε κοντινή απόσταση από τη Σπάρτη που «βλέπουν» στον Λακωνικό κόλπο είναι ο Αρχάγγελος, η Πλύτρα, η Ελιά και η Κυανή Ακτή.

Εμπνευστείτε

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Τα 10 κορυφαία «κρυμμένα μυστικά» της Πελοποννήσου

Η Πελοπόννησος είναι παγκοσμίως γνωστή για την πλούσια ιστορία της, τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές της. Η «Νήσος του Πέλοπος», από όπου πήρε το όνομά της, διατηρεί ωστόσο ορισμένες γοητευτικές γωνιές, άγνωστες ακόμα στο ευρύ κοινό.

Top Φαράγγια της Ελλάδας

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά εξαιρετικής ομορφιάς φαράγγια, που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα, τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιωτικής χώρας, και προσφέρουν έντονες συγκινήσεις στους λάτρεις του canyoning.

ME IX
Από Αθήνα μέσω Ολυμπίας Οδ. προς Σπάρτη,η διαδρομή είναι 2,5 ώρες.Από Θεσ/νίκη μέσω Εγνατίας Οδού προς Σπάρτη η διαδρομή διαρκεί 7,5 ώρες.

Άλλοι προορισμοί

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ