Νεμέα

Kλιματικά δεδομένα

Μέσες τιμές 2010-2019

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Στη γη του Αγιωργίτικου

Ένας από τους δημοφιλείς προορισμούς της Πελοποννήσου με σημαντικό αρχαιολογικό, αλλά και οινολογικό ενδιαφέρον, η Νεμέα, περιβάλλεται από εύφορους κάμπους που αιώνες τώρα χαρίζουν ζωή στον τόπο. Εδώ, απλώνεται ο μεγαλύτερος συγκεντρωτικός αμπελώνας στην Ελλάδα που δίνει κρασιά διάσημα σ’ ολόκληρο τον κόσμο, με διασημότερη ποικιλία, το Αγιοωργίτικο. 

Τις εντυπώσεις κερδίζει ο αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας, όπου στις ημέρες μας πραγματοποιείται αναβίωση των «Nεμείων», αθλητικών αγώνων που τελούνταν στη Νεμέα από το 573 π.Χ. και κάθε δύο χρόνια εκ περιτροπής με τους αγώνες της Oλυμπίας, των Δελφών και της Iσθμίας. Από το 1996, οι Νέοι Νέμεοι Αγώνες αναβιώθηκαν 2.300 χρόνια μετά και τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια, συγκεντρώνοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον αθλητών και θεατών.
Σύμφωνα με τη ελληνική μυθολογία εδώ επιτελέστηκε ο πρώτος άθλος του μέγιστου των ηρώων, Ηρακλή, ο οποίος σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας, φόβητρο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Περιήγηση στη γη του Αγιωργίτικου

Η τεράστια αμπελουργική ζώνη, περί τα 26.000 στρέμματα, όπου κατά βάση καλλιεργείται η ερυθρή ποικιλία Αγιωργίτικο για πάνω από 3.000 χρόνια, έχει καθιερώσει τη Νεμέα ως ένα συναρπαστικό οινοτουριστικό προορισμό. Το ιστορικό οινοπέδιο, πυρήνας των κρασιών ΠΟΠ Νεμέα, παράγει εξαιρετικά κόκκινα και ροζέ κρασιά διάσημα παγκοσμίως. Το άσπρο αργιλώδες χώμα, το ιδιαίτερο μικροκλίμα και οι υψομετρικές διαφορές του εδάφους δίνουν μια μεγάλη γκάμα από διαφορετικούς τύπους κρασιών: από ευκολόπιοτα, φρέσκα και φρουτώδη μέχρι περισσότερο γεμάτα, με σύνθετα αρώματα και μακράς παλαίωσης. 

Διάσπαρτα στο φημισμένο αμπελοτόπι δεκάδες επισκέψιμα οινοποιεία θα σας προσφέρουν ξενάγηση, γευστικές δοκιμές και σεμινάρια για τον κύκλο δημιουργίας του κρασιού. Παράλληλα, κάθε Σεπτέμβρη, στην ετήσια εκδήλωση «Μεγάλες Μέρες Νεμέας», τα οινοποιεία της Νεμέας ανοίγουν τις πόρτες τους και μας καλούν να γνωρίσουμε τον οινικό πλούτο της περιοχής, μέσα από ένα «μεθυστικό» ταξίδι σ' ένα ευλογημένο από τη φύση αλλά και τον άνθρωπο, τόπο!

Κατά την επίσκεψή σας μην παραλείψετε να επισκεφθείτε:

Τον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαιολογικό μουσείο, μέσα σε αυτόν.
Το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας του Βράχου, σε απόσταση 2,5 χλμ. ΝΔ του οικισμού.
Τα Αηδόνια, μια όμορφη περιοχή με τρεχούμενα νερά και πλατάνια.

Εμπνευστείτε

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Γεωπάρκα στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, περιοχή όπου έχουν σημειωθεί κοσμογονικές γεωλογικές μεταβολές και με «παρελθόν» ενεργούς ορογένεσης που φτάνει στα απώτατα βάθη της «ιστορίας» του πλανήτη, είναι προικισμένη με μοναδικά και θαυμαστά παγκοσμίως φυσικά μνημεία. Πέντε τόποι εξαιρετικής ωραιότητας και παραδοξότητας: το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη, το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού, ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου και το Απολιθωμένο Δάσος Αγίου Νικολάου στη Λακωνία, σας προσφέρουν την ευκαιρία να θαυμάσετε τον οίστρο της φύσης και να περιπλανηθείτε σε φαινόμενα εκατομμυρίων ετών.

Ιστιοπλοΐα

Η Ελλάδα είναι ο ιδανικός τόπος για μια ονειρική απόδραση στο απέραντο γαλάζιο. Οι θάλασσες και τα νησιά της δε χρειάζονται συστάσεις. Με ιστιοπλοϊκό ή μηχανοκίνητο σκάφος, με φουσκωτό ή ακόμη… και με βάρκα, οι επιλογές είναι ανεξάντλητες.

ΜΕ ΙΧ
Από Αθήνα μέσω Ολυμπίας Οδ. προς Νεμέα,η διαδρομή είναι 1,5 ώρες.Από Θεσ/νίκη μέσω Εγνατίας Οδού προς Νεμέα η διαδρομή διαρκεί 6,5 ώρες.

Άλλοι προορισμοί

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ