Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Πανοραμική άποψη της πόλης της Καλαμπάκας και στο βάθος φαίνονταιοι βράχοι των Μετεώρων

Καλαμπάκα

ΤΩΡΑ 24 °C

Ο καιρός για τις επόμενες 5 ημέρες

  • ΠΑΡ 35 °C
  • ΣΑΒ 36 °C
  • ΚΥΡ 35 °C
  • ΔΕΥ 35 °C
  • ΤΡΙ 37 °C

Μέσες τιμές 2010-2019

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Η πόλη της Καλαμπάκας είναι κτισμένη στις ρίζες των βράχων των Μετεώρων και στην αριστερή όχθη του Πηνειού ποταμού. Στην ίδια θέση με τη σημερινή πόλη της Καλαμπάκας, βρισκόταν η αρχαία πόλη Αιγίνιο, η οποία στους μεσαιωνικούς χρόνους ονομαζόταν Σταγοί.
Eίναι γνωστή παγκόσμια για τα περίφημα μοναστήρια που είναι κτισμένα στις κορυφές των βράχων των Μετεώρων με εκατομμύρια επισκέπτες να συρρέουν από κάθε γωνιά της γης κάθε χρόνο για να θαυμάσουν τη φυσική ομορφιά και το μοναδικό τοπίο που σχηματίζουν οι βράχοι.

Τα Μετέωρα αποτελούν από τα σπουδαιότερα μνημεία του κόσμου, προστατευόμενο από την UNESCO και χαρακτηρισμένο ως «Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας», είναι το πιο αξιόλογο -μετά το Άγιο Όρος- μοναστηριακό κέντρο στην Ελλάδα. Οι πρώτοι ασκητές ήρθαν εδώ τον 11ο αι., ωστόσο τα Μετέωρα άκμασαν ως μοναστικό κέντρο τον 13ο-14ο αι., καθώς πολλοί κάτοικοι των γύρω περιοχών ασπάστηκαν τον μοναχικό βίο.

Η Καλαμπάκα αποτελεί επίσης ορμητήριο για τους επισκέπτες της που επιθυμούν να γνωρίσουν τα μνημεία και τις υπέροχες τοποθεσίες του Ασπροποτάμου, των Χασίων, του Κόζιακα.
Η λέξη «καλαμπάκα» είναι τουρκική και σημαίνει «ισχυρό φρούριο».

Περιήγηση γύρω από την Καλαμπάκα

Επισκεφθείτε τον ιστορικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ο βυζαντινός ναός είναι το σπουδαιότερο και επιβλητικότερο μνημείο της Καλαμπάκας, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς και λατρείας για όλους τους πιστούς.  Δεσπόζει επιβλητικά στο βόρειο τμήμα της Καλαμπάκας.  Οι τοιχογραφίες του ναού χρονολογούνται από τον 12ο έως τον 16ο αιώνα και παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Η πόλη της Καλαμπάκας διαθέτει τη μοναδική στην Ελλάδα Σχολή ξυλογλυπτικής, η Διπλάρειος Σχολή, στην οποία μπορείτε να βρείτε εκθέσεις ξυλογλυπτικής κατά την επίσκεψή σας.

Πολύ κοντά στην Καλαμπάκα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος στο σπήλαιο της Θεόπετρας που αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αρχαιολογικά αξιοθέατα της χώρας. Το προϊστορικό σπήλαιο κατοικήθηκε από ανθρώπους για πρώτη φορά πριν από σχεδόν 130.000 χρόνια στην παλαιολιθική εποχή. Η παγκόσμια μοναδικότητα του συγκεκριμένου σπηλαίου έγκειται στο γεγονός, ότι περιέχει πλούσια και μοναδικά ευρήματα για δύο από τις σημαντικότερες πολιτισμικές μεταβολές της ανθρώπινης προϊστορίας: την αντικατάσταση των Νεάντερνταλ από τον σύγχρονο άνθρωπο και τη μετάβαση από τον άνθρωπο κυνηγό-τροφοσυλλέκτη στη γεωργική επανάσταση.

Στο κοντινό χωρίο Καστράκι, στα 2 χλμ. βορειοδυτικά, που ενώνεται με τη Καλαμπάκα κάτω από τη σκιά των επιβλητικών μονολιθικών βράχων των Μετεώρων, επιβάλλεται η επίσκεψη στον ναό της Παναγίας της Δούπιανης, με τη σκήτη Δούπιανης, που αποτέλεσε κέντρο λατρείας των πρώτων ασκητών (11ου-12ου αι.).

Δραστηριότητες

Στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας και ορεινών Τρικάλων, οι λάτρεις των σπορ μπορούν να κάνουν αναρρίχηση στα Μετέωρα για αρχάριους και έμπειρους αναρριχητές. Η αναρρίχηση σε αυτό το μνημείο της φύσης είναι αναμφισβήτητα μια μοναδική εμπειρία που μας μένει αξέχαστη! Φτάνοντας στην κορυφή του βράχου, η θέα πραγματικά κόβει την ανάσα. Επίσης, μπορείτε να κάνετε rafting στον Ασπροπόταμο, rappel και πεζοπορία στα Μετέωρα.ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΑΣΧΑΛΟΓΙΟΡΤΑ

Έθιμο όπου άντρες και γυναίκες χορεύουν και τραγουδούν Πασχαλιάτικα τραγούδια της Καλαμπάκας.

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Αποτελεί ένα από τα πλέον επιτυχημένα στη Θεσσαλία.

ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ

Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, στο Καστράκι.

ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΑΙ- ΓΙΩΡΓΗ ΤΟΥ ΜΑΝΤΗΛΑ

Αναβιώνει τη Δευτέρα του Πάσχα και απαιτεί αναρρίχηση υψηλού βαθμού δυσκολίας στον απόκρημνο βράχο.

Προσεχείς εκδηλώσεις

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Γιορτή Τρούφας

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ / ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

Κινηματογραφώντας στα Μετέωρα

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
© Getty Images/ Ideal Image

ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΜΟΝΟ (1981)

Ένα βρετανικό πλοίο, που μεταφέρει τον υψηλής τεχνολογίας αποκωδικοποιητή ATAC (συσκευή που χαρίζει στον κάτοχό της τον έλεγχο πυρηνικών υποβρυχίων), χτυπά σε νάρκη κοντά στις ακτές της Αλβανίας και βυθίζεται. Ο Τζέιμς Μποντ καλείται να βρει και να φέρει πίσω την πολύτιμη συσκευή, πριν αυτή πέσει στα χέρια των Σοβιετικών πρακτόρων.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: JΟΗΝ GLEN
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΚΕΡΚΥΡΑ, ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

IMDb

ΟΙ ΚΑΒΑΛΑΡΗΔΕΣ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ (1976)

Όταν η πρώην σύζυγός και το παιδί τους πέφτουν θύματα απαγωγής και η αστυνομία δεν μπορεί να βοηθήσει, ένας Αμερικάνος πιλότος σχεδιάζει ένα ριψοκίνδυνο σχέδιο για να τους σώσει και ζητά τη βοήθεια μιας ομάδας αιωροπτεριστών.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: DOUGLAS HICKOX
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

IMDb
© Getty Images/ Ideal Image

Ο ΤΕΝΤΕΝ & ΤΟ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ (1961)

Ο διάσημος Βέλγος Ρεπόρτερ Τεν Τεν, μαζί με το σκύλο του Μιλού και τον Καπετάνιο Χάντοκ, σαλπάρει για την Ελλάδα με ένα σαπιοκάραβο, το "Χρυσόμαλλο Δέρας", το οποίο κρύβει ένα μεγάλο μυστικό που τους βάζει σε εξίσου μεγάλους μπελάδες...

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: JEAN JACQUES VIERNE
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

IMDb
ΜΕ ΙΧ
Από Αθήνα παίρνετε τον ΠΑΘΕ(Αθήνα-Θεσ/νίκη), και συνεχίζετε προς ΕΟ Λιβαδείας-Λαμίας προς Μετέωρα,η διαδρομή είναι 4 ώρες.Από Θεσσαλονίκη μέσω ΠΑΘΕ(Αθήνα-Θεσ/νίκη) και συνεχίζετε μέσω ΕΟ Λάρισας-Τρικάλων η διαδρομή διαρκεί 3 ώρες.

Άλλοι προορισμοί

ΘΕΣΣΑΛΙΑ