Τα Τρίκαλα, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, είναι μια όμορφη πόλη χτισμένη στη θέση της αρχαίας Τρίκκης (σύμφωνα με τη μυθολογία, η νύμφη Τρίκκη ήταν κόρη του Πηνειού) και πατρίδα του περίφημου γιατρού της αρχαιότητας, Ασκληπιού.
Η πόλη χρωστά σε μεγάλο βαθμό την ομορφιά της στο γραφικό ποταμό Ληθαίο αλλά και στα ιστορικά της μνημεία, την εξαιρετική ρυμοτομία, τις ευρύχωρες πλατείες, τα πάρκα και τους πεζόδρομούς της.
Ας κάνουμε έναν περίπατο στην πόλη
Ξεκινάμε την περιήγησή μας από την παλιά αρχοντογειτονιά των Τρικάλων, την διατηρητέα παραδοσιακή συνοικία Βαρούσι. Τα βαρουσιώτικα σπίτια φτιαγμένα με καλαμωτές και πλίνθους στα διάκενα, βαμμένα με διάφορα χρώματα, στέκουν αδιάψευστοι μάρτυρες της οικονομικής ακμής της πόλης μεταξύ του 18ου και 19ου αι. Τα στενά πλακόστρωτα στενάκια (τα «στενά του Σακαφλιά», γνωστά από το ομώνυμο τραγούδι του μεγάλου μας λαϊκού συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, που καταγόταν από την πόλη) προσδίδουν γραφικότητα στη συνοικία. Εδώ θα συναντήσετε τις περισσότερες και τις παλαιότερες εκκλησίες των Τρικάλων.
Κάντε μια ρομαντική βόλτα, με τα πόδια ή με ποδήλατο, στις όχθες του Ληθαίου (ο ποταμός της Λήθης, κατά τη μυθολογία), ο οποίος είναι παραπόταμος του Πηνειού. Δέκα γέφυρες συνδέουν τις δύο όχθες. Η κεντρική είναι μεταλλική και κατασκευάστηκε από Γάλλους το 1886.
Στα βόρεια της πόλης, πάνω σε λόφο, δεσπόζει ο επιβλητικός όγκος του φρουρίου του Ιουστινιανού, όπου σήμερα λειτουργεί χώρος αναψυχής. Στην ανατολική του πλευρά, βρίσκεται το Ρολόι (έμβλημα της πόλης), που κτίστηκε αρχικά τον 17ο αι. κι έχει υποστεί διαδοχικές καταστροφές και ανακατασκευές.
Επισκεφθείτε ακόμα:
Τα ερείπια του αρχαιότατου και επιφανέστερου «Ασκληπιείου της Τρίκκης», όπως το αποκαλούσε ο Στράβωνας, όπου έχουν σωθεί σημαντικά ψηφιδωτά.
Την Αρχαιολογική Συλλογή, σε κτίριο κάτω από το φρούριο (25ης Μαρτίου και Μαχάονος).
Το Κουρσούμ Τζαμί (16ου αι.), στην είσοδο της πόλης από την Καρδίτσα.
Το άλσος του Προφήτη Ηλία, το οποίο φιλοξενεί και ζωολογικό κήπο.
Την κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, με τη μικρή λίμνη στο κέντρο.
Τον κεντρικό πεζόδρομο της οδού Ασκληπιού, με τα εμπορικά καταστήματα και τις διαδοχικές πολυσύχναστες καφετέριες. Στο τέρμα της οδού, βρίσκεται το εντυπωσιακό κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης, που κατασκευάστηκε το 1886.
Το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο, σε διατηρητέο κτίριο στην οδό Γαριβάλδη 6.
Τη Δημοτική Πινακοθήκη και τη Δημοτική Bιβλιοθήκη.
Τη Δωροθέα Σχολή (1875), που χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος.
Το Κέντρο Λαϊκής Μουσικής, όπου φυλάσσονται προσωπικά αντικείμενα των φημισμένων Tρικαλινών συνθετών Τσιτσάνη, Καλδάρα, Βίρβου κ.ά.
Το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Εταιρείας Κλιάφα. Πρόκειται για πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο που λειτουργεί ως μουσείο της πόλης και στεγάζεται στα παλαιά ψυγεία- παγοποιεία Κλιάφα, ένα χαρακτηριστικό βιομηχανικό κτίσμα του 1926.
Το Μουσείο Κατσικογιάννη (οδός Πύλης, συνοικία Αμπελάκια) όπου εκτίθενται πάνω από 1.000 πίνακες και 100 γλυπτά και σχέδια.
Τον Μύλο Ματσοπούλου (οδός Πύλης, στην έξοδο για την Άρτα), που βρίσκεται σε κατάφυτη περιοχή. Κατασκευάστηκε το 1884 και σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο με κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρο, χώρο συνεδρίων και εκδηλώσεων και καφετέρια.
Κοντινές εξορμήσεις
Χρησιμοποιήστε την πόλη των Τρικάλων ως έδρα για τις εξορμήσεις σας στον ελατοσκέπαστο ορεινό όγκο της Πίνδου με τα δεκάδες παραδοσιακά χωριά. Η Ελάτη και το Περτούλι (με το χιονοδρομικό κέντρο) αλλά και η Πύλη έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε όμορφα χειμερινά θέρετρα. Μια ανάσα μακριά τα Μετέωρα θα σας εντυπωσιάσουν με τους επιβλητικούς απόκρημνους βράχους και τα μοναστήρια στην κορυφή.
Εκδηλώσεις
«Τσιτσάνεια», εκδηλώσεις στη μνήμη του Βασίλη Τσιτσάνη, το καλοκαίρι.
Από Αθήνα παίρνετε τον ΠΑΘΕ(Αθήνα-Θεσ/νίκη), και συνεχίζετε προς ΕΟ Λιβαδείας-Λαμίας προς Τρίκαλα,η διαδρομή είναι 4 ώρες.Από Θεσσαλονίκη μέσω ΠΑΘΕ(Αθήνα-Θεσ/νίκη) και συνεχίζετε μέσω ΕΟ Λάρισας-Τρικάλων η διαδρομή διαρκεί 2,5 ώρες.