Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

Χριστούγεννα στα Μετέωρα

Αιώνες τώρα, το γιγαντιαίο πέτρινο σύμπλεγμα, 800 και πλέον σκοτεινόχρωμων βράχων, αποτελεί όχι μόνο τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, αλλά και ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Ορθόδοξης εκκλησίας. Η απεραντοσύνη της φύσης και η πνευματικότητα «συνδιαλέγονται» με τρόπο μοναδικό, καθηλώνοντας τους επισκέπτες που αναζητούν εδώ, μεταξύ ουρανού και γης, το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων.

Σπονδή στο Θείο μεγαλείο

Στις ιερές μονές το χαρμόσυνο γεγονός της ενσάρκωσης εορτάζεται μέσα σε μυσταγωγική, σχεδόν απόκοσμη ατμόσφαιρα. Κάτω από το αχνό φως των κεριών ξεκινά, γύρω στις 8 και μισή της παραμονής, η ακολουθία των μεγάλων ωρών. Δέος, έκσταση, ταπεινότητα, γαλήνη και ανάταση ψυχής είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στο εκκλησίασμα. Η λειτουργία των Χριστουγέννων ολοκληρώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες. Στα αρχονταρίκια των μονών στρώνονται τραπέζια με κάθε λογής φιλέματα… γέλια κι ευχές γεμίζουν τον αέρα.

Όσοι πιστοί προσέλθετε!

Από τις τριάντα μονές που μαρτυρούνται μέσα από τα ιστορικά στοιχεία, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι:
Το Μεγάλο Μετέωρο, το μοναστήρι - ηγέτης της ασκητικής πολιτείας, είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο από όσα σώζονται ως σήμερα. Ανεβείτε τη λαξευμένη στο βράχο σκάλα και θαυμάστε την αγιορείτικη αρχιτεκτονική του καθολικού καθώς και πλήθος πολύτιμων κειμηλίων που φυλάσσονται στη Μονή.
Απέναντι από το Μεγάλο Μετέωρο βρίσκεται η εξίσου εντυπωσιακή Μονή Βαρλαάμ με τις εξαιρετικής τέχνης αγιογραφίες.

Στο νοτιοανατολικό άκρο των Μετεώρων, με εντυπωσιακή θέα προς την Καλαμπάκα και τον απέραντο θεσσαλικό κάμπο, σας περιμένει το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου. Ξεχωρίζουν το αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού και η επιβλητική παλαιά Τράπεζα που έχει μετατραπεί σε μουσείο.
Η Μονή Ρουσάνου, γαντζωμένη στην κορυφή απότομου κατακόρυφου βράχου, παρά τη θέση της, είναι εύκολα προσπελάσιμη. Η αγιογράφησή της θεωρείται από τα λαμπρότερα τοιχογραφικά σύνολα της μεταβυζαντινής περιόδου.

Ο Άγιος Νικόλαος Αναπαυσάς, στολισμένος με αξιόλογες τοιχογραφίες φιλοτεχνημένες από τον σπουδαίο αγιογράφο Θεοφάνη, μοιάζει, κυριολεκτικά, μετέωρος πάνω σε μικρό βράχο. Είναι το πρώτο μοναστήρι που θα συναντήσετε ανεβαίνοντας από το Καστράκι.

Το πλέον δυσπρόσιτο από τα μοναστήρια των Μετεώρων είναι η Αγία Τριάδα. Η μοναδική, όμως, θέα που θα αντικρύσετε από εδώ θα σας αποζημιώσει για την απαιτητική διαδρομή.

Επιστροφή στα… εγκόσμια


Στα «πόδια» των Μετεώρων, η κωμόπολη της Καλαμπάκας, πόλος έλξης οργανωμένου τουρισμού και παγκόσμιος αναρριχητικός προορισμός, αποτελεί ιδανική βάση για εξορμήσεις στα πέριξ.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε:

Την περιοχή Ασπροποτάμου, έναν μοναδικής ομορφιάς ορεινό καμβά με το πλουσιότερο δάσος σε έλατα και τον Αχελώο ποταμό (Ασπροπόταμος) να κυλά ανάμεσά τους. Παραδοσιακοί οικισμοί και όμορφα χωριά (Αγία Παρασκευή, Μηλιά, Κατάφυτο, Ανθούσα, Καλλιρρόη, Πολυθέα, Κρανιά, Στεφάνι, Χαλίκι), αλλά και σημαντικά βυζαντινά μνημεία στολίζουν το φυσικό περιβάλλον, που προσφέρεται για υπαίθρια αθλήματα: ορεινή ποδηλασία, πεζοπορία, rafting, ιππασία κ.α.

Την Ελάτη και το Περτούλι, από τα διασημότερα «δίδυμα» ορεινά θέρετρα. Ανάμεσά τους το κουκλίστικο χιονοδρομικό κέντρο προσφέρεται για όλα τα αθλήματα χιονιού. Αμέτρητες οι επιλογές σας για διαδρομές στη φύση. Τα Περτουλιώτικα Λιβάδια, το κοντινό Νεραϊδοχώρι, όνομα και πράμα και το χωριό Πύλη με τα σπουδαία θρησκευτικά μνημεία, το μονότοξο πέτρινο γεφύρι (16ος αι.) και τους καταρράκτες στη θέση Παλαιοκαρυά θεωρούνται απαραίτητες στάσεις.

Την όμορφη πόλη των Τρικάλων που την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μεταμορφώνεται, κυριολεκτικά, σε ένα τεράστιο πάρκο διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους.