Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Άποψη του φωταγωγημένου λιμανιού το σούρουπο, με τον φάρο να δεσπόζει στην περιοχή

Αλεξανδρούπολη

ΤΩΡΑ 28 °C

Ο καιρός για τις επόμενες 5 ημέρες

  • ΔΕΥ 37 °C
  • ΤΡΙ 37 °C
  • ΤΕΤ 37 °C
  • ΠΕΜ 37 °C
  • ΠΑΡ 36 °C

Μέσες τιμές 2010-2019

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Με θέση κομβική, η Αλεξανδρούπολη ενώνει Ευρώπη και Ασία, Δύση και Ανατολή. Η όμορφη παραθαλλάσια πόλη, με τον φάρο να ορθώνεται επιβλητικός στο λιμάνι, αποτελεί προνομιακό κέντρο μιας πραγματικά χαρισματικής περιοχής. 

Ψαράδες από τη Μαρώνεια και τη Μάκρη έστησαν στα μέσα του 19ου αιώνα έναν μικρό οικισμό, το Δεδέ-Αγατς, ονομασία που σημαίνει «το δέντρο του καλόγερου». Κατά την παράδοση το όνομα αυτό το πήρε από μία βελανιδιά, κάτω από τη σκιά της οποίας δίδαξε και τάφηκε ένας δερβίσης.
Τα βράδια του καλοκαιριού η καρδιά της πόλης χτυπά στον παραλικο δρόμο, ο οποίος πεζοδρομείται και γεμίζει κόσμο, που απολαμβάνει τη βόλτα ή τα παραδοσιακά τσιπουράδικα.

Μοναδικές εμπειρίες

Σταυροδρόμι θαλάσσιων και χερσαίων δρόμων

Η σύγχρονη Αλεξανδρούπολη αποτελεί την πρώτη Ελληνική πόλη που συναντά ο επισκέπτης που έρχεται είτε από την Τουρκία, είτε από τη Βουλγαρία. Διατηρεί ακόμα ένα μικρό κομμάτι της γοητείας του αρχικού ψαράδικου οικισμού. Ο φάρος της ορθώνεται επιβλητικός στο λιμάνι και το φως του «ταξιδεύει» ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια.

Αληθινή εμπειρία είναι η δημοπρασία των ψαριών στην τοπική ιχθυαγορά, όπου τα αλιευτικά φτάνουν το ένα μετά το άλλο με τα αμπάρια τους γεμάτα. Εάν καταφέρετε, μάλιστα, να βγείτε για ψάρεμα μαζί με κάποιον από τους ερασιτέχνες ψαράδες, ιδιαίτερα την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος, η απόλαυση θα είναι διπλή!
Εκτός από την παραλιακή βόλτα (ο κεντρικός δρόμος κλείνει κάθε καλοκαίρι) αξίζει να πάτε μέχρι την Τραϊανούπολη και τις Φέρες -όχι μονάχα για την «Χάνα», τα λουτρά και τον ναό της Παναγιάς της Κοσμοσώτειρας, αλλά και για να περιηγηθείτε στο περίφημο οικοσύστημα του Δέλτα του Έβρου.

Μοναδική είναι η περιήγηση στην παραλιακή περιοχή ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσημβρίας Ζώνης και της Μαρώνειας, έως το λιμανάκι του Αγίου Χαράλαμπου. Το πέρασμα των αιώνων στην περιοχή της Θράκης καταγράφεται γύρω από τα ερείπια της Αρχαίας Ισμάρας. Οι περιηγητές που αγαπούν τις αυθεντικές εμπειρίες μπορούν να αναζητήσουν το σπήλαιο-εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, το χωριό, τα μεταλλεία, αλλά και την περίφημη Βίλα της Κίρκης.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, ένα εξαιρετικό μουσείο που στεγάζεται σε πέτρινο νεοκλασικό κτίριο του 1899. Λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια και θα σας μάθει οτιδήποτε γύρω από το λαϊκό πολιτισμό και τα έθιμα της Θράκης.

Εμπνευστείτε

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Κάστρα στην Ελλάδα

Κάθε ταξίδι στην Ελλάδα σημαίνει μια μοναδική εμπειρία, όπου ο μύθος, η παράδοση και ο πολιτισμός παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τουρισμός πόλεων

Κάθε ελληνική πόλη έχει το δικό της ιδιαίτερο χρώμα και τον εντελώς δικό της αστικό χαρακτήρα. Ακόμα και πόλεις που απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους έχουν να επιδείξουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και χαρίσματα.

Αποδράσεις στην ανοιξιάτικη φύση

Η ελληνική φύση στα καλύτερά της, μας προσκαλεί για ονειρεμένες εξορμήσεις σε καταπράσινα βουνά και φαράγγια, ολάνθιστους κάμπους και λιβάδια, αφρισμένα ποτάμια και γαλήνιες λίμνες.

ΜΕ ΙΧ
Η πόλη τοποθετείτε μόλις 30 χλμ. μακριά από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα και 310χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.
ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
Η Αλεξανδρούπολη διαθέτει αεροδρόμιο, που ονομάζεται "Δημόκριτος" (AXD).
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Αλεξανδρούπολη είναι προσβάσιμη οδικώς με ΚΤΕΛ και τρένο.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Η Αλεξανδρούπολη διαθέτει πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης αποτελούν ο Φάρος της παραλίας, ο Μητροπολιτικός ναοός του Αγίου Νικολάου και το κτίριο της Ζαριφείου Ακαδημίας.

Άλλοι προορισμοί

ΘΡΑΚΗ

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια