Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Μικρό γραφικό λιμάνι με μικρά σκάφη την νύχτα με φώτα.
Ⓒ Π. Μεράκος

Κέα - Τζια

Kλιματικά δεδομένα

Μέσες τιμές 2010-2019

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Η πύλη των Κυκλάδων

Η Κέα γνωστή σε όλους ως Τζια είναι ένα όμορφο κυκλαδονήσι και δημοφιλής προορισμός χάρη στο ποικιλόμορφο τοπίο αλλά και την πλούσια ιστορική της παράδοση. Στο νησί θα σας γοητεύσουν οι μεγάλες εναλλαγές τοπίου με τα απότομα βουνά, μικρά λιβάδια, ελαιώνες, αμπέλια, ρεματιές, γραφικοί ορμίσκοι και απομονωμένες ακρογιαλιές. Επισκεφθείτε εδώ το μεγαλύτερο δάσος με δρυς στις Κυκλάδες και παρατηρείστε την πλούσια ορνιθοπανίδα του νησιού. Αξίζει ακόμη να ανακαλύψετε τα πολλά μικρά σπήλαια που παρουσιάζουν ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον (Τρυποσπηλιές στον Κάλαμο, σπηλιά Αγίου Τιμοθέου και Αγίου Παντελεήμονα), καθώς και το μεταλλείο στην περιοχή του Ορκού. Ακολουθήστε τα μονοπάτια - συνολικού μήκους 81 χλμ.- και ανακαλύψτε τις τέσσερις αρχαίες ανεξάρτητες πόλεις- κράτη του νησιού (Ιουλίδα, Καρθαία, Κορησσία, Ποιήεσσα).

Το νησί της Κέας αποτελεί αγαπημένο προορισμό των ιστιοπλόων κυρίως λόγω της μικρής απόστασης που το χωρίζει από την Αττική, αλλά και για τους λάτρεις των καταδύσεων καθώς κάτω από τη θάλασσα της κρύβει πολλά ναυάγια.

Μόλις μία ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου, αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλους εσάς που αποζητάτε μια ξεχωριστή εμπειρία στην απόδρασή σας.
Γραφικός οικισμός στην κορυφή λόφου. Σπίτια με κεραμίδια και ανάμεσά τους κάποια δέντρα. Στο βάθος φαίνεται η θάλασσα.
Εξερευνήστε τέσσερα υποθαλάσσια αξιοθέατα, τον «Βρετανικό», το αδελφό πλοίο του «Τιτανικού», το υπερωκεάνιο Burdigala, το τροχήλατο ατμόπλοιο Πατρίς και το Γερμανικό αεροσκάφος Junkers-52, ίσως το πιο καλοδιατηρημένο σκάφος το Β΄ΠΠ των Ελληνικών θαλασσών.

Περιήγηση στο νησί

Χώρα Κέας (Ιουλίδα)

Η πρωτεύουσα της Κέας βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, χτισμένη στη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης. Είναι γραφικότατος οικισμός γεμάτος παραδοσιακά σπίτια με κεραμοσκεπές, πλακόστρωτα δρομάκια, πλατώματα, στεγάδια και πολλά σκαλάκια.

Ανεβαίνοντας προς την Ιουλίδα μπορείτε να θαυμάσετε δύο σπουδαία αρχιτεκτονικά μνημεία, έργα του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ, το νέο Δημαρχείο και το Ιστορικό Δημαρχείο του νησιού τα οποία κοσμούν την πρωτεύουσα του νησιού. Ανεβαίνοντας προς την πλατεία θα συναντήσετε και το αρχαιολογικό μουσείο της Κέας, στο οποίο εκτίθενται τα ευρήματα από τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Ακολουθήστε τα γραφικά σοκάκια προς το μονοπάτι με προορισμό τον Οτζιά, στην αρχή της διαδρομής για να συναντήσετε τον περίφημο πέτρινο Αρχαίο Λέοντα, κολοσσιαίο έργο πλαστικής, λαξευμένο σε φυσικό βράχο (7ος - 6ος αι. π.Χ.) και σήμα κατατεθέν του νησιού.  Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τον Πύργο της Αγίας Μαρίνας (4ος αι. π.Χ.), δίπλα στην ομώνυμη εκκλησία.
 
Ξαποστάστε στο αιωνόβιο πλατάνι και στη μαρμάρινη βρύση του Ροκομένου, στην είσοδο της Ιουλίδας. Μπορείτε να θαυμάσετε τις ζωγραφιές του γνωστού Έλληνα ζωγράφου Αλέκου Φασιανού, σ’ ένα από τα στεγάδια, στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας και να κάνετε μια στάση στις εκκλησίες της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας, του Ευαγγελισμού, του Αγίου Σπυρίδωνος, της Παναγίας της Ρεματιανής, του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας της Γκαμήλας.

Αξίζει να επισκεφθείτε την Αρχαία Ιουλίδα, πρωτεύουσα της Κέας από τους ύστερους ρωμαϊκούς έως τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους. Επισκεφθείτε το μεσαιωνικό κάστρο του 13ου αι., με εντοιχισμένο αρχαίο υλικό.

Νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας του νησιού, μεταξύ των αρχαίων πόλεων Ιουλίδας και Ποιήεσσας θα συναντήσετε τη Μονή Αγίας Μαρίνας, που ιδρύθηκε το 1600. Στον περίβολο της υψώνεται πενταόροφος πύργος ελληνιστικής εποχής (4ος π.Χ.).

Ξεχωρίζουν επίσης για την αρχιτεκτονική τους η Μονή της Επισκοπής, ΝΑ της Ιουλίδας, η Μονή της Αγίας Άννας, ανατολικά της Ιουλίδας, με καθολικό του 13ου αι και η Μονή της Δάφνης, δυτικά της Ιουλίδας. Την ίδρυσε η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία (1522-1589).


Κορησσία

Ονομάζεται και Λιβάδι, είναι το λιμάνι της Κέας και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Είναι ιδιαίτερα γραφική και κοσμοπολίτικη, με πολλά καταστήματα, μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια και θαυμάσιες αμμουδιές. Απέχει 5,5 χλμ. ΒΔ από την Ιουλίδα.

Εδώ αξίζει να δείτε τις παλαιές εγκαταστάσεις του εργοστασίου «Εμαγιέ», με τη χαρακτηριστική καμινάδα, όπου εκτίθενται παλιά μηχανήματα του εργοστασίου. Ιδρύθηκε το 1927 και κατασκεύαζε οικιακά σκεύη καθώς και παραγγελίες του στρατού.

Επισκεφθείτε την αρχαία Κορησσία, χτισμένη σε δύο λόφους, με σημαντικά λείψανα στην κάτω και την άνω ακρόπολη καθώς και και την εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Στο νεκροταφείο αποκαλύφθηκε ένα από τα σημαντικότερα γλυπτά των αρχαϊκών χρόνων, ο γνωστός Κούρος της Κέας (530 π.Χ.). Εάν έχετε χρόνο κάντε μια στάση στην πηγή Φλέα, στον οικισμό Μυλοπόταμος.


Βουρκάρι

Παραλιακός οικισμός χτισμένος αμφιθεατρικά, με ωραία θέα στη θάλασσα. Βρίσκεται κοντά στην Κορησσία και έχει κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, καθώς η προβλήτα είναι το καλοκαίρι γεμάτη σκάφη, ενώ ολόγυρα υπάρχουν διάσημες ψαροταβέρνες, γκαλερί, καθώς και τη νυχτερινή ζωή της Κέας. Απέχει 7,5 χλμ. ΒΔ από την Ιουλίδα.
Ακριβώς απέναντι από το Βουρκάρι βρίσκεται η χερσόνησος της Αγίας Ειρήνης, που πήρε το όνομά της από το ομώνυμο γραφικό ξωκλήσι. Εκεί βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς των Κυκλάδων. Εδώ ανασκάφηκαν πολυάριθμα αγάλματα του 15ου αι. π.Χ.
Ιστορικής σημασίας είναι και το Στενό του Λάμπρου Κατσώνη ενώ αξίζει να περπατήσετε μέχρι το Φάρο, στο ακρωτήρι του Αγίου Νικολάου. Κατασκευάστηκε το 1831 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων και είναι ο πρώτος που άναψε στις Κυκλάδες, ο δεύτερος στην Ελλάδα.


Οτζιάς

Παραθαλάσσιος οικισμός, απλωμένος γύρω από αμμουδιά με αρμυρίκια, στο βόρειο τμήμα του νησιού. Στην περιοχή του ακρωτηρίου Κεφάλας εντοπίστηκαν οικισμός και νεκροταφείο ύστερων νεολιθικών χρόνων (3300-3200 π.Χ.), που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επισκεφθείτε.

Μη χάσετε τη θέα από το μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής, 7 χλμ ανατολικά του Οτζιά, χτισμένο σε απόκρημνο βράχο. Περίπου 8 χλμ από τη Μονή της Καστριανής βουτήξτε στην ξεχωριστή παραλία στο Σπαθί με την αμμουδερή ακρογιαλιά και τα καταγάλανα αβαθή νερά.

Ποίσσες

Συνεχίζοντας την πορεία σας θα φτάσετε στον οικισμό των Ποισσών, όπου βρίσκεται μία από τις πιο μεγαλοπρεπείς παραλίες του νησιού, έτοιμη να υποδεχτεί όσους επιθυμούν να απολαύσουν τη φυσική της ομορφιά και τα καθαρά της νερά. Οι Ποίσσες είναι γραφικό παραθαλάσσιο χωριό, χτισμένο σε ορμίσκο με υπέροχη αμμώδη παραλία μπροστά σε κάμπο με κήπους από λαχανικά. Εδώ ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη Ποιήεσσα και στην περιοχή θα δείτε ερείπια της, που χρονολογούνται στον 6ο π.Χ. αι.

Κούνδουρος

Μετά τις Ποίσσες βρίσκεται ο Κούνδουρος. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού κι έχει όμορφους κολπίσκους με μικρές ή μεγαλύτερες αμμουδιές. Κάποιες από αυτές είναι οργανωμένες και μάλιστα μία διαθέτει γαλάζια σημαία. Εκτός από τη χαλάρωση και τις ανέσεις που μπορεί κανείς να απολαύσει στον Κούνδουρο, μπορεί ακόμα να διασκεδάσει κάνοντας θαλάσσια σπορ.
Στον οικισμό του υπάρχουν πολλοί παλιοί ανεμόμυλοι, οι οποίοι έχουν αναπαλαιωθεί και κατοικούνται.

Στην Κέα διοργανώνονται κάθε χρόνο ξεχωριστές εκδηλώσεις. Οι Γιορτές Παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους, όπου παραμυθάδες έρχονται από όλο τον κόσμο για να μεταφέρουν με τις συναρπαστικές αφηγήσεις τους σε μέρη φανταστικά όσους λατρεύουν τα παραμύθια, καθώς και η έκθεση Βιόσφαιρα, όπου μέσω φωτογραφικού υλικού, κειμένων και χαρτών αποτυπώνεται η ιστορία και ο χαρακτήρας της Κέας. Κάθε χρόνο έχει ξεχωριστή θεματολογία και αποτελεί, τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τους επισκέπτες της Κέας, μια πολύτιμη πηγή γνώσης για την παράδοση του νησιού, τα ήθη και τα έθιμά του.
ΜΕ ΠΛΟΙΟ
Η Κέα συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά αλλά το δρομολόγιο περνάει πρώτα από την Σύρο και κάνει περίπου 19 ωρες.Ενώ το δρομολόγιο από το λιμάνι του Λαυρίου είναι 1 ώρα.

Άλλοι προορισμοί

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια