Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Μουσείο Αλέκου Φασσιανού
ΚΕΑ - ΤΖΙΑ

Ατελιέ και κατοικία του Αλέκου Φασιανού

Επισκεφθείτε το ατελιέ - κατοικία του Αλέκου Φασιανού, το οποίο βρίσκεται στη Χώρα του νησιού, Ιουλίδα.

Πρόκειται για ένα σπίτι τυπικής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής βασισμένη στη λιτότητα και την καθαρότητα των μορφών. Επικρατεί ο λευκός ασβέστης στους τοίχους, η ώχρα στα παράθυρα και στις πόρτες που κοιτάνε στο Αιγαίο.

Ο Φασιανός ανακάλυψε την Κέα την άνοιξη του 1967 καθώς συνόδευε μια οικογενειακή φίλη που θα επισκεπτόταν το νησί να εκπληρώσει ένα τάμα. Αγάπησε αμέσως το νησί για την αυτάρκεια του στην κτηνοτροφία, στην αλιεία και την καλλιέργεια. Ήρθε σε επαφή με τους κατοίκους του νησιού που τον βοήθησαν να εξερευνήσει τον αρχαιολογικό πλούτο του. Αγόρασε την κατοικία για να μένει και να δημιουργεί εκεί τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το ατελιέ είναι γεμάτο με ιδιόχειρα προσωπικά αντικείμενα, παιχνίδια, κεραμικά, γλυπτά που δημιούργησε με τα πιο απλά υλικά. Όταν ο επισκέπτης μπει στον χώρο συναντάει το προσωπικό στίγμα του καλλιτέχνη σε κάθε γωνία του ατελιέ, από τα μεταλλικά κάγκελα, τα πόμολα στις πόρτες, μέχρι και τα έπιπλα.

Ο χώρος έχει ιδιαίτερη σημασία για την βαθύτερη κατανόηση του έργου, της αισθητικής και του τρόπου ζωής του καλλιτέχνη. Το ατελιέ στην Κέα θα ανοίξει στις 15 Ιουλίου λίγους μήνες μετά το άνοιγμα του Μουσείου Αλέκος Φασιανός στην Αθήνα στις 26 Απριλίου του 2023. Βρίσκεται υπό την αιγίδα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Αλέκος Φασιανός που έχει ως στόχο την προβολή και την διάδοση του συνολικού έργου του καλλιτέχνη.

© Μουσείο Αλέκου Φασσιανού

© Μουσείο Αλέκου Φασσιανού

© Μουσείο Αλέκου Φασσιανού