2 νέοι περπατάνε σε μονοπάτι με χαμηλή βλάστηση. Χαμηλά φαίνεται η θάλασσα, λίγα άσπρα σπίτια και ένα μικρό νησάκι.
Ⓒ Σ. Παυλίδης

Δονούσα

ΤΩΡΑ 25 °C

Ο καιρός για τις επόμενες 5 ημέρες

  • ΚΥΡ 27 °C
  • ΔΕΥ 27 °C
  • ΤΡΙ 28 °C
  • ΤΕΤ 29 °C
  • ΠΕΜ 25 °C

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Η Δονούσα είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Κυκλάδων. Βρίσκεται ανατολικά της Νάξου και βόρεια της Αμοργού. Έχει έκταση 13,5 τ. χλμ. και το έδαφός της σχηματίζει πολλούς κόλπους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται εξαιρετικές αμμουδιές.

Αποτελεί ιδανικό προορισμό για λάτρεις των ήσυχων διακοπών. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στη Δονούσα έκρυψε ο Διόνυσος την Αριάδνη, για να μην τη βρει ο Θησέας. Στη Δονούσα έχει ανασκαφεί οικισμός των γεωμετρικών χρόνων καθώς και λείψανα κατοικιών της εποχής του χαλκού. Έχει 110 κατοίκους και αποτελείται από τέσσερις όμορφους οικισμούς: τη Δονούσα ή Σταυρό (το μεγαλύτερο χωριό και λιμάνι του νησιού), το Μερσίνι, τη Χαραυγή και την Καλοταριτίσσα.

Αξίζει να εξερευνήσετε τις δυο μεγαλειώδεις σπηλιές του νησιού, τη Φωκοσπηλιά (στον κάβο του Μοσχονά), άλλοτε καταφύγιο πειρατών, όπου σήμερα συγκεντρώνονται φώκιες, και τη Σπηλιά του Τοίχου (στον Άσπρο Κάβο) με υπέροχους σταλαγμίτες και σταλακτίτες.
Λιμανάκι με μικρές βάρκες. Στο βάθος λίγα σπίτια και μια παραλία.

Γεύσεις

Οι τοπικές γεύσεις είναι μια μικρή αποκάλυψη για τους ανυποψίαστους επισκέπτες: δοκιμάστε τη «σούβλη», κρέμα που φτιάχνεται από σιτάρι, το πατατάτο, το παστέλι, τα αρανιστά, τα ξεροτήγανα, τη μαρμελάδα φραγκόσυκο και τη ρακή από αποξηραμένα σύκα!
ΜΕ ΠΛΟΙΟ
Η Δονούσα συνδέεται με τον Πειραιά και άλλα λιμάνια του Αιγαίου. Τα συμβατικά πλοία, κάνουν το δρομολόγιο «Πειραιάς – Ηρακλειά» σε 6,5 ώρες περίπου.

Άλλοι προορισμοί

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Ενημερωθείτε για την COVID - 19 και ταξιδέψτε υπεύθυνα. 

powered by