Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Θέα από ψηλά οικισμού με άσπρα σπίτια και μια μεγάλη εκκλησία. Τριγύρω χαμηλοί λόφοι με στάχυα. Στο βάθος θάλασσα και νησί.

Κίμωλος

ΤΩΡΑ 27 °C

Ο καιρός για τις επόμενες 5 ημέρες

  • ΣΑΒ 35 °C
  • ΚΥΡ 36 °C
  • ΔΕΥ 36 °C
  • ΤΡΙ 35 °C
  • ΤΕΤ 36 °C

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Το νησί της κιμωλίας

Η Κίμωλος ανήκει στο σύμπλεγμα των δυτικών Κυκλάδων και βρίσκεται δίπλα στη Μήλο. Παρά τη μικρή της έκταση, διαθέτει ατελείωτες ομορφιές. Ηφαιστειογενές νησί, με μοναδική ποικιλία πετρωμάτων, μεταξύ των οποίων και η κιμωλία από όπου πήρε και το όνομά της. Φημίζεται για τις υπέροχες παραλίες με ψιλή αμμουδιά και βότσαλο σε γραφικούς μικρούς όρμους.

Το νησί είναι στην πραγματικότητα μία μικρογραφία των Κυκλάδων, η οποία περιλαμβάνει όλα εκείνα που αγαπάτε στους πιο δημοφιλείς προορισμούς του συμπλέγματος: λευκά πετρόχτιστα σοκάκια, παραλίες που κόβουν την ανάσα, μία μεγάλη Χώρα (που λέγεται Χωριό) σαν από παραμύθι και ντόπιους που θα σας προσφέρουν αυθεντική φιλοξενία.
Βράχος σε σχήμα μανιταριού σε βραχώδες τοπίο με χαμηλή πράσινη βλάστηση.

Περιήγηση στο νησί

Η πρωτεύουσα του νησιού, το Χωριό, αποτελείται από δύο οικισμούς το Μέσα και το Έξω Κάστρο. Χτισμένο γύρω από τον αρχικό πυρήνα του μεσαιωνικού κάστρου (13ου αι.), το Μέσα Κάστρο διατηρεί όλα τα στοιχεία της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και διαθέτει μοναδική γραφικότητα. Τα σπίτια σχημάτιζαν το εξωτερικό τείχος του και είχαν παράθυρα-πολεμίστρες. Το Έξω Κάστρο χτίστηκε το 17ο αι. και επεκτάθηκε γύρω από το Μέσα Κάστρο. Αυτό έχει κτίσματα τετράγωνα και λιτά, σε αντίθεση με τα κτίσματα του Μέσα Κάστρου, που τα χαρακτηρίζουν οι θόλοι και οι καμάρες.

Μην φύγετε από το Χωριό αν δεν επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο που φιλοξενεί ευρήματα που προέρχονται κυρίως από τις ανασκαφές του νεκροταφείου της αρχαίας πόλης της Κιμώλου, καθώς και από άλλες θέσεις του νησιού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η γυάλινη κατασκευή όπου εκτίθεται ένα από τα 22 ταφικά σύνολα που αποκαλύφθηκαν.

Η Ψάθη είναι το λιμάνι του νησιού και ένας ακόμη όμορφος κυκλαδίτικος οικισμός, με άσπρα σπίτια, στενά πλακοστρωμένα δρομάκια, μικρά σπιτάκια για τις βάρκες και αυλές με λουλούδια (1,5 χλμ. Ν από το Χωριό).  Στα Ελληνικά θα επισκεφθείτε την αρχαία πόλη (με καΐκι από το λιμάνι της Ψάθης, 5 χλμ. Δ), όπου βρέθηκε νεκρόπολη με τάφους σκαλισμένους στο βράχο. Τα παραθεριστικά χωριά Αλυκή και Καλαμίτσι στο νότιο τμήμα του νησιού προσφέρουν με πανέμορφες παραλίες ενώ απέχουν 1,5 και 3,5 χλμ., αντίστοιχα, ΝΔ από το Χωριό.

Πλήθος από μονοπάτια, χρησιμοποιούνται μέχρι τις μέρες μας από τους ντόπιους κατοίκους, οδηγούν σε κάθε γωνιά του νησιού. Ανακαλύψτε το μοναδικό οικοσύστημα του νησιού, όπου κυριαρχούν οι μυρτιές, οι σχίνοι, οι καλαμιές, οι συκιές, τα κλήματα, οι σαύρες (podarcis milensis), ενώ στις βόρειες ακτές του νησιού βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια Monachus monachus. Συνεχίζοντας την πεζοπορία σας, αναζητήστε το «Σκιάδι», ένας μοναδικός γεωλογικός σχηματισμός που μοιάζει με τεράστιο πέτρινο μανιτάρι. Ακολουθήστε την υπέροχη διαδρομή από το Χωριό (διαμέσου του βουνού Σκλάβος) προς την παραλία Αγιόκλημα με τη θερμή πηγή. Επίσης, θερμές ιαματικές πηγές υπάρχουν στα Πράσσα (όπου γίνεται η εξόρυξη της κιμωλίας), στο Κάστρο με τα κοκκινωπά βράχια και στα Θερμά.

Αξίζει να επισκεφτείτε τη γειτονική Πολύαιγο (προσιτή μόνο με σκάφος), το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου, ιδανικό μέρος για ορνιθοπαρατήρηση. Για κολύμπι μην παραλείψετε τη Καρά με τα γαλαζοπράσινα νερά και τα λευκά βράχια, τα Πράσσα μια οργανωμένη παραλία με λευκή άμμο, την Αλυκή με τα αρμυρίκια που θα σας χαρίσουν σκιά πάνω στην αμμουδιά και τα βότσαλα και αξέχαστες βουτιές στα γαλανά νερά και τέλος την απάνεμη Μπονάτσα με την ψιλή άμμο και ρηχά νερά ιδανικά για τους μικρούς μας φίλους.

Τοπικές συνταγές

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Άλλοι προορισμοί

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια