Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Λεπτή λωρίδα γης που σχηματίζει 2 παραλίες. Πολλά ιστιοπλοϊκά σκάφη στη μια και ήπιοι λόφοι με λίγα κτίσματα.

Κύθνος

ΤΩΡΑ 27 °C

Ο καιρός για τις επόμενες 5 ημέρες

  • ΣΑΒ 34 °C
  • ΚΥΡ 36 °C
  • ΔΕΥ 38 °C
  • ΤΡΙ 35 °C
  • ΤΕΤ 36 °C

Μέσες τιμές 2010-2019

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Γοητευτικά απλή

Η Κύθνος γνωστή και ως Θερμιά, λόγω των ιαματικών πηγών της, είναι ένα από τα πιο κοντινά στην Αττική κυκλαδονήσια, παραμένει ωστόσο από τις πλέον άγνωστες γωνιές του Αιγαίου. Έχει το γνώριμο χρώμα των Κυκλάδων, με γυμνούς και άνυδρους λόφους, ζωσμένους με χιλιόμετρα ξερολιθιές και 350 διασκορπισμένα κατάλευκα γραφικά ξωκλήσια. Τα χωριά του νησιού είναι γεμάτα πλακόστρωτα δρομάκια, κατάλευκα σπίτια, πλατείες, εκκλησίες και ανεμόμυλους. Στο βόρειο μέρος του βρίσκονται ο Μέριχας, το λιμάνι του νησιού, η Χώρα (ή Μεσαριά), η πρωτεύουσα, τα Λουτρά και η Δρυοπίδα. Το νότιο μέρος της Κύθνου είναι σχεδόν ακατοίκητο, με μόνες εξαιρέσεις την περιοχή της Παναγίας Κανάλας, όπου και το ξακουστό μοναστήρι (με το μοναδικό πευκοδάσος του νησιού), και τον μικρό κόλπο του Αγίου Δημητρίου.

Ακολουθήστε τα μονοπάτια που ενώνουν τα χωριά του νησιού, γευτείτε βερύκοκα και άγρια μούρα, και φυσικά επισκεφτείτε το σπήλαιο Καταφύκι, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, με πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο. Χαλαρώστε σε κάποια από τις σχεδόν 100 αμμουδιές του νησιού ή στο υδροθεραπευτήριο στην περιοχή  Λουτρά, με τις δύο θερμές πηγές, ονομαστές ήδη από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές ιδιότητές τους. Πάρτε μέρος στα πανηγύρια της (15 Αυγούστου στην Παναγία Κανάλα και την Παναγία της Νικούς) που έχουν διατηρήσει τον παραδοσιακό μαζικό χαρακτήρα τους. Όλοι οι κάτοικοι συμμετέχουν στο γλέντι τραγουδώντας με τις «ζίες», τους μουσικούς διαλόγους μεταξύ βιολιού και λαούτου. Η ήπια τουριστική ανάπτυξη του νησιού σε συνδυασμό με το ονειρικό φυσικό τοπίο καθιστούν την Κύθνο έναν από τους πιο γαλήνιους προορισμούς για διακοπές!
Λεπτή λωρίδα γης που σχηματίζει 2 παραλίες. Πολλά ιστιοπλοϊκά σκάφη στη μια. 'Ηπιοι λόφοι με λίγα κτίσματα.
Κατοικήθηκε τον 10ο αι. π.Χ. από τους Δρύοπες, κατοίκους της Εύβοιας. Ευημερούσε στην κλασική αρχαιότητα και συνεισέφερε μία τριήρη στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Περιήγηση στο νησί

Χώρα (Μεσαριά)

Πρόκειται για την πρωτεύουσα της Κύθνου. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου και απέχει 8 χλμ. από τον Μέριχα, το λιμάνι του νησιού. Χτίστηκε τον 17ο αι. και από τότε κατοικείται συνεχώς. Είναι από τα πιο όμορφα κυκλαδίτικα χωριά, ένα γοητευτικό σύνολο με κάτασπρα σπίτια, πλακόστρωτα δρομάκια, ασβεστωμένα πεζούλια και πολλές μικρές εκκλησίες και ανεμόμυλους. Απολαύστε έναν περίπατος στην Χώρα και γνωρίστε τα αξιοθέατά της όπως το Ηρώο, στην είσοδο της Χώρας, το Βυζαντινό Μουσείο, στον μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου, την εκκλησία του Αγίου Σάββα, του 17ου αι., με το αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο και την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, με το τέμπλο του 17ου  αι. Αξίζει ωστόσο και μια στάση στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, που είναι η παλαιότερη του νησιού, με αρχαία κομμάτια γλυπτικής με επιγραφές καθώς και στο μοναστήρι της Παναγίας του Νίκους, όπου κατά την παράδοση λειτουργούσε το υπόγειο κρυφό σχολειό.
Τέλος, μπορείτε να επισκεφθείτε το αιολικό πάρκο, ΒΑ της Χώρας, που αποτελεί τον πρώτο αιολικό σταθμό που λειτούργησε στην Ελλάδα.

Λουτρά

Είναι το πιο γνωστό και ανεπτυγμένο παραθεριστικό κέντρο του νησιού. Η περιοχή φημίζεται για τις ιαματικές πηγές της, που είναι οι μοναδικές των Κυκλάδων. Πρόκειται για δύο θερμές πηγές: η μία, των Αγίων Αναργύρων, βρίσκεται μέσα στο υδροθεραπευτήριο, ενώ η δεύτερη, η επονομαζόμενη πηγή του Καυκάσου, βρίσκεται σε απόσταση 50 μ. από την πρώτη και η θερμοκρασία της φτάνει τους 52° C.
Στη θέση του οικισμού των Λουτρών βρισκόταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα της Κύθνου, η οποία  καταστράφηκε από τους Οθωμανούς γύρω στα 1570. Στην περιοχή Κεφαλόκαστρου (Ακρωτήρι Κέφαλος) θα δείτε τα ερείπια του κάστρου της Ωριάς, σε εντυπωσιακή τοποθεσία.

Αξίζει επίσης να δείτε τη σκάλα του μεταλλείου, άλλοτε γέφυρα φόρτωσης σιδηρομεταλλευμάτων, στο λιμάνι,το αγροκήπιο, περιοχή πράσινη με ευκαλύπτους και κυπαρίσσια, και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και το εκκλησάκι του Σταυρού.
Επισκεφθείτε ακόμα τον πύργο του Μαζαράκη και το Βρυόκαστρο, την αρχαία πρωτεύουσα της Κύθνου, στην περιοχή της Απόκρισης, 7,5 χλμ Δ.
Εδώ βρίσκεται η διάσημη του νησιού Κολώνα, μαγευτική τοποθεσία με εκτεταμένες αμμουδερές παραλίες. Η ονομασία της οφείλεται στη χαρακτηριστική λουρίδα άμμου που συνδέει το νησάκι του Αγίου Λουκά με την Κύθνο. Στο νησάκι θα δείτε και τα λείψανα αρχαίου οικισμού. Προς την πλευρά της ακτής, σώζονται ίχνη από την αρχαία αγορά της πόλης, η οποία κατοικούνταν μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια. Υπάρχουν λείψανα τείχους, θεμέλια ναών, βωμών και τρία σπήλαια που χρησίμευαν για τη συγκέντρωση νερού.
Επίσης στην περιοχή Ποτάμια, θα κολυμπήσετε σε γραφικές ακρογιαλιές ενώ αξίζει να επισκεφθείτε και τις θαλάσσιες σπηλιές Καβοσπηλιά (βόρεια) και Λεγάμενα (ανατολικά).

Μέριχας

Γραφικός οικισμός και λιμάνι του νησιού χτισμένος σε προστατευμένο όρμο με ωραία αμμουδιά. Αξίζει να δείτε τον Φάρο, στην είσοδο του λιμανιού, το εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων, με την όμορφη θέα προς το λιμάνι ενώ απαραίτητη είναι και η επίσκεψη στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Κύθνου, στον δρόμο προς τη Χώρα, που χρονολογούνται από τον 10ο αι. π.Χ.

Δρυοπίδα

Βρίσκεται στη νότια πλευρά της Κύθνου. Η περιοχή κατοικείται από τα αρχαία χρόνια και διατηρεί την ίδια ονομασία, την οποία οφείλει στους Δρύοπες, τους πρώτους κατοίκους του νησιού. Πρόκειται για έναν πανέμορφο παραδοσιακό οικισμό με μοναδικό χρώμα, καθώς όλα τα σπίτια είναι διώροφα και σκεπασμένα με κεραμίδι. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Μηνά, με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο και το δεσποτικό θρόνο, την εκκλησία της Αγίας Άννας και των Αγίων Αποστόλων, του Αγίου Παντελεήμονα και της Αγίας Τριάδας, με τα όμορφα τέμπλα και τις εικόνες.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το σπήλαιο Καταφύκι, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, για να θαυμάσετε τον πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο. Στο υπαίθριο θέατρο μπορείτε να παρακολουθήσετε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στη Δρυοπίδα μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο καθώς και μικρό Βυζαντινό Μουσείο στην εκκλησία του Αϊ-Γιώργη.

Παναγία Κανάλα

Παραθαλάσσιος οικισμός, χτισμένος γύρω από το μοναδικό πευκοδάσος του νησιού. Η περιοχή πήρε το όνομά της από την ομώνυμη εκκλησία, που είναι η προστάτιδα του νησιού. Ο ναός είναι χτισμένος σε υπέροχη τοποθεσία κι έχει μοναδική αρχιτεκτονική. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα βρέθηκε σε κανάλι και λέγεται ότι είναι έργο του Αποστόλου Λουκά. Η πιθανότερη εκδοχή, όμως, είναι ότι φιλοτεχνήθηκε από τον Κρητικό ζωγράφο Αντώνη Σκορδίλη.

Άγιος Δημήτριος

Ο Άγιος Δημήτριος είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός, που βρίσκεται κοντά στην Παναγία Κανάλα και είναι χτισμένος σε μια πανέμορφη τοποθεσία με καταπληκτικές παραλίες. Επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας της Στρατολάτισσας καθώς και το ξωκλήσι της Αγίας Ειρήνης, με θέα στον οικισμό.
ΜΕ ΠΛΟΙΟ
Η Κύθνος συνδέεται με τον Πειραιά και άλλα λιμάνια του Αιγαίου. Τα συμβατικά πλοία, κάνουν το δρομολόγιο «Πειραιάς – Κύθνος» σε 2,5 ώρες περίπου.Σύνδεση γίνεται και από το λιμάνι του Λαυρίου.

Άλλοι προορισμοί

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ