5 MIN
VISIT GREECE

Στον αφρό της ελληνικής μπίρας

  Η Ελλάδα είναι διάσημη για το ούζο και το τσίπουρό της, για τον πλούσιο αμπελώνα της, τις ποικιλίες και τις διεθνείς διακρίσεις των κρασιών της, ωστόσο εδώ και μερικά χρόνια προσφέρει επιπλέον και αρκετές επιλογές μπίρας από μεγάλες αλλά κυρίως τοπικές ζυθοποιίες με μοναδικό πλούτο γεύσεων, χρωμάτων και αρωμάτων κι έναν «τοπικό» χαρακτήρα που τις καθιστούν αληθινά μοναδικές. Ανάλογα το κέφι και το γούστο σας, η ελληνική ζυθοποιεία προσφέρει μπίρες χαμηλής ζύμωσης (βυθοζύμες), pils, lager, ξανθές επί το πλείστον αλλά και υψηλής ζύμωσης(αφροζύμες), που διακρίνονται από τον πιο σύνθετο γευστικό χαρακτήρα τους και το πιο σκούρο χρώμα, καθώς και weiss συνήθως αφιλτράριστες με χρώμα θολό και πλούσιο αφρό! Ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Ελλάδα και κερδίζοντας ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στη διεθνή αγορά, οι μπίρες αυτές δροσίζουν τα καλοκαίρια μας και συνοδεύουν άριστα τις παραδοσιακές νοστιμιές της ελληνικής κουζίνας κάθε εποχή του χρόνου. Ας τις γνωρίσουμε…     Ο «χάρτης» της ελληνικής μπίρας Μαζί της μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές Ελλήνων από το 1864, όταν πρωτοεμφανίστηκε στην ελληνική αγορά. Δεν είναι άλλη από την ιστορική μπίρα FIX, μια premium lager με απαλή γεύση, ιδανική επιλογή για κάθε στιγμή της ημέρας. Έχει στο ενεργητικό της δεκάδες βραβεύσεις και διακρίσεις με πιο πρόσφατη την βράβευση της Fix Dark με 2 Χρυσά Αστέρια. Η μπίρα Μύθος (lager) πρωτοκυκλοφόρησε το 1997 και έχει έκτοτε κατακτήσει τις καρδιές μας. Διάσημη, λαμπερή ξανθιά, με πλούσιο αφρό και δροσιστική γεύση, είναι φτιαγμένη από εκλεκτές ποικιλίες κριθαριού και λυκίσκου. Έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία και διακρίσεις και σήμερα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ετικέτες στην ελληνική αγορά μπίρας. Μία, ακόμα καταξιωμένη στην ελληνική αγορά μπίρα είναι η Άλφα, ελαφριά lager με λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα και απαλό άρωμα βύνης και μαγιάς, που πίνεται ιδιαίτερα ευχάριστα και ταιριάζει απόλυτα με τις ελληνικές γεύσεις. Πιστή στις μεσογειακές της καταβολές και με μοναδική συνταγή που έχει διακριθεί διεθνώς (Sial D'Or Country), η μπύρα BIOS 5 είναι η πρώτη μπίρα στον κόσμο, η οποία συνδυάζει τον πλούτο 5 δημητριακών (κριθάρι, σιτάρι, σίκαλη, καλαμπόκι και ρύζι), όλα προερχόμενα από την ελληνική γη, προσφέροντας απολαυστική μεστή γεύση που δεν έχετε ξανασυναντήσει σ’ ένα ποτήρι. Στην Πελοπόννησο και το μυθικό Άργος «γεννήθηκε» η ΖΕΟΣ σε μορφή μαύρης weiss, pilsner και lager, ενώ μεσσηνιακής καταγωγής και με τη «γοητεία θεότητας», η Νέδα είναι αυθεντική lager, με κλασική γεύση, πλούσιο άρωμα λυκίσκου κι ελαφρώς πικάντικη, με χρυσαφένιο χρώμα. Καλοκαιρινή, δροσιστική, ευχάριστη συντροφιά στις στιγμές χαλάρωσης στην παραλία, η Blue Island της ελληνικής ζυθοποιίας Αταλάντης αποτελεί την πρώτη καλοκαιρινή μπίρα, ιδανική για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Μάλιστα, τον Μάιο 2013, κατέκτησε τη 2η θέση στην κατηγορία «New Product Innovation of The Year» στον διεθνή διαγωνισμό Canadean's International Beer Strategy Congress που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα. Η Θεσσαλονίκη, με μακρά παράδοση στην παραγωγή μπύρας δεν θα μπορούσε να λείψει. Η Status, γέννημα-θρέμμα της πόλης, είναι η πρώτη ελληνική deluxe μπύρα, την οποία μπορείτε να απολαύσετε σε πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ. Η Βεργίνα, επίσης από τη Βόρεια Ελλάδα, παράγεται σε μορφή lager με πλούσια γεύση, κόκκινη με κεχριμπαρένιο χρώμα και αρώματα εξωτικών φρούτων και weiss με το πλούσιο, φρουτώδες άρωμα, που έχει επιπλέον αποσπάσει και το ασημένιο Μετάλλιο στην κατηγορία «Speciality Wheat Beer» στα The International Brewing Awards, που είναι ο παλαιότερος διεθνής διαγωνισμός μπίρας. Και αν είστε οπαδός των βιολογικών προϊόντων, η μικροζυθοποιία Πειραϊκή έχει φροντίσει για εσάς, με μια φρέσκια βιολογική μπίρα παραδοσιακής ζυθοποίησης, που ζυμώνεται και ωριμάζει σε έξι εβδομάδες. Lager, pils, pale ale, αλλά και μαύρη μπίρα (πάντα με πρώτη ύλη βιολογικής καλλιέργειας) -αναλόγως της εποχής- καλύπτουν σχεδόν όλα τα γούστα των φίλων της μπίρας.     Μπίρες με… νησιωτικό ταμπεραμέντο Νερό, κριθάρι, λυκίσκος και μαγιά και η μπύρα έγινε! Ωστόσο, πολλές ζυθοποιίες μικρής παραγωγής, με έδρα κάποιο ελληνικό νησί, έχοντας έντονη πειραματική διάθεση, προσθέτουν αυθεντικά, αγνά και πρωτότυπα τοπικά υλικά, δημιουργώντας αναπάντεχους συνδυασμούς και εντελώς ξεχωριστές γεύσεις! Απαστερίωτη και αφιλτράριστη η Φρέσκια Μπύρα Chios Fresh Beer blonde ale από τον Κάμπο της Χίου παράγεται από εκλεκτές ποικιλίες βύνης και ολόκληρο λυκίσκο, ενώ το νερό που χρησιμοποιείται προέρχεται από την πηγή Παναγιά Βοήθεια. Η ζύμωση γίνεται αργά, παραδοσιακά χωρίς προσθήκες συντηρητικών ή καταλυτών, γι’ αυτό και διατηρείται μόνο στο ψυγείο! Με διακρίσεις και ιδιαίτερη συνταγή, η εκρηκτική Volkan, αναμειγνύει το σπάνιο σαντορινιό μέλι σταφυλιού με το πολύτιμο κίτρο της Νάξου και το ηφαιστειακό νερό του νησιού, το οποίο φιλτράρεται σε βαλσάτη Σαντορίνης (Lava Rock Filter). Εξάλλου, η περιοχή Μέσα Γωνιά της Σαντορίνης, που είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής κρασιού στο νησί, απέκτησε πρόσφατα και τη μικροζυθοποιία Santorini Brewing Company με εμπορικό σήμα το γαϊδουράκι, ένα σήμα-κατατεθέν του νησιού. Οι μοναδικές «lagered ales» μπίρες της αποτελούν τη «διασταύρωση» των ξεδιψαστικών lager και των μεστών, αρωματικών Ale και εμφιαλώνονται σε μεγαλόπρεπα «italian style» μπουκάλια των 750 ml, με ετικέτες τη yellow donkey, τη red donkey, καθώς και κάποιες εποχιακές special.   Κυκλαδίτικη μπίρα με χαρακτήρα, «φρέσκια» γεύση, απαστερίωτη και αφιλτράριστη, έχει επίσης η Νήσος pilsner από τη Βαγιά της Τήνου δημιουργήθηκε για να είναι σε πλήρη αρμονία με την κυκλαδίτικη γαστρονομία. Με πλούσια και σαγηνευτική γεύση από ελληνικό μέλι ανθέων, η φρέσκια, μη παστεριωμένη μπίρα Septem Sunday’s Honey Golden Ale από την Εύβοια, συγκαταλέγεται στις κορυφαίες εκφράσεις της ελληνικής ζυθοποιίας, έχοντας κατακτήσει μεταξύ άλλων και το Χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό International Beer Challenge. Στον μαγευτικό κόσμο των red ale, η Mary Rose με γεύση φρούτων και καραμέλας, κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στον διαγωνισμό Brussels Beer Challenge και το Αργυρό Μετάλλιο στον διαγωνισμό International Beer Challenge στην κατηγορία αυτή. Παράγεται από υψηλής ποιότητας υλικά στην Εύβοια, στο υπερσύγχρονο μικροζυθοποιείο της Septem Microbreweries. Από τη Χαλκίδα προέρχεται επίσης και η Delphi Beer, σε premium διάθεση, «μεσογειακή», αρωματική και απαστερίωτη ξανθιά, που  εμφανίστηκε πολύ προσφατα στην αγορά. Τέλος, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η κερκυραϊκή μπίρα Ionian Coffee Porter της Corfu beer, που το 2013 επιλέχθηκε ως μία από τις τρεις καλύτερες του κόσμου, στο κορυφαίο διεθνές φεστιβάλ μπύρας της Μ. Βρετανίας International Real Ale Festival.