In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Αρχική  /  Προορισμοί  /  Προορισμοί  /  Ελληνικά νησιά

Ελληνικά νησιά

Μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη!

Τα νησιά αποτελούν κύριο μορφολογικό χαρακτηριστικό του ελληνικού χώρου και συστατικό τμήμα του πολιτισμού και της παράδοσης της χώρας. Η ελληνική επικράτεια περιλαμβάνει 6.000 νησιά και νησίδες διάσπαρτα στα πελάγη του Αιγαίου και του Ιονίου, από τα οποία μόνο τα 227 είναι κατοικημένα. Πρόκειται για φαινόμενο μοναδικό στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το ελληνικό αρχιπέλαγος έχει 7.500 χλμ. ακτών -από τα 16.000 χλμ. που διαθέτει συνολικά  η χώρα- που παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία: παραλίες με μήκος πολλών χιλιομέτρων, μικροί κόλποι και ορμίσκοι, αμμώδεις παραλίες με αμμοθίνες, βοτσαλωτές ακτές, παράκτιες σπηλιές με απόκρημνα βράχια και με τη χαρακτηριστική σκούρα άμμο των ηφαιστιογενών εδαφών, παράκτιοι υγρότοποι. Πολλές από τις ακτές αυτές είναι βραβευμένες από το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες της Ευρώπης» και προσφέρονται όχι μόνο για κολύμπι, αλλά και για καταδύσεις, εξερευνήσεις με μάσκα, θαλάσσιο σκι, ιστιοπλοΐα και windsurfing . 

Στα ελληνικά νησιά αυτά αναπτύχθηκαν μερικοί από τους παλαιότερους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς (Κυκλαδικός, Μινωικός κ.λπ.), γι` αυτό διαθέτουν μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, ξεχωριστή αρχιτεκτονική κληρονομιά και γοητευτικές τοπικές παραδόσεις ενός πολύχρονου και πολυπρόσωπου πολιτισμού. Εξάλλου, σε αυτά είναι συγκεντρωμένο το 58,5% του συνολικού αριθμού των ξενοδοχειακών μονάδων και το 62,6% των ξενοδοχειακών κλινών όλης της χώρας (2003). Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με το εξαιρετικό κλίμα, την ασφάλεια των ελληνικών θαλασσών και τις μικρές αποστάσεις μεταξύ λιμανιών και ακτών, έχουν κάνει τα ελληνικά νησιά διάσημα και εξαιρετικά δημοφιλή στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Τα περισσότερα νησιά βρίσκονται στο χώρο του Αιγαίου πελάγους και χωρίζονται σε επτά συμπλέγματα (από βορρά προς νότο):

  • Νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου Άγιος Ευστράτιος, Θάσος, Ικαρία, Λέσβος, Λήμνος, Οινούσες, Σάμος, Σαμοθράκη, Χίος, Ψαρά
  • Σποράδες: Αλόννησος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος
  • Εύβοια
  • Νησιά Αργοσαρωνικού Αγκίστρι, Αίγινα, Μέθανα, Πόρος, Σαλαμίνα, Σπέτσες, Ύδρα.
  • Κυκλάδες: Σύμπλεγμα 56 νησιών με κυριότερα τα Αμοργός, Ανάφη, Άνδρος, Αντίπαρος, Δήλος, Ίος, Τζια (Κέα), Κίμωλος, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σύρος, Τήνος, Φολέγανδρος και τις «Μικρές Κυκλάδες», που αποτελούνται από τα νησιά Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια και Σχοινούσα
  • Δωδεκάνησα: Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελόριζο, Κως, Λειψοί, Λέρος, Νίσυρος, Πάτμος, Ρόδος, Σύμη, Τήλος, Χάλκη
  • Κρήτη

Στο Ιόνιο Πέλαγος βρίσκεται μόνο ένα νησιωτικό σύμπλεγμα:

  • Ιόνια νησιά: Ζάκυνθος, Ιθάκη, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Παξοί και Κύθηρα που βρίσκονται απέναντι από την Πελοπόννησο, είναι τα μεγαλύτερα από τα νησιά του Ιονίου και αποτελούν τα Επτάνησα. Αντίπαξοι, Αντικύθηρα, Ερεικούσα, Κάλαμος, Καστός, Μαθράκι, Μεγανήσι, Οθωνοί, Σκορπιός, Στροφάδες είναι υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.

Εκτός νησιωτικών συμπλεγμάτων, αλλά με απαράμιλλες φυσικές ομορφιές, είναι τα νησιά Γαύδος, νότια της Κρήτης, Ελαφόνησος, στον Λακωνικό κόλπο και Τριζόνια στον Κορινθιακό κόλπο.

Αποτελέσματα
ΑΤΤΙΚΗΣ
Ύδρα, Αντικύθηρα, Κύθηρα, Μέθανα, Πόρος, Σαλαμίνα, Σπέτσες

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Aρκοί, Xάλκη, Αγαθονήσι, Αγαπημένες αιγαιοπελαγίτικες Χώρες, Αρμάθια, Αστυπάλαια, Γυαλί, Κάλυμνος- το νησί των Σφουγγαράδων, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελλόριζο, Κως, Λέρος, Λειψοί, Πάτμος, Ρόδος, Σύμη! Μικρή αλλά ξεχωριστή, Τέλενδος, Τήλος, Φημισμένα αιγαιοπελαγίτικα χωριά, Ψέριμος

ΕΒΡΟΥ
Σαμοθράκη

ΕΥΒΟΙΑΣ
Σκύρος, Χειμωνιάτικο φως στα ελληνικά νησιά

ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Ζάκυνθος, Στροφάδες

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Νησάκια Συβότων

ΚΑΒΑΛΑΣ
Θάσος

ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Aντίπαξοι, Ερεικούσα, Μαθράκι, Οθωνοί, Παξοί, Χειμωνιάτικο φως στα ελληνικά νησιά

ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
Ιθάκη, Κεφαλονια

ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Mήλος, Άνδρος, Ίος, Αγαπημένες αιγαιοπελαγίτικες Χώρες, Αμοργός, Ανάφη, Ανεμόμυλοι: οι πέτρινοι γίγαντες του Αιγαίου, Αντίπαρος, Απόδραση στα χωριά της Τήνου, Απόδραση στις κοντινές Κυκλάδες, Δονούσα, Ηρακλειά, Θηρασία, Κέα (Τζια), Κίμωλος, Κουφονήσια, Κύθνος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σαντορίνη, Σχοινούσα, Σύρος, Το νησί της Μεγαλόχαρης, Φημισμένα αιγαιοπελαγίτικα χωριά, Φολέγανδρος, Χειμωνιάτικο φως στα ελληνικά νησιά

ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Ελαφόνησος

ΛΕΣΒΟΥ
Άγιος Ευστράτιος, Λέσβος, Λήμνος

ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Η καλλονή του Ιονίου, Μεγανήσι

ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Αλόννησος, Ερημονήσια του Θαλάσσιου Πάρκου, Παλιό Τρίκερι, Σκιάθος, Σκόπελος

ΣΑΜΟΥ
Θύμαινα, Ικαρία, Ικαρία Το νησί των ανατροπών, Φημισμένα αιγαιοπελαγίτικα χωριά, Φούρνοι

ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Αγαπημένες αιγαιοπελαγίτικες Χώρες

ΦΩΚΙΔΑΣ
Τριζόνια

ΧΑΝΙΩΝ
Γαύδος, Ελαφονήσι

ΧΙΟΥ
Οινούσσες, Φημισμένα αιγαιοπελαγίτικα χωριά, Χίος, Ψαρά

ΧΩΡΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΧΕΣΗ
Νησιά ιδανικά για χαλάρωση

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2021.