In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Διονυσιακή υπεροχή της Ελλάδας

Οι σύγχρονοι Έλληνες οινοπαραγωγοί ξέρουν πώς να μετατρέπουν την ευλογία των φυσικών πόρων και την ευλογία της διονυσιακής μας καταγωγής σε καλό κρασί. Ξέρουν πώς να αξιοποιούν τη γη και να μετουσιώνουν τη μαστοριά των αυτοδίδακτων οινοπαραγωγών προγόνων τους σε κρασιά υψηλής ποιότητας. Τόσο υψηλής, που ανάγκασαν διεθνείς οινογνώστες, κριτές, αρθρογράφους και ειδήμονες του κρασιού να παθαίνουν «γλωσσοδέτη» για να προφέρουν σωστά τις μοναδικές ελληνικές ποικιλίες.

New York Times, Decanter, Wine & Spirits, Wine Spectator συγκαταλέγονται στα έντυπα που έχουν πλέξει το εγκώμιο ποικιλιών όπως το Ασσύρτικο, το Μοσχοφίλερο, το Αγιωργίτικο, και το Ξινόμαυρο, χρησιμοποιώντας λέξεις και εκφράσεις όπως «εμπειρία», «συναρπαστικό», «απόλαυση της ανακάλυψης»…

Μιλώντας για τους Ελληνικούς ερυθρούς οίνους στους New York Times, η ιδιοκτήτρια του Corkbuzz Wine Studio Laura Maniec δήλωσε: «Έχω ακριβώς την εντύπωση ότι επισκέπτομαι την Ελλάδα. Είναι πρωτότυπα και αντισυμβατικά, αλλά μέσα στην παράδοσή τους…»

Η Ελλάδα θεωρείται μια από τις ανερχόμενες οινοπαραγωγές χώρες, καθώς διαθέτει μοναδικές, χαρακτηριστικές γηγενείς ποικιλίες στην έντονα ποικιλόμορφη γεωμορφολογία της. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που οι Έλληνες οινοπαραγωγοί επένδυσαν – με μεγάλη μάλιστα επιτυχία - στην εξωστρέφεια του προϊόντος τους.

Την συνταγή της επιτυχίας επιβεβαιώνει και μια επίσκεψη σε αμπελώνες και οινοποιείο στην περιοχή της Νεμέας, στην Πελοπόννησο. Όμως, το ποια είναι αυτή η συνταγή χάνεται στη μέθη που προκαλεί το άρωμα του κρασιού που ωριμάζει στις δεξαμενές και στο δέος που προκαλεί η συλλογή βραβείων και διακρίσεων στο διάδρομο που κτηρίου.

Στα φετινά βραβεία Decanter World Wine Awards, το 72% των ελληνικών κρασιών που συμμετείχαν απέσπασαν κάποιο βραβείο, μεταξύ των οποίων τρία χρυσά (για ερυθρό, λευκό και λευκό γλυκό) και, περίπου, πενήντα ασημένια.

Μέχρι το 2009, γύρω στο 90% της ελληνικής οινοπαραγωγής ικανοποιούσε την εγχώρια ζήτηση. Το 2011 σημειώθηκε μια αύξηση της τάξης του 7,5% στις εξαγωγές, γεγονός που άφησε μεγάλες υποσχέσεις για τη φετινή χρονιά. Ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 13% μέσα στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας. Έτσι, όλο και περισσότερα εστιατόρια σ’ ολόκληρο τον κόσμο συμπεριλαμβάνουν τα ελληνικά κρασιά στον κατάλογό τους.

Ο Σωτήρης Ιωάννου, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οίνου και Αμπέλου, του επίσημου συλλογικού οργάνου του οινοπαραγωγού τομέα, δηλώνει: «Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι ελληνικές εξαγωγές παρουσιάζουν αύξηση». Χαρακτηρίζει, δε, το γεγονός «σημάδι αισιοδοξίας». Και προσθέτει: «Ο ελληνικός αμπελοοινικός τομέας έχει εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο που υποστηρίζεται, πλέον, από έναν εθνικό προϋπολογισμό οινικού μάρκετινγκ, με χρηματοδότηση 7 εκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται από την ΕΕ».

Το ιδανικό μέρος για να γευτείτε τα ελληνικά κρασιά είναι οι μονάδες παραγωγής τους. Πάμπολλα είναι τα οινοποιεία που δέχονται επισκέψεις και προσφέρουν περιήγηση και οινογευσία. Για να τα βρείτε, συμβουλευτείτε την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Οίνου και Αμπέλου και τους News Wines of Greece.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του ΕΟΤ.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2017.