Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΠΑΛΑΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Περιήγηση στο Καϊμάκτσαλαν

Στην Ορεινή Πέλλα η ποίηση της φύσης είναι ακόμα ζωντανή!

Η ευρύτερη περιοχή γύρω από το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν κρύβει φυσικές ομορφιές άγνωστες στο ευρύ κοινό. Το Μαύρο Δάσος, το φαράγγι Ράμνο Μπορ, ο υδροβιότοπος Άγρα-Βρυττών-Νησίου, η λίμνη Βεγορίτιδα αποτελούν συναρπαστικές επιλογές για κάθε επισκέπτη της περιοχής που δεν πρέπει να παραλείψει να αξιοποιήσει.

Σε κοντινή απόσταση από το χιονοδρομικό, στις ανατολικές πλαγιές του όρους Βόρας αναπτύσσεται το περίφημο Μαύρο Δάσος, εξαιρετικά πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα. Το Μαύρο Δάσος είναι ιδανικό για πεζοπορία ή ποδηλασία βουνού• με τη βοήθεια οδηγών από την περιοχή αξίζει να περιπλανηθείτε μέσα στα έλατα και τις οξιές σε μια περιήγηση ασύγκριτης ομορφιάς.

Κοντά στη λουτρόπολη του Λουτρακίου Αριδαίας βρίσκεται το μαγευτικό φαράγγι Ράμνο Μπορ («Ίσιο Πεύκο»), το οποίο διαρρέει το ρέμα του Αγ. Νικολάου ή Θερμοπόταμος. Πρόκειται για μια ειδυλλιακή κατάφυτη τοποθεσία που προσφέρεται για εκδρομές και σπορ του βουνού (rafting, ποδήλατο βουνού, canyoning).

Μην παραλείψετε να διασχίσετε το φαράγγι με τη μοναδική ομορφιά, καθώς και να εξερευνήσετε το σύμπλεγμα των 15 σπηλαίων που ανακαλύφτηκε πρόσφατα στην περιοχή, ένα σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα σπηλαιολογικό πάρκο. Στα highlights της διαδρομής οι μικροί καταρράκτες που σχηματίζονται και προσδίδουν απαράμιλλη ομορφιά στο τοπίο.

Ένας μικρός θησαυρός της φύσης κρύβεται κοντά στην πόλη της Έδεσσας (6 χλμ Δ), ο υδροβιότοπος Άγρα-Βρυττών-Νησίου. Περιοχή με εξαιρετικό οικολογικό ενδιαφέρον αποτελεί προστατευόμενο υγρότοπο και έχει ως πυρήνα της τη λίμνη του Άγρα, έκτασης 5.972 στρεμμάτων, η οποία ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Μακεδονομάχου Τέλλου Άγρα. Μια οργανωμένη περιήγηση με βάρκα δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να μυηθεί στα μυστικά της λίμνης, να παρατηρήσει από κοντά την πλούσια ορνιθοπανίδα που φιλοξενεί και την υδρόβια βλάστηση που δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για το φώλιασμα και την αναπαραγωγή των πουλιών της περιοχής.

Στη δυτική πλευρά του όρους Βόρας, στα όρια με το νομό Φλώρινας, απλώνεται σε ένα υψίπεδο (υψόμετρο 600 μ.) μία από τις ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας, η λίμνη Βεγορίτιδα. Πρόκειται για τη δεύτερη σε μέγεθος λίμνη της χώρας (72 τ.χλμ.) και αυτή με το μεγαλύτερο βάθος (80 μ.), όπου έχουν το καταφύγιό τους περισσότερα από 160 είδη πουλιών και 11 είδη ψαριών. Σημαντικό παραθεριστικό κέντρο της περιοχής, ήδη από τη δεκαετία του ’60, προσφέρει στους επισκέπτες μια σειρά από δράσεις που σέβονται το οικοσύστημα της λίμνης, όπως κωπηλασία, κανό-καγιάκ, kite surf, wind surfing και bird watching, ιστιοπλοΐα και, φυσικά, κολύμπι στα υπέροχα νερά της. Συναρπαστική εμπειρία είναι ο γύρος της Βεγορίτιδας με την περιήγηση στα παραλίμνια χωριά Άρνισσα, Περαία, Άγιος Παντελεήμονας, ονομαστά για τη φιλοξενία των κατοίκων τους και την τοπική κουζίνα τους.

Σχετικές εμπερίες

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΟΛΕΣ