Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα

Βουνά

Η Ελλάδα είναι κατ’ εξοχήν ορεινή χώρα με περισσότερα από 300 μεγαλύτερα ή μικρότερα βουνά στην επικράτειά της. Σημαντικότερος ελληνικός ορεινός άξονας είναι η oρoσειρά της Πίνδου, πoυ σχηματίζει τη «ραχοκοκαλιά» της ηπειρωτικής χώρας και έχει ως φυσική συνέχεια τα βουνά της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Επιπλέον, τα περισσότερα νησιά είναι, στην πραγματικότητα, οι βουνοκορφές της καταποντισμένης Αιγηίδος, πoυ κάποτε συνέδεε την ηπειρωτική Ελλάδα με τη Μικρά Ασία.

Τα ελληνικά βουνά χαρακτηρίζονται από την ποικιλομορφία τους, τα σπάνια τοπία και τα μοναδικά δάση τους, μερικά από τα οποία είναι από τα παλαιότερα φυσικά δάση της Ευρώπης. Λόγω του απαράμιλλου φυσικού τους πλούτου σε χλωρίδα και πανίδα, πολλά από αυτά προστατεύονται ως Εθνικοί Δρυμοί, ενώ παράλληλα, τις τελευταίες δεκαετίες, με τις υποδομές που δημιουργήθηκαν, αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για όσους θέλουν να απολαύσουν δραστηριότητες χειμερινού και ορεινού τουρισμού.

Κορυφή βραχώδους βουνού και πιο κοντά μικρό καταφύγιο στο φως του δειλινού.

Βουνά στην Ελλάδα

Πήλιο ΠΗΛΙΟ
Περιήγηση στο Καϊμάκτσαλαν ΠΑΛΑΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Πάρνηθα ΑΘΗΝΑ
Ψηλορείτης ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ
Κυκλική και βραχώδης κορυφή βουνού με λίγα χιόνια και χαρακτηριστικά ζωνάρια.
Όλυμπος ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Τo ψηλότερο βουνό της χώρας είναι o φημισμένος από την ελληνική μυθολογία Όλυμπος, στη Μακεδονία, πoυ φτάνει τα 2.917 μέτρα (κορυφή Μύτικας), ενώ περίπου 40 ορεινά συγκροτήματα, σ’ όλη τη χώρα, υπερβαίνουν σε υψόμετρο τα 2.000 μέτρα.