Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΑΘΗΝΑ

Πάρνηθα

Περιήγηση στο ψηλότερο βουνό της Αττικής.

Ιδανικός τόπος περιήγησης για τους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας σε βουνό, τους συλλέκτες βοτάνων αλλά και τους φίλους των τυχερών παιχνιδιών. Όλοι βρίσκουν κάτι που να τους ευχαριστεί στο βουνό της Πάρνηθας, το υψηλότερο βουνό της Αττικής (1.400 μ.) και ένα από τα γοητευτικότερα της Ελλάδας.

Βρίσκεται 30 χλμ. ΒΔ της Αθήνας και στον τεράστιο πευκόφυτο Εθνικό Δρυμό που εκτείνεται σε περισσότερα από 300 τ.χ., ζουν περίπου 30 είδη θηλαστικών (ελάφια, λαγοί, αλεπούδες κ.α.) και 120 είδη πτηνών (πολλά από τα οποία είναι ενδημικά), ενώ υπάρχουν περίπου 800 διαφορετικά είδη βοτάνων και φυτών (καλύπτουν το 17% της χλωρίδας της χώρας). Εκεί, μπορείτε να περπατήσετε σε εκατοντάδες μονοπάτια και να εξερευνήσετε δεκάδες μικρές σπηλιές.

Μπορείτε να περπατήσετε σε εκατοντάδες μονοπάτια, να κάνετε mountain bike σε σηματοδοτημένες διαδρομές στην περιοχή Αγίου Μερκουρίου, να εξερευνήσετε δεκάδες μικρές σπηλιές και να επισκεφθείτε πολλές όμορφες εκκλησίες και μοναστήρια (Αγία Τριάδα, Μονή Κλειστών, Μονή Αγίου Κυπριανού κ.α.).

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο τραγοπόδαρος θεός Πάνας συνήθιζε να έρχεται στην Πάρνηθα αρκετά συχνά για να παίξει μουσική και να χορέψει μέσα στο δάσος. Η Πάρνηθα κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά τη μυκηναϊκή περίοδο και αποτελούσε πάντα σημείο-κλειδί για την άμυνα της Αττικής, καθώς ήταν το πλέον οχυρωμένο βουνό της αρχαίας Ελλάδας.

Δάσος της Μόλας, Πάρνηθα

Στις θέσεις Μπάφι (υψ. 1.160 μ.) και Φλαμπούρι (υψ. 1.158 μ.) λειτουργούν ορεινά καταφύγια χωρητικότητας 50 ατόμων το καθένα, ενώ το βουνό προσφέρεται και για τους λάτρεις της αναρρίχησης (θέσεις «Άρμα», «Κατέβασμα Γκούρας», «Φλαμπούρι», «Κορακοφωλιά» και «Μεγάλο Αρμένι»).
Ακόμα, μπορεί κανείς να επισκεφτεί το πολυτελές ξενοδοχείο «Mont Parnes» και να δοκιμάσει την τύχη του στο Καζίνο.

Τι να δείτε:

Φρούριο Φυλής. Βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές του βουνού. Κατασκευάστηκε τον 4ο αι. π.χ. σε καίρια θέση με εξαιρετική θέα, αντικαθιστώντας παλαιότερο σε κοντινή απόσταση. ΝΑ του φρουρίου, κατά μήκος του δρόμου που οδηγούσε στην Αθήνα, διακρίνονται ίχνη από τροχούς αμαξών πάνω στον βράχο.

Σπήλαιο Πανός. Βρίσκεται κοντά στο Φρούριο Φυλής και η πρόσβαση σ’ αυτό γίνεται μέσω ρέματος με ανάβαση σε δυσπρόσιτη πλαγιά. Πήρε το όνομά του από τη λατρεία στην περιοχή των Νυμφών και του Πάνα και σε αυτό βρέθηκαν περίπου 2.000 λυχνάρια! Αποτελείται από δύο θαλάμους, έχει πλούσιο σταλαγμιτικό και σταλακτιτικό διάκοσμο, ενώ διακρίνονται και λαξευμένες από την αρχαιότητα υποδοχές για τοποθέτηση των αναθημάτων.

Πώς να πάτε. Εάν χρησιμοποιήσετε το δικό σας αυτοκίνητο, ακολουθήστε την Εθνική οδό προς Λαμία και στρίψτε αριστερά στην έξοδο με την ένδειξη Πάρνηθα. Ο δρόμος, που οδηγεί στην κορυφή, προσφέρει μια γραφική διαδρομή, ωστόσο έχει πολλές στροφές. Εάν θέλετε να τον αποφύγετε, αφήστε το αυτοκίνητό σας στους πρόποδες του βουνού και χρησιμοποιείστε το τελεφερίκ.

Σχετικές εμπερίες

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΟΛΕΣ