Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Δρακόλιμνη του Σμόλικα

Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.200 μ. στο δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, τον Σμόλικα, και έχει έκταση 3-4 στρ., περίμετρο γύρω στα 380 ανθρώπινα βήματα, αλλά και μεγάλο βάθος. Αυτό που την χαρακτηρίζει και την καθιστά ξεχωριστή είναι το μοναδικό της σχήμα, αυτό της καρδιάς και το έντονο γαλάζιο χρώμα. Για το λόγο αυτό, στα βλάχικα ονομάζεται «Λάκου-Βίνιτου», δηλαδή γαλάζια λίμνη!

Η ομορφιά που αναδύεται από τα νερά της μάς προτρέπει για ένα σύντομο μπάνιο στα κρυστάλλινα, αλλά κυριολεκτικά παγωμένα νερά της, ενώ η χλωρίδα της, -βιόλες, ορχιδέες, αγριομενεξέδες, σαξιφράγκες και κρίνοι στις παραλίμνιες περιοχές- σίγουρα θα σας μαγέψει!

Με αφετηρία τα χωριά Πάδες, Παλιοσέλι, Σαμαρίνα και Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο). Κατά τη διαδρομή σας, θα διασχίσετε ένα από τα ομορφότερα πεζοπορικά μονοπάτια της Ελλάδας με πανέμορφα δάση μαύρου πεύκου, οξιάς, έλατου και ρόμπολου (λευκή πεύκη).

ΜΥΘΟΣ


Είναι αντίστοιχος με το μύθο της δρακόλιμνης της Τύμφης με τη διαφορά ότι νικητής βγήκε ο δράκος του Σμόλικα, ενώ το αντίθετο υποστηρίζουν στην περιοχή της Τύμφης. Ο δράκος του Σμόλικα νίκησε με τέχνασμα, διότι δεν πετούσε βράχια όπως εκείνος της Τύμφης αλλά μεγάλους σβώλους από αλάτι, τους οποίους κατάπινε ο αντίπαλός του και έτσι, φοβερά διψασμένος, ήπιε τόσο πολύ νερό που πέθανε.

Η Δρακόλιμνη του Σμόλικα, Μ. Ζέρβας www.anevenontas.gr