Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΠΑΤΡΑ

Τεντούρα

Η μαύρη καλλονή από την Πάτρα

Η γνωστή στους Πατρινούς «μοσχοβολήθρα», αποτελεί πλέον ένα από τα πιο διάσημα λικέρ. Με ρίζες από την εποχή της Ενετοκρατίας, το σήμα κατατεθέν ποτό της Πάτρας, κλείνει μοναδικά ένα καλό γεύμα σαν χωνευτικό ηδύποτο.

Χαρακτηρίζεται από τα αρωματικά συστατικά του γαρίφαλου και της κανέλας και παρασκευάζεται με ιδιαίτερο παραδοσιακό τρόπο στην ευρύτερη περιοχή των Πατρών από τα μέσα του 19ου αιώνα.  Έχει πολύ γλυκιά, ευχάριστη γεύση, και σκούρο χρώμα. Πίνεται σκέτη, με πάγο σαν απεριτίφ, ή σαν χωνευτικό μετά το φαγητό λόγω των συστατικών της. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική σαν αρωματικό, στα φαγητά, στα γλυκά, στον καφέ και σε κοκτέιλ ποτών. 

Τα υλικά της; Γαρίφαλο, κανέλλα, μοσχοκάρυδο, κίτρο και μανταρίνι, αναμειγνύονται με αλκοόλ και μετά από μερικές εβδομάδες προσθέτεται σιρόπι καραμέλας και το μίγμα διαλύεται με νερό. Ως βάση αλκοοόλ συνιστάσται το τσίπουρο, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε και με βότκα.

Δύο περίπου μήνες θα μας δώσουν το υπέροχο βαθύ καφέ χρώμα και το άρωμα της τεντούρας. Πιείτε τη ακόμα και παγωμένη, προσθέτοντας μικρά κομμάτια πάγου, επάνω σε παγωτό, ή απολαύστε τη μέσα στον καφέ σας!