Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα

Αποστάγματα & Ποτά

Στον ελληνικό χώρο, είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη είναι και η τέχνη της παραγωγής αποσταγμάτων. Το ούζο, το τσίπουρο, η ρακή, αυτά τα διάφανα, δυνατά ποτά που μοσχοβολούν, είναι το σήμα κατατεθέν της ελληνικής γιορτής. Τα παραδοσιακά αποστακτήρια και οι σύγχρονες μονάδες συνεχίζουν μια προγονική παράδοση, με γνώση και αφοσίωση. Ιδιαίτερα αρώματα και ελαφρές διαφοροποιήσεις στην απόσταξη, δημιουργούν τον ξεχωριστό χαρακτήρα κάθε περιοχής. Το γλυκόπιοτο ούζο της Μυτιλήνης, το πιο έντονο ούζο της Μακεδονίας, η αρωματική ρακή της Κρήτης, το ούζο και το τσίπουρο του Τιρνάβου, είναι λεπτές αποχρώσεις του διάφανου και του κρυστάλλινου. Η ποιότητα όλων είναι εξαιρετική και απομένει στη διάθεση της στιγμής να επιλέξει κάποιος ποιο είναι αυτό που του ταιριάζει καλύτερα.

Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της ελληνικής γεύσης, συγκαταλέγονται και τα τοπικά, παραδοσιακά ηδύποτα - λικέρ. Προϊόντα όπως τριαντάφυλλο, κράνα, δαμάσκηνο, μέντα, μαστίχα, καρυδάκι, αλλά και πολλά άλλα, «δανείζουν» το άρωμα και τη γεύση τους στο οινόπνευμα με συναρπαστικά αποτελέσματα. Γνωστότερα από αυτά είναι η μαστίχα Χίου, από το γνωστό μαστιχόδεντρο που φύεται αποκλειστικά στο νότιο μέρος του νησιού, το Κίτρο Νάξου, το Κουμ Κουάτ, το «χρυσό πορτοκάλι» όπως λέγεται της Κέρκυρας, η πατρινή αρωματική Τεντούρα, από απόσταγμα κανέλλας και γαρίφαλου, που σύμφωνα με την παράδοση η προέλευση της ανάγεται στον 15ο αι., ενώ οι παλαιοί την ονόμαζαν μοσχοβολήθρα», λόγω του έντονου αρώματός της, και έχει χρήση κυρίως χωνευτικού ποτού, μετά από ένα καλό γεύμα.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, ο τομέας παραγωγής μπίρας στην Ελλάδα αναπτύσσεται διαρκώς, καθώς ολοένα και περισσότεροι νέοι επιχειρηματίες και παραγωγοί στρέφονται σε αυτόν τον κλάδο. Έτσι, δίπλα στις παλιότερες μεγάλες βιομηχανίες εμφανίζονται νέες μικρότερες ζυθοποιίες, που με μεράκι και βαθιά γνώση εμπλουτίζουν την ελληνική παραγωγή με εξαιρετικές ετικέτες, οι οποίες μπορούν να ικανοποιήσουν τις γευστικές απαιτήσεις και του πλέον φανατικού φίλου του ποτού. Ξανθές, μαύρες, κόκκινες και καστανές, όλες υπέροχες και πάντα διατηρώντας ένα τοπικό χαρακτήρα, που τις κάνει ξεχωριστές. Εσείς δεν έχετε παρά να τις δοκιμάσετε…

Ελληνικά Ποτά

Σχεδόν κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει να υπερηφανεύεται για τη δική της εκδοχή των εκλεκτών αποσταγμάτων.