Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Εκθέματα από παιδικές ζωγραφιές και κατασκευές σπιτιών
Χ. Κακαρούχας
ΑΘΗΝΑ

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης είναι ένα πρωτοποριακό Μουσείο, από τα ελάχιστα στον κόσμο που εκθέτουν έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 5 έως 14 ετών. Απευθύνεται στα παιδιά και στους ενήλικες, γονείς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, και επιδιώκει τη συνεργασία με επιστήμονες, ερευνητές, και όσους ενδιαφέρονται για την παιδική τέχνη.

Η επικέντρωση στην εκπαίδευση μέσω της τέχνης, η εμπειρία 18 χρόνων λειτουργίας υπηρετώντας βασικές αρχές που πηγάζουν, εστιάζουν και απευθύνονται αποκλειστικά στο παιδί χρησιμοποιώντας τη γλώσσα των εικαστικών, διαφοροποιούν το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης από τους υπόλοιπους φορείς που απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

Aπό το 1994 έτος ίδρυσής του, έχει θέση ως σκοπό τη μελέτη και προβολή της μοναδικότητας της παιδικής τέχνης, την αισθητική καλλιέργεια των παιδιών, την ανταλλαγή εκθέσεων και τη συνεργασία με επιστήμονες και φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό που ενδιαφέρονται για την παιδική τέχνη. Από το ξεκίνημά του το Μουσείο προβάλει την παιδική τέχνη στην Ελλάδα και διεθνώς.

Οι συλλογές του Μουσείου εμπλουτίζονται κάθε χρόνο. Περιλαμβάνουν 7.000 έργα απ’ όλη την Ελλάδα, βραβευμένα σε Διαγωνισμούς Παιδικής Ζωγραφικής που οργανώνει το Μουσείο και συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις, έργα από τα Εικαστικά Εργαστήρια για παιδιά και άτομα με αναπηρίες που πραγματοποιούνται στο χώρο του, παιχνίδια με άχρηστα υλικά παιδιών της Αφρικής, έργα παιδιών της Κατοχής και τα πρώτα δείγματα εικαστικής απεικόνισης έμψυχης μορφής των παιδιών της φυλής των Καλάς.

Αντλώντας από τις συλλογές του, το Μουσείο ανανεώνει τις εκθέσεις στο χώρο του τακτικά, αναδεικνύοντας διάφορες θεματικές ενότητες.

Στις διαδραστικές γωνιές των εκθέσεων του Μουσείου, ειδικά σχεδιασμένες δίγλωσσες δραστηριότητες από το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Μουσείου, προτείνουν την εξερεύνηση των εκθεμάτων σε επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, το Εκπαιδευτικό Τμήμα του πραγματοποιεί καθημερινά σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα, για παιδιά νηπιαγωγείου και μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού, ενώ παράλληλα η εκπαιδευτική δράση «Το Μουσείο πηγαίνει στο Σχολείο» μεταφέρεται στο περιβάλλον της τάξης των δημόσιων δημοτικών σχολείων του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας.

Σκοπός του Μουσείου, τόσο με τις εκθέσεις όσο και με τα σχολικά προγράμματα που πραγματοποιεί, είναι να προσφέρει μια διαφορετική εκπαιδευτική προσέγγιση, ένα πρότυπο συνεργασίας Μουσείου-Σχολείου, μέσω της παιδικής τέχνης.

Παιδιά 5-12 ετών, συμμετέχουν σε εβδομαδιαία δίωρα εικαστικά εργαστήρια με διάρκεια ενός ή οκτώ μηνών ή εορταστικά την περίοδο διακοπών. Αυτοτελή εργαστήρια απευθύνονται σε οικογένειες με παιδιά 2,5-4 ετών με αφορμή συνεργασίες και στιγμές στην ιστορία της τέχνης. Όλα τα εικαστικά εργαστήρια του Μουσείου πραγματοποιούνται από στελέχη ειδικά καταρτισμένα σε θέματα τέχνης.

Το Μουσείο δανείζει μουσειοσκευές-κινητά εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία της περιφέρειας, οργανώνει σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και συμμετέχει σε ημερίδες. Το 2005 το Μουσείο οργάνωσε το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο, στην Ελλάδα με θέμα τη Παιδική Τέχνη.

Στο πωλητήριο του Μουσείο διατίθενται αποκλειστικά λευκώματα, παιχνίδια τέχνης, κάρτες, αφίσες και αναμνηστικά μικροαντικείμενα τέχνης με έργα από τις συλλογές του. Οι εκδόσεις του Μουσείου μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως εκπαιδευτικό υλικό.