Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Άποψη από το εσωτερικό του μουσείου όπου εκτίθενται πίνακες ζωγραφικής σύγχρονης τέχνης
Μουσείο Γουλανδρή Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου
ΑΝΔΡΟΣ

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου

Η συλλογή που κληροδότησε στη γενέτειρά του, την Άνδρο, ο Μιχάλης Τόμπρος στάθηκε η γενέθλια στιγμή του μουσείου του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, που από το 1979 (και ακόμη περισσότερο από το 1986, που εγκαινιάστηκε η νέα πτέρυγα) πρωταγωνιστεί στα κυκλαδίτικα καλλιτεχνικά δρώμενα.
Η μόνιμη συλλογή του μουσείου, εστιασμένη στη μοντέρνα τέχνη και εμπλουτισμένη από την προσωπική συλλογή των ιδρυτών του, φέρνει στο νησί επισκέπτες από την Ελλάδα και τον κόσμο. Οι περιοδικές του εκθέσεις, που ετοιμάζουν με γνώση και αγάπη οι άνθρωποί του κάθε καλοκαίρι, είναι συγχρόνως μουσειογραφικές δηλώσεις και συλλεκτικές αισθητικές εμπειρίες.

Ήδη το 1987, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την πρώτη μεγάλη έκθεση διεθνούς απήχησης στη νεόδμητη τότε Νέα Πτέρυγα. Τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν σημαντικότατες περιοδικές εκθέσεις με έργα καλλιτεχνών που σημάδεψαν τον 19ο και τον 20ό αιώνα, όπως Matisse, Kandinsky, Balthus, Giacometti, Klee, Chagall, de Chirico, Rodin, Picasso, Braque, Mirό, Toulouse-Lautrec κ.ά.

Με διεθνή προσανατολισμό εξ ορισμού, το μουσείο είναι και διεθνώς διακεκριμένο για την ένταξή του στον περιβάλλοντα χώρο (στον διαγωνισμό The International Garden and Greenery Exposition, Οσάκα Ιαπωνίας, 1990). Συνομιλώντας, μέσω των κτιρίων του και των εξωτερικών του χώρων, με τις γλυπτικές και ζωγραφικές αξίες της γειτονιάς του, δεν αφήνει χώρο ούτε στο παρωχημένο ούτε στο επιθετικό. Το μυστικό που του δίνει, από μέσα και απ’ έξω, τη φιλόξενη αύρα του είναι η προσεκτικά μετρημένη ανθρώπινη κλίμακα, σε κάθε επίπεδο, από τον αριθμό των έργων που παρουσιάζονται μέχρι το φως, τους όγκους και τον βηματισμό των χώρων του.

Ένα τουλάχιστον Σαββατοκύριακο στη Χώρα της Άνδρου ή έστω μια μονοήμερη εκδρομή έχουν γίνει εδώ και χρόνια απαραίτητη ιεροτελεστία του ελληνικού καλοκαιριού για πολλούς φιλότεχνους. Τα τελευταία χρόνια, το μουσείο, μετά την επίσκεψή τους, τους κρατά λίγο ακόμη, τρατάροντάς τους στο δώμα σπιτικά γλυκά με θέα το αιγαιοπελαγίτικο μπλε. 

Με τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει το μουσείο, τις εκδόσεις που κυκλοφορεί και τη συνεχή του μέριμνα για εμπλουτισμό της συλλογής του, προτείνει ένα είδος αισθητικής παιδείας, όπου η συνέπεια συναντά την ευκαμψία και η ανήσυχη προοπτική συνοδεύει το στέρεο πάτημα.

Στην αίθουσα προβολών ο επισκέπτης ολοκληρώνει την επαφή του με τα πρωτότυπα έργα ταξιδεύοντας στον χρόνο, συγκρίνοντας εποχές και τάσεις, βαθαίνοντας την οπτική του. Στη βιβλιοθήκη και το αναγνωστήριο ο μελετητής και ο ερασιτέχνης που δεν βιάζεται έχουν την ευκαιρία να εγκύψουν με ησυχία στη βιβλιογραφία ή απλώς να βυθιστούν στη μαγεία των βιβλίων τέχνης.

Το Δώμα της Νέας Πτέρυγας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, έκτασης 180 τμ., με απρόσκοπτη θέα στο Αιγαίο, βλέπει στην γραφική παραλία του Νειμποριού, στον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου και στο παρεκκλήσι της Αγίας Θαλασσινής. Είναι ένας ιδανικός χώρος για να φιλοξενήσει κοινωνικές εκδηλώσεις και cocktail party, που συνδυάζονται όμορφα με μία ξενάγηση στο Μουσείο.