Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Μουσείο Βυρσοδεψίας Σάμου
ΣΑΜΟΣ

Μουσείο Βυρσοδεψίας

Το Μουσείο Βυρσοδεψίας, είναι μοναδικό στην Ελλάδα και βρίσκεται στη Σάμο.

Στεγάζεται σε ένα παλιό πέτρινο ταμπάκικο (βυρσοδεψείο) στο Καρλόβασι. Η Σάμος διακρίθηκε στην κατεργασία των σολοδερμάτων. Τα πρώτα μικρά οικοτεχνικά ταμπάκικα εμφανίζονται στη Σάμο στο λιμάνι του Βαθέος, στην ομώνυμη συνοικία. Δεν ευημέρησαν όμως, ίσως λόγω της όχλησης που δημιουργούσαν. Έτσι, η δραστηριότητα άνθισε στο Καρλόβασι το τελευταίο τέταρτο του 19ου αι. και έπαιξε σημαντικό ρόλο ως το 1950, όταν άρχισε η φθίνουσα πορεία μέχρι την οριστική λήξη, με το τέλος του 20ου αι.

Χάρη και στα εμπορικά προνόμια που διέθετε η Σάμος πριν την ένωση της με την Ελλάδα (έλλειψη δασμών), τα σαμιακά δέρματα εξάγονται σε πολλά μέρη του κόσμου, και τα βυρσοδεψεία ακμάζουν περίπου ως το 1930. Από εκεί και μετά, μην μπορώντας να ανταγωνιστούν τις μεγάλες βιομηχανίες, αργοσβήνουν και τελικά εξαφανίζονται. 

Σήμερα απομένουν μόνο τα κουφάρια των κτηρίων και το μουσείο Βυρσοδεψίας για να θυμίζουν μια άλλη εποχή, μια εποχή για την οποία αξίζει να μάθετε.

 
Επίσκεψη στο Μουσείο

Κατά την επίσκεψή σας στο Μουσείο θα δείτε μεταξύ άλλων τα εργαλεία, τα μηχανήματα και τις μεθόδους επεξεργασίας των δερμάτων αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό και χάρτη με τα βυρσοδεψεία που βρίσκονταν στη Σάμο κατά τον 2o αιώνα.

© Μουσείο Βυρσοδεψίας Σάμου

© Μουσείο Βυρσοδεψίας Σάμου

© Μουσείο Βυρσοδεψίας Σάμου

© Μουσείο Βυρσοδεψίας Σάμου

© Μουσείο Βυρσοδεψίας Σάμου

© Μουσείο Βυρσοδεψίας Σάμου

© Μουσείο Βυρσοδεψίας Σάμου

Μάθετε πώς ακριβώς λειτουργούσε μια από τις πάνω από 50 επιχειρήσεις κατεργασίας δέρματος που υπήρχαν στη Σάμο από τα μέσα του 19ου αιώνα. Μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου, θα κατανοήσετε τα χρόνια της ευημερίας του νησιού, μέσω της βυρσοδεψίας, που διήρκεσε από την εποχή της Σαμιακής Ηγεμονίας μέχρι το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αλλά και για την πλήρη φυτική δέψη που εφάρμοζαν τα Καρλοβασίτικα βυρσοδεψεία για την κατασκευή σολοδερμάτων την εποχή της ακμής τους.