Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΣΥΡΟΣ

Μουσείο κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης

Σε ένα μικρό στενό, χαμένο μέσα στην Ερμούπολη, κρύβεται ένα από τα 68 συνολικά εργοστάσια που διέθετε κάποτε η πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Πρόκειται για το εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Ζησιμάτου, που έχει παραμείνει όπως ήταν την ημέρα που έκλεισε. Μια μοναδική περίπτωση διασωθέντος δείγματος βιομηχανικής κληρονομιάς της Σύρου και της Ελλάδας. Ο χώρος, μετά από αρκετά χρόνια επίμονων εργασιών, έχει αποκατασταθεί, και προσφέρεται στον επισκέπτη για ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο. Εκεί, περνώντας την παλιά πόρτα ανακαλύπτει κανείς όλες τις άγνωστες πτυχές της λειτουργίας του εργοστάσιου, τη ζωή των εργατών και μαθαίνει για το θαύμα της κλωστοϋφαντουργίας που άνθισε στην Ερμούπολη και διήρκησε 140 χρόνια. Η βιωματική εμπειρία ξεκινάει με ένα φανάρι στο χέρι.

Ο ξεναγός υποδέχεται και μεταφέρει τους επισκέπτες στο παρελθόν μέσα από μια ιστορική αφήγηση βασισμένη στις αληθινές μαρτυρίες 40 εργαζομένων του εργοστασίου. Η περιήγηση στους χώρους εργασίας ενεργοποιεί τις αισθήσεις μέσα από οπτικοακουστικά και άλλα μέσα: από τη λειτουργία της παλιάς πετρελαιομηχανής στο βαφείο, από τον ήχο των ραπτομηχανών που γαζώνουν, από τη θέα των νημάτων που κρέμονται αγέρωχα πάνω από τις μηχανές περιμένοντάς τες να ενεργοποιηθούν, από τη μυρωδιά των αντικειμένων που παρέμειναν ακίνητα στο πέρασμα του χρόνου.