Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΠΙΟΠ
ΧΙΟΣ

Μουσείο Μαστίχας Χίου

Μια πραγματική κιβωτός παράδοσης, για να γνωρίσετε την παραδοσιακή μαστιχοκαλλιέργεια, που έχει ενταχθεί στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.


Στα Μαστιχοχώρια, ένα μεσαιωνικό σύμπλεγμα οικισμών του 14ου αιώνα, θα ανακαλύψετε το διασημότερο προϊόν του νησιού, ξακουστό στα πέρατα του κόσμου: τη μαστίχα Χίου. Ακόμη και σήμερα, όλες οι εργασίες συγκομιδής από τον κορμό του μαστιχόδεντρου, καθαρισμού και επεξεργασίας της γίνονται με το χέρι, ενώ πλέον χρησιμοποιείται στην ιατροφαρμακευτική, τη χειρουργική, την οδοντιατρική αλλά και την κοσμετολογία.

Εδώ λοιπόν, κοντά στο Πυργί, ορθώνεται το Μουσείο Μαστίχας Χίου, μια πραγματική κιβωτός παράδοσης, όπου ξεδιπλώνεται όλη η ιστορία των πιο αρωματικών δακρύων της οικουμένης! Το εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα, πλήρως εναρμονισμένο με το περιβάλλον, αναπτύσσεται σε έκταση 3.270 τ.μ., ενώ είναι χτισμένο σε 12 στρέμματα γης από τα οποία τα 5 είναι μαστιχώνας.

Στόχος του μουσείου είναι η ανάδειξη της παραγωγικής ιστορίας της καλλιέργειας και της επεξεργασίας της μαστίχας, την οποία εντάσσει στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου. Μέσα από το πρίσμα της εγγραφής από την UNESCO της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, το 2014, έμφαση δίνεται στη διαχρονία και την αειφορία του χιώτικου αυτού προϊόντος.

Περιήγηση στο Μουσείο

Η μόνιμη έκθεση πραγματεύεται τη μαστίχα Χίου ως μοναδικό φυσικό προϊόν. Στην εισαγωγή, μαθαίνουμε για το σχίνο της ποικιλίας Pistacia lentiscus Chia και τη μαστίχα, τη ρητίνη που το 2015 αναγνωρίστηκε ως φυσικό φάρμακο. Στην πρώτη ενότητα ανακαλύπτουμε την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας. Στη δεύτερη ενότητα παρατηρούμε πώς η διαχείριση της μαστίχας ιστορικά διαμόρφωσε το αγροτικό και οικισμένο τοπίο της νότιας Χίου και των Μαστιχοχωρίων.

Στην τρίτη ενότητα ενημερωνόμαστε για τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας στους νεότερους χρόνους, που σηματοδοτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της παραγωγικής ιστορίας της Χίου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις χρήσεις με τις οποίες η μαστίχα σήμερα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. Η μουσειακή εμπειρία ολοκληρώνεται στην υπαίθρια έκθεση, στην οποία το κοινό έρχεται σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμεί.

© ΠΙΟΠ

© ΠΙΟΠ

© ΠΙΟΠ

© ΠΙΟΠ

Στην Αίθουσα «Σχίνος» (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, οργανώνονται εκδηλώσεις και αναπτύσσονται δράσεις πολιτισμού, ενώ στην αίθουσα «Κεντητήρι» εκπονούνται εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου υλοποιήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με τη συνεργασία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και του Δήμου Χίου.