Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Εσωτερικό του μουσείου με εκθέματα πίνακες και γλυπτά
Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
ΑΘΗΝΑ

Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Αθήνα

Απολαύστε έργα του Πικάσο, Μονέ, Ελ Γκρέκο στο νέο μουσείο Γουλανδρή, στο κέντρο των Αθηνών.

180 εξαιρετικά έργα και αντικείμενα τέχνης από ξακουστούς Ευρωπαίους ζωγράφους και γλύπτες περιμένουν να σας ταξιδέψουν στη σύγχρονη Ευρωπαϊκή τέχνη λίγα μέτρα από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, σε ένα επιβλητικό κτήριο με συνολική επιφάνεια 7.250 τ.μ. που εκτείνεται σε 11 ορόφους!
 

Σύγχρονη ευρωπαϊκή τέχνη ενός αιώνα

Δείτε από κοντά πανέμορφα έργα που χρονολογούνται στην περίοδο 1880-1980.
Στον 1ο και 2ο όροφο του κτηρίου, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε, υπό το βλέμμα του El Greco, έργα των Paul Cézanne, Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Claude Monet, Edgar Degas, Pablo Picasso, Henri de Toulouse-Lautrec, Pierre Bonnard, Georges Braque, Joan Miró, Wassily Kandinsky, Paul Klee, Fernand Léger, Jackson Pollock, Francis Bacon, Alberto Giacometti, Marc Chagall, Jean Hélion, Hans Arp, Ben Nicholson, Barbara Hepworth, César, Jean Tinguely, Niki de Saint Phalle, Friedensreich Hundertwasser, Balthus, Victor Brauner, Giorgio de Chirico και άλλων...

Ο πρώτος μοντέρνος ζωγράφος που εντάχθηκε στην συλλογή του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή είναι ο Paul Cézanne, για τον οποίο ο Picasso έλεγε ότι «ήταν ο πατέρας όλων μας». Για περίπου πενήντα χρόνια, οι ιδρυτές και λάτρεις της τέχνης, Βασίλης και Ελίζα Γουλανδρή, αγκάλιασαν όλους τους προαναφερθέντες ζωγράφους και γλύπτες και δημιούργησαν μια εξαιρετική συλλογή που σας περιμένει να την ανακαλύψετε.

Σημαντική είναι επίσης η συλλογή έργων Ελλήνων καλλιτεχνών, στην οποία μπορείτε να περιηγηθείτε σε δύο αίθουσες, αφιερωμένες σε σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες στον 3ο και 4ο όροφο. Ανακαλύψτε και θαυμάστε από κοντά έργα του Γιάννη Μόραλη, Γιώργου Μπουζιάνη, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Μιχάλη Τόμπρου, Αλέκου Φασιανού, Παρθένη και άλλων.

Πέρα από τους πίνακες και τα γλυπτά, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε μια αίθουσα αφιερωμένη στη σημαντική συλλογή από γαλλικά έπιπλα υπογεγραμμένα από τους διασημότερους επιπλοποιούς του 18ου αιώνα (με ειδίκευση στον έβενο), καθώς και κινεζικά αντικείμενα τέχνης από νεφρίτη ή πορσελάνη.
Πάρτε μέρος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Εκτός από τις ξεναγήσεις στις συλλογές του μουσείου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας, μπορείτε να παρακολουθήσετε προβολές σύντομων ντοκιμαντέρ τέχνης αναφορικά με την ιστορία επιμέρους έργων της συλλογής. Απολαύστε μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, συζητήσεις, δράσεις για ενήλικες και παιδιά, καθώς και εκπαιδευτικά εργαστήρια που συμπληρώνουν τα δρώμενα στο μουσειακό χώρο.

Ειδικότερα, κάθε Σαββατοκύριακο, παρακολουθήστε εκπαιδευτικά προγράμματα που καλωσορίζουν παιδιά, εφήβους και ενήλικες και προσφέρουν σε όλους τη δυνατότητα συμμετοχής σε δημιουργικά εργαστήρια και δραστηριότητες με αφετηρία τις τέχνες και στόχο την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων.

Πριν ή μετά τη επίσκεψή στο Μουσείο

Στο πωλητήριο του μουσείου, που βρίσκεται στο ισόγειο, δίπλα στον χώρο υποδοχής, διαλέξτε από μία ευρεία γκάμα πρωτότυπων και εξειδικευμένων προϊόντων που περιλαμβάνουν χρηστικά αντικείμενα, αλλά και αντικείμενα τέχνης, σχεδιασμένα από Έλληνες δημιουργούς και εμπνευσμένα από τη σπάνια συλλογή έργων του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.

Στο Café - Εστιατόριο του μουσείου μπορείτε να γευθείτε πιάτα σύγχρονης ελληνικής κουζίνας με φρέσκα μεσογειακά υλικά.

Κατευθυνθείτε στη βιβλιοθήκη του μουσείου η οποία διαθέτει 6.000 τόμους με θέματα από το ευρύ φάσμα των τεχνών. Ο κατάλογος της Βιβλιοθήκης συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων μονογραφίες, καταλόγους εκθέσεων και περιοδικά τέχνης, διαθέσιμα στο κοινό στον χώρο του αναγνωστηρίου.

Επιπλέον, η διάσημη συλλογή έργων τέχνης και η τοποθεσία του κτηρίου με θέα την Ακρόπολη, το καθιστούν ιδανικό χώρο για τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Στο εσωτερικό του μπορείτε να παρακολουθήσετε μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις, συνέδρια, ημερίδες, εταιρικές παρουσιάσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, εργαστήρια, κινηματογραφικές προβολές.