Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΓΡΕΒΕΝΑ

Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσα

Καταπληκτική είναι η θέα από το χιoνοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, ειδικά όταν ανεβαίνει κανείς με τους αναβατήρες, καθώς αντικρίζει σαν σε πίνακα τα βουνά Αστράκα και Γκαμήλα, τις λίμνες Φλέγγα και Σμόλικα και την κοιλάδα των Γρεβενών. Τα τελευταία χρόνια, και χάρη στη λειτουργία της Εγνατίας Οδού, το χιονοδρομικό αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Ελλήνων χιονοδρόμων• ιδιαίτερα προσελκύει λάτρεις του snowboard από όλη την Ελλάδα.

Το χιονοδρομικό διαθέτει 8 αναβατήρες (2 εναέριοι & 6 συρόμενοι) και 16 πίστες (6 μέτριας δυσκολίας, 8 εύκολες και 2 πολύ εύκολες) συνολικού μήκους 16 χλμ. Στη Βασιλίτσα υπάρχει η μεγαλύτερη πίστα στην Ελλάδα με μήκος 3.860μ. ενώ υπάρχει και η δυνατότητα και για νυχτερινό σκι στις φωτιζόμενες πίστες «Ελίμεια» 1 και 2 που βρίσκονται ανάμεσα σε τεράστια ρόμπολα. Από την πίστα «Τυμφαία» αξέχαστη είναι η θέα προς το ξακουστό και πολυτραγουδισμένο χωριό Σαμαρίνα: πρόκειται για το μοναδικό σημείο στο χιονοδρομικό που βλέπει προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημείο αναφοράς η πίστα ειδικά φτιαγμένη για snowboard (“Halfpipe”). Είναι κατασκευασμένη μόνιμα πάνω στο χώμα και δεν ετοιμάζεται μόνο από τους χιονοστρωτήρες μαζεύοντας και διαμορφώνοντας το χιόνι• εδώ έγινε και το πρώτο jump contest στην Ελλάδα. Μάλιστα, στη Βασιλίτσα μπορεί κάποιος να κάνει snowboard ακόμη και σε συνθήκες ομίχλης, καθώς τα δέντρα χρησιμεύουν ως σημεία αναφοράς στους snowboarders αντίθετα προς τις γυμνές πλαγιές των υπολοίπων χιονοδρομικών κέντρων.

Υπάρχει ακόμη δυνατότητα και για εκτός πίστας διαδρομή ξεκινώντας από την κορυφή του αναβατήρα, με φυσικές ράμπες που απογειώνουν τα snowboards σε εντυπωσιακά άλματα, όπως και για σλάλομ ανάμεσα στις οξιές. Η τελευταία μόδα για τους φανατικούς του χιονιού στη Βασιλίτσα είναι το snow rafting! Μεγάλες παρέες ή ανά δύο κατεβαίνουν τις πλαγιές της Βασιλίτσας με φουσκωτές βάρκες για rafting σε hotdog, μια σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα εμπειρία.

Για τη διαμονή στη Βασιλίτσα προσφέρεται μια πληθώρα επιλογών που ξεκινάει από το σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο σαλέ στο χιονοδρομικό κέντρο και εκτείνεται σε μια ζώνη 45 χλμ. μέχρι και την πόλη των Γρεβενών: παραδοσιακοί ξενώνες συντηρημένοι με μεράκι και γούστο και πρότυπες ξενοδοχειακές μονάδες εξασφαλίζουν στους επισκέπτες του χιονοδρομικού ευχάριστη διαμονή και ξεκούραση και αποτελούν βάση για παράλληλες δράσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτές συγκαταλέγεται η πεζοπορία στον Εθνικό Δρυμό Βάλια Κάλντα με την ανυπέρβλητη χλωρίδα και πανίδα που φιλοξενεί, η κατάβαση του Βενέτικου ποταμού είτε με διθέσια φουσκωτά σκάφη (hotdog) είτε με φουσκωτή βάρκα (rafting), καθώς και η εξάσκηση σε αθλήματα περιπέτειας, όπως το ποδήλατο βουνού, η αναρρίχηση, το jeep safari.

Επιπλέον, η περιοχή φημίζεται για τα αγνά τοπικά προϊόντα της, υπέροχα δείγματα της ελληνικής γαστρονομίας: επισκεφτείτε την πόλη των Γρεβενών και ανακαλύψτε γιατί ονομάζεται «χώρα των μανιταριών»!