Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Κοπέλα σκαρφαλώνει σε ψηλό απότομο βράχο δεμένη με σκοινί. Από κάτω φαίνεται η άκρη της στεριάς, η θάλασσα και ένα νησάκι.
ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Αναρρίχηση στην Κάλυμνο

Αναρριχήσου στον έβδομο ουρανό!

Στην Κάλυμνο, το μικρό αυτό νησί που βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και στη Λέρο, η αναρρίχηση βράχου αποτελεί μια εμπειρία που μπορούμε να βιώσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο Σεπτέμβριος, μάλιστα, θεωρείται ένας από τους ιδανικότερους μήνες, καθώς συνδυάζει τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες για αναρρίχηση με την ευχάριστη θερμοκρασία της θάλασσας για κολύμβηση και θαλάσσια σπορ.

Όλα ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια, όταν ένας Ιταλός αναρριχητής κάνοντας διακοπές στο νησί ανακάλυψε το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι βράχοι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 24 οργανωμένα πεδία από τον πρώτο κιόλας χρόνο. Από τότε, αναρριχητές άρχισαν να συρρέουν στην Κάλυμνο, καθώς η φήμη για τις κατάφυτες από αρωματικά βότανα βουνοπλαγιές της και το υπέροχο θαλάσσιο περιβάλλον της άρχισε να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Η κινητοποίηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη μεταμόρφωση του νησιού: από έναν τόπο που βασιζόταν κατά κύριο λόγο στο εμπόριο σφουγγαριών και στην αλιεία σε παραδεισένιο προορισμό για τους λάτρεις της αναρρίχησης.

Σήμερα, στο νησί υπάρχουν περίπου 200 περιπατητικές διαδρομές και 77 αναρριχητικά πεδία, καθιστώντας την Κάλυμνο έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς όπου ο επισκέπτης αναρριχητής μπορεί να βρει ό,τι επιθυμεί: αφθονία από προκλητικούς σχηματισμούς βράχων που αντιτίθεται αρμονικά στην απλότητα και αυθεντικότητα του τόπου.

Εδώ, η δυνατότητα να εξερευνήσουμε νέες διαδρομές είναι απεριόριστη. Προσφέροντας αναρριχητική εμπειρία που μπορεί να διαρκέσει έως και έναν μήνα, η Κάλυμνος, περικυκλωμένη με μερικούς από τους πιο επιβλητικούς βραχώδεις όγκους που υπάρχουν στον κόσμο (το σπήλαιο Grande Grotta σχηματίζει ένα τεράστιο ασβεστολιθικό αμφιθέατρο), παρέχει πλούσια συλλογή από σχηματισμούς βράχων που με τις ασυνήθιστες λαβές τους προ-(σ)καλούν τον αναρριχητή κάθε στιλ και επίπεδου να τους κατακτήσει.

Παρά τον μεγάλο αριθμό αναρριχητών που την επιλέγουν, η Κάλυμνος παραμένει ένας γαλήνιος και ανεξερεύνητος ακόμα τόπος. Τα μικρά χωριά της διασκορπισμένα κατά μήκος της ακτογραμμής της, η αιώνια λιακάδα της και οι χωρίς όρια αναρριχητικές δυνατότητές της, έπεισαν ορισμένους από τους αναρριχητές να εγκατασταθούν στο νησί από την πρώτη κιόλας επίσκεψή τους, προκειμένου να προσφέρουν μαθήματα και καθοδήγηση ή ακόμα και να εργαστούν σε κάποιο από τα μικρά μαγαζάκια του νησιού.
Ωστόσο, για όσους δεν είναι διατεθειμένοι να περάσουν τις διακοπές τους σκαρφαλωμένοι σε έναν βράχο, υπάρχουν πολλές άλλες δραστηριότητες που θα εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους: οι διαδρομές ορεινής πεζοπορίας θα τους οδηγήσουν στα παλιά μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για την καθημερινή μετακίνησή τους∙ το ποδήλατο βουνού θα ανεβάσει την αδρεναλίνη τους, ενώ μια απλή βόλτα με ποδήλατο στην ακρογιαλιά, θα τους δώσει την ευκαιρία να θαυμάσουν την ατελείωτη θέα προς τη θάλασσα.

Ας συνδυάσουμε λοιπόν τις πλούσιες δραστηριότητες αναρρίχησης βράχου με μια περιήγηση στα μνημεία της αρχαίας πόλης στη Χώρα∙ ας ακολουθήσουμε περιπατητικά μονοπάτια για να ανακαλύψουμε μικρά, απομονωμένα μοναστήρια ή ας προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας για εξορμήσεις κάνοντας ιστιοπλοΐα γύρω από τα γειτονικά νησάκια και τους μικρούς, απρόσιτους για τον πολύ κόσμο, κολπίσκους!