Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Π. Μεράκος
ΞΑΝΘΗ

Παρατήρηση πουλιών στη Λίμνη Βιστωνίδα

Στη μέση μιας μεγάλης, γόνιμης πεδιάδας, στα σύνορα Ροδόπης και Ξάνθης βρίσκεται ένας από τους ομορφότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας, η λίμνη Βιστωνίδα. Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, συνολικής έκτασης 45 τ. χλμ, μια παραδεισένια τοποθεσία, όπου με τρόπο μοναδικό συνδυάζεται το πράσινο του δάσους και το γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας.

Ο υδροβιότοπος είναι ένας ορνιθολογικός παράδεισος για ολόκληρη της ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς εδώ έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα περίπου 260 είδη πουλιών. Ο κατάλογος αυτός εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με παρατηρήσεις νέων, για τον υδροβιότοπο και την Ελλάδα, ειδών, που κυρίως είναι περιστασιακοί επισκέπτες από άλλες ηπείρους (Αμερική, Ασία). Εφοδιαστείτε λοιπόν με ένα ζευγάρι κιάλια, έναν οδηγό παρατήρησης πουλιών και μια φωτογραφική μηχανή με αρκετά καλή ανάλυση και zoom και φύγαμε για τη μοναδική εμπειρία παρατήρησης πουλιών!

Μοναδικά φτερουγίσματα στο λιμναίο παράδεισο της βόρειας Ελλάδας!

Ο φτερωτός κόσμος των πτηνών, που θα συναντήσετε στην περιοχή, είναι εντυπωσιακός ως προς τον αριθμό των πληθυσμών αλλά και τη μεγάλη ποικιλία των ειδών του. Από τα 260 είδη που έχουν καταγραφεί, τα εννέα είναι σπάνια ή απειλούμενα σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτά περιλαμβάνονται η Κοκκινόχηνα, η Βαλτόπαπια και αετοί όπως ο Θαλασσαετός, ο Στικταετός και το Κιρκινέζι. Από τους πληθυσμούς αυτούς, ορισμένοι παραμένουν μόνιμα και αναπαράγονται στην περιοχή, ενώ άλλοι έρχονται, είτε το χειμώνα από τις βόρειες χώρες για να ξεχειμωνιάσουν και να βρουν τροφή είτε την άνοιξη για να φωλιάσουν, να αναπαραχθούν και να επιστρέψουν στο Νότο το φθινόπωρο.

Στα είδη πτηνών που αναπαράγονται στην περιοχή περιλαμβάνονται ο Κορμοράνος, ο Νυχτοκόρακας, ο Σταχτοτσικνιάς, ο Κρυπτοτσικνιάς, ο Λευκοτσικνιάς, ο Καλαμοκανάς, η Αβοκέτα και η Χαλκοκουρούνα. Στα είδη που, μεταναστεύοντας, διέρχονται από τη λίμνη, περιλαμβάνονται η Χαλκόκοτα, ο Ροδοπελεκάνος και η Λεπτομύτα.

Κατά τους χειμερινούς μήνες, πολλά υδρόβια πουλιά παρατηρούνται στην λίμνη, όπως η Καστανόπαπια, η Βαρβάρα, η Πρασινοκέφαλη, η Χουλιαρόπαπια, το Σφυριχτάρι, το Κιρκίρι, το Γκισάρι, η Σταχτόπαπια, η Αβοκέτα, η Καλημάνα, το Φοινικόπτερο και η Μαυροκέφαλη πάπια.


Οι… σταρ της λίμνης

Ωστόσο, ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τον οποίο αξίζει να επισκεφθείτε τη λίμνη Βιστωνίδα είναι για να «συναντήσετε» το Κεφαλούδι, ένα από τα σπανιότερα είδη πουλιών στον κόσμο, με πληθυσμό που δεν ξεπερνάει τις 13.000 άτομα παγκοσμίως. Το Κεφαλούδι (Oxyura leucocephala) φτάνει στη Βιστωνίδα από τις λιμνοθάλασσες του Καζακστάν στα τέλη Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου και παραμένει στην περιοχή έως τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Μοναδικό είναι και το θέαμα του φτερουγίσματος των ροζ φοινικόπτερων, των γνωστών φλαμίγκο, όταν αποκαλύπτουν το έντονο πορφυρό χρώμα κάτω από τα φτερά τους αλλά και η μικτή αποικία των Ερωδιών στο δασάκι του Πόρτο Λάγους.


Περιήγηση στη γύρω περιοχή

Μπορείτε να συνδυάσετε την παρατήρηση πουλιών στη λίμνη Βιστωνίδα με μια επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων και το αρχαιολογικό μουσείο της περιοχής, τα μοναστήρια της Παναγίας της Αρχαγγελίωτισσας και της Παναγίας της Καλαμούς. Μπορείτε να περιηγηθείτε στην ευρύτερη περιοχή με Ι.Χ. και 4Χ4, ωστόσο συναρπαστική εμπειρία είναι και η παραλίμνια βόλτα με ποδήλατο ή το κανόε στη λίμνη.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε, ακόμα, τη μαγευτική παλαιά πόλη της Ξάνθης, το στολίδι της Θράκης και ανακαλύψτε την πλούσια ιστορική και πολιτιστική παράδοση της περιοχής, η οποία άνθισε κυρίως κατά τον 19ο αιώνα, λόγω της παραγωγής και επεξεργασίας καπνού.


Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας

Κέντρο Πληροφόρησης
Το Κέντρο πληροφόρησης της λίμνης Βιστωνίδας βρίσκεται στη δυτική είσοδο του χωριού Πόρτο Λάγος. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στο www.epamath.gr ή να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Πληροφόρησης στο τηλέφωνο 2541096646 και με email info@fd-nestosvistonis.gr

Πρόσβαση
Η λίμνη Βιστωνίδα απέχει 25 χλμ. ΝΑ από την πόλη της Ξάνθης, 23 χλμ. ΝΔ από την πόλη της Κομοτηνής και 225 χλμ. Α από τη Θεσσαλονίκη.